הגות רבנית אורתודוכסית-מודרנית: עיון בכתבי הרב קוק והרב סולובייצ'יק
מרצה: שרגא בר און
הרב אברהם יצחק הכהן קוק והרב יוסף דב הלוי סולובייצ'יק היו שני ההוגים הגדולים של היהדות האורתודוכסית המודרנית. שניהם כיהנו כמנהיגי ציבור בכח הגותם המקורית והחדשנית. בפועלם ובהגותם הם יצרו שני חוגים מחשבתיים באורתודוכסיה המודנית: חוג הציונות הדתית של הרב קוק וחