חדשות

להתחתן מחוץ לרבנות: המיזם "חופות" צובר תאוצה

יותר ויותר זוגות מחליטים להתחתן מחוץ למוסד הרבנות – גם בלי לוותר על חתונה יהודית הלכתית. מי שנמצאת שם כדי לעזור להם היא רבקה ארביב, בוגרת המרכז האקדמי שלם שהקימה ודחפה את המיזם שיתפור לכם רב בהתאמה אישית

17 ביולי 2019   |  מאת: המערכת

להתחתן בארץ באופן חוקי משמע להתחתן דרך הרבנות. מי שאינו מעוניין בכך יכול להתחתן בטקס נישואים אזרחי המתקיים בחו"ל. בשנים האחרונות נוצרה תופעה חדשה: זוגות דתיים ומסורתיים שמעוניינים בחתונה הלכתית שלא דרך מוסד הרבנות.

רבקה ארביב (26) גדלה בגוש עציון והיא בוגרת המסלול ללימודי אסלאם ומזרח תיכון במרכז האקדמי שלם. לפני שנה וחצי היא החלה במסע: לאפשר במדינת ישראל נישואים על פי ההלכה היהודית – אך לא דרך הרבנות. אבל מאיפה מתחילים?

בתוך לו"ז לחוץ להפליא הכולל פגישות היכרות עם זוגות וימי הכשרה לרבנים ולרבניות הלוקחים חלק במיזם, הצלחתי לשבת עם רבקה לשיחה קצרה.

רבקה, ספרי לי איך הכול התחיל.

"הגעתי להתראיין לתפקיד בסיעת "ירושלמים". המשרה שהתראיינתי אליה אומנם פחות עניינה אותי אבל התעניינתי מאוד בפעילות של מי שראיין אותי לתפקיד – ר' אהרון ליבוביץ', מייסד "השגחה פרטית" – עמותה שנועדה לקדם חלופות הלכתיות-קהילתיות במקומות שבהם הרבנות הראשית לא עושה עבודה מספיק טובה. באותו זמן עיקר הפעילות התמקדה בתחום הכשרות".

התקבלת לתפקיד שהתראיינת אליו?

"לא", רבקה צוחקת, "תוך כדי הריאיון כבר התבהר שהמשרה לא רלוונטית עבורי. אבל הבנתי שיש עם מי לדבר – כש'השגחה פרטית' הוקמה לפני שש שנים, היה ברור שהסיפור של הארגון הוא להיאבק מול הרבנות הראשית גם בתחום של טקסי חיים ולא רק בענייני כשרות. לכן, גם המאבק על חתונות מחוץ לרבנות היה חלק מהתוכנית. בסוף הריאיון ר' אהרון העלה את תחום החתונות, והבנו שיש כאן פוטנציאל לתפקיד שיכול להתאים לי".

"זה ממש התפוצץ, אנשים צמאים לשינוי"

מרעיונות ואידיאלים השיחה עברה מהר מאוד לפסים מעשיים: "ר' אהרון אמר לי שבהתחלה התפקיד יהיה בפיתוח הפרויקט, ורק אחרי שהדברים יהיו יציבים תיפתח משרה של מנכ"לית".

המיזם חופות

איך מתחילים מיזם ענק כזה, שנועד לתת מענה לאלפי זוגות?

"קודם כול מנסים להבין מה המשמעויות של חתונה הלכתית מחוץ לרבנות – מה האפשרויות של בני הזוג, כיצד אפשר לעזור להם מתחילת הדרך ועד לחתונה עצמה. יש מגוון של זוגות שמגיעים אלינו, משלל סיבות: או שהם לא מוצאים את עצמם במסגרת של הרבנות והם מחפשים מקום שיותר יתאים לעולם הערכי שלהם, או שהרבנות עצמה מסרבת לחתן אותם מסיבות לא מוצדקות, או שהם לא רוצים לתת יד למוסד הרבנות על כל הקשיים שהוא מעורר".

ואיך המיזם עוזר להם?

"אנחנו מלווים אותם מקבלת ההחלטה דרך הלמידה של כל ההשלכות האזרחיות והמשפטיות שלה. לאחר מכן אנחנו משדכים אותם למסדר קידושין – רב או רבנית מטעמנו שילוו אותם בהכנה לקראת החופה ויערכו את החופה עצמה".

למה לא להתחתן בחתונה אזרחית וזהו?

