ראשיתה וצמיחתה של הלאומיות הפלסטינית בעיניים פלסטיניות 1900- 1948
מרצה: אלעד ארצי
מלחמת העצמאות היוותה את הגשמת חלומה של התנועה הציונית לבניית בית לאומי ללאום היהודי והביאה לידי מימוש עשרות שנים של בניה רעיונית, מוסדית ומעשית. מלחמה זו מסמלת גם את שיא הכישלון של התנועה הלאומית הפלסטינית בניסיונה להגיע להישג דומה בשילוב עם המרחב הערבי מסביב והשמירה על מולדתה כאדמה ערבית.
לקו הסיום ההיסטורי הזה שהיווה גם יריית פתיחה הגיעו שתי התנועות הלאומיות במצב שונה לגמרי כמעט מכל בחינה. בחינת מאפייניה, התפתחותה ופעילותה של התנועה הלאומית הפלסטינית אל מול התנועה הציונית או בהשוואה אליה מעלימה רבדים שלמים של אירועים היסטוריים, הלכי רוח ותפיסות שהיו ועודן מהוות נדבך קריטי בתפיסה הלאומית הפלסטינית.
על מנת להבין אל-נכון את תחילת דרכה של התנועה הפלסטינית והשנים המכריעות בהתעצבותה יש לחזור ולנתח מבפנים את האופן בו תפסו הפלסטינים את פעילותה של התנועה הציונית בתחילתה, האופן בו התעצבה ההנהגה הפלסטינית אל מול האירועים ההיסטוריים שהביאו לסיום שלטונה ארוך השנים של האימפריה העותמאנית בארץ ובעיקר האופן שבו ראתה החברה הפלסטינית את עצמה אל מול הסובבים אותה.
אי לכך רובו של הקורס יתבסס על מקורות משניים שנכתבו על ידי חוקרים פלסטיניים המנסים להבין, במבט פנימה, מה היו התהליכים אותם עברה החברה אליה הם שייכים ואשר הביאו אותה לאסון ממנו לא התאוששה עד עתה.
למרות היותו של הקורס בנוי באופן לינארי ומונח על גבי ציר הזמן, קרי מתחיל בשלהי התקופה העותמאנית ומסתיים עם סיום מלחמת העצמאות, עיקר הדיונים בכיתה יחוגו סביב הפאן החברתי והמרכיב הייחודי של החברה הפלסטינית אל מול המרחב ולעיתים רחוקות אל מול התנועה הציונית.
בנוסף לכך ננסה להבין את התפיסות הלאומיות שעומדות מאחורי כותבי המאמר ואת תפיסתם העצמית לא פחות מאשר את הנושאים במאמר עצמו. ננסה להסיר מעל עינינו את מסך התפיסות ההיסטוריות שלנו כישראלים ציונים, אמיתי וצודק ככל שיהיה, על מנת לראות את מהלך האירועים מזוויות העין הפלסטינית ומתוך כך להבין את המקום בו מונחת החברה הפלסטינית אז והיום באופן כן ועמוק יותר.
כאמור, כל שיעור יהיה מבוסס על מאמר שנכתב על ידי חוקר פלסטיני. כך ייחשפו הסטודנטים לכתיבה האקדמית הפלסטינית, על פניה השונים. רוב השיעור יהיה מורכב מדיון על נושאי המאמרים והסוגיות שעולות מהם ועליהם. כמעט בכל שיעור יוצג חומר ראשוני כגון עיתונים בני התקופה, קטעי ספרות ושירה על האירועים שנלמדו וכן קטעים מתוכנית הלימודים הפלסטינית שעוסקת בנושאים הרלוונטיים. חומר זה יסייע בהשלמת התמונה התרבותית שתתרום להעמקת הבנת הלך הרוח מבפנים.
למרות השאיפה להביא בעיקר כותבים פלסטיניים, יובאו במהלך הקורס כמה מאמרים שנכתבו על ידי חוקרים יהודים ישראלים. ראשית מפאת איכות המחקרים וייחודם לעומת כל דבר אחר שנכתב באותו הנושא ושנית לשם יצירת דיון הוגן במקומות בהם יש צורך להביא איזון אל מול הטענות הפלסטיניות.