המדיניות האמריקאית במזרח התיכון
מרצה: ערן לרמן
קורס זה נועד להקנות כלים להבנת מדיניותה של ארצות הברית במזרח התיכון (ובמזרח הים התיכון) – ובתוך כך, לניתוח רבדי העומק של עיצוב הקווים המנחים, העקרוניים-ערכיים והאסטרטגיים, כמו גם "ארגז הכלים" האופרטיבי של מקבלי ההחלטות בוושינגטון. במסגרת זו, תוקדש תשומת לב מיוחדת (ולא רק בשל האינטרס הפרטיקולרי שלנו כישראלים...) למה שהוגדר כבר ע"י הנשיא קנדי כ-"יחסים מיוחדים" עם ישראל, ולמערכת השיקולים וההשפעות הניצבת ביסודה: המשולש רב העוצמה של אינטרסים, ערכים וכוח פוליטי. בה בעת, יידונו גם היבטים רבים ומגוונים נוספים של מדיניות ארה"ב, החל ממעורבות הצי, שזה עתה קם, בים התיכון – בשחר נעוריה של הרפובליקה הצעירה – ועד לאתגרי הטרור, מניעת התפוצה, ומאזן הכוחות הכלכלי בעידן שלאחר המלחמה הקרה.
לנוכחות האמריקאית במרחב שורשים היסטוריים עמוקים, שנעמוד על היבטיהם – עוצמה "קשה" (כמעצמה ימית) ו-"רכה" (תפקידם של בתי הספר המיסיונריים) – אך כניסתה כשחקן מעצמתי עיקרי לזירה התחוללה רק במהלך מלחמת העולם השנייה ובעיקר בעקבותיה, כחלק בלתי נפרד מן המהלכים שעיצבו את פני המלחמה הקרה. ליחסים עם התנועה הציונית וישראל היה בתחילה תפקיד בעייתי במכלול זה (שנחשף במלוא עוצמתו ב-1956) – ומכאן הצורך לעמוד גם על חשיבותם הייחודית של המרכיבים הערכיים והפוליטיים, לצד "חשבון האינטרסים" (שריח נפט נודף ממנו...), בעיצוב החלטות בדרג הנשיאותי. נבחן כיצד הלך הפער ונסגר, ככל שהתבררה ערכיותה של ישראל כנכס אסטרטגי; וכיצד עמדו מגמות אלה במבחן המאורעות הדרמטיים של מלחמת ששת הימים, ההתשה, המשבר הירדני של 1970 ומלחמת יום הכיפורים.
עידן המעבר למציאות שלאחר המלחמה הקרה שב והעמיד במבחן (שעודו בעיצומו) הן את היחסים המיוחדים, והן את מעגל השיקולים הרחב יותר של מדיניות ארה"ב באזור, על מגוון היבטיה ומניעיה.תפקיד מיוחד (ובעייתי) נודע למהלך ההתערבות הנרחב – The Freedom Agenda – שהוביל המחנה הניאו-קונסרבטיבי בעידן הנשיא בוש הבן, בצל הטרגדיה של "9/11": בין מטרות הקורס תהיה החתירה להבנה עמוקה של הדינמיקות הרעיוניות והפוליטיות שהזינו הן את המהלך, והן את תגובת הנגד העמוקה והקשה הגלומה בהיבטי יסוד של מדיניות ממשל אובמה. עיון מודרך בטקסטים – ובעיקר נאומים מכוננים – של נשיאים אמריקניים בנקודות מפתח, מדוקטרינת טרומן ועד נאום קהיר של אובמה – ישמש עוגן לדיון בסוגיות אלה.