"הזוגות שמגיעים אלינו מעוניינים בחתונה יהודית מסורתית. הם רוצים להתחתן כמו שהתחתנו דורות לפניהם. מבחינת המעמד המשפטי אנחנו לא יכולים לתת להם את זה בצורה מושלמת, אבל את כל ההקשר היהודי וההלכתי אנחנו נותנים במאה אחוז, וזה מה שחשוב להם – להיות נשואים על פי ההלכה".

ויש לקוחות?

"הופתעתי מההיענות. כשהשקנו את הפרויקט אמרנו שאם נהיה מוצלחים נגיע ל-100 חתונות בשנה הראשונה. עוד לא סגרנו שנה וכבר 150 חתונות מאחורינו. זה ממש התפוצץ. אנשים צמאים לשינוי. הם לא מוכנים לקבל כפייה דתית. לא מגיעים אלינו רק בלית ברירה, אנשים שהרבנות דחתה או אנשים מאוד אקטיביסטיים. מדובר באנשים מכל הגוונים והסוגים שמעוניינים במה שיש למיזם להציע".

דיברת על השלכות אזרחיות ומשפטיות להחלטה להתחתן מחוץ לרבנות. מהן?

"נישואים מחוץ לרבנות אינם מוכרים כיום על ידי המדינה. על כן, הזוגות שלנו יכולים לבחור אם הם רוצים להיחשב כ'ידועים בציבור' – זוג לא מוכר, או להירשם כנשואים על סמך חתונה אזרחית בחו"ל. אנחנו עוזרים להם לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורם ולהסדיר את המסמכים המשפטיים הנחוצים. לפני שהשקנו את המיזם היינו מוטרדים מהשאלה אם חתונות מחוץ לרבנות עלולות לפגוע בזוגות במידה שיירצו להתגרש. שאלנו את עצמנו אם העובדה שהם התחתנו מחוץ לרבנות תגביר תופעות כמו סחטנות גט, למשל. זו הסיבה שהסכם קדם נישואים הוא בגדר חובה לכל מי שמעוניין להתחתן דרכנו".

"הכלים שקיבלתי בשלם עזרו לי להבשיל מוקדם"

במסגרת תפקידה, רבקה אמונה על התפעול של הפרויקט – משלב פניית הזוגות ועד לאחר החתונה כאשר הם ממלאים משוב. אני מבקשת ממנה לספר על התהליך.

"אני פוגשת את כל הזוגות כדי לבדוק התאמה לפרויקט כבר בתחילת הדרך. אחרי פגישת היכרות אפשר לצוות להם את הרב שיתאים בצורה הכי טובה לתפיסותיהם ההלכתיות והרגשיות. אני מלווה את הרבנים והרבניות, את הגיוס שלהם לפרויקט ואת ההכשרה שלהם. אני גם מציעה לזוגות להיות שגרירים של הנושא של חופש דת בישראל, מתוך ההכרה בחשיבות של מהי יהדות ומהי דת עבורם".

איך המיזם מתקבל ברחוב הירושלמי?

"ההתנגדות אכן קיימת, אבל יש גם הרבה הבנה שקיים כאן צורך. אנחנו משתדלים לא להתעסק במתנגדים. יש הרבה אנשים שהמיזם שלנו חשוב להם, והם המרכז שלנו. גם בתחום הכשרות ש'השגחה פרטית' התחילה ממנו הייתה התנגדות בהתחלה, אבל אחרי עבודת שטח אנשים התחילו להבין ולחשוב אחרת. במאה שערים אנחנו כנראה לא רלוונטיים כרגע, אבל לאט לאט אני מקווה שזה יגיע גם למקומות האלה".

את חושבת לפעמים איך התגלגלת להיות סמנכ"לית כל כך מהר?

"אני חושבת שהכלים שקיבלתי במרכז האקדמי שלם, בעיקר אצל אודליה, ראש המדור להתמחות ומנהיגות, היו רלוונטיים ליכולת שלי להבשיל לתוך התפקיד הזה בשלב כל כך מוקדם. ההתמקדות של המרכז האקדמי שלם בנתינת כלים של מחקר, כתיבה ועמידה מול קהל מאוד נוכחים בתפקוד היומיומי שלי. לא מדובר רק בתוכן שנלמד במהלך הקורסים אלא בצורה שבה החומר מונגש, נחקר ונלמד".

בזכות המיזם "חופות" שרבקה מסמנכ"לת, חתונה הלכתית מחוץ לרבנות היא כבר לא מיתוס. בתוך שנה כבר יותר מ-150 זוגות השתתפו בתהליך, ועוד היד נטויה. על פי המבט בעיניה, מהפכות נוספות עושות את דרכן אלינו ממש ברגעים אלה.

רוצים לדעת עוד על מיזם חופות כנסו לאתר חופות 

 

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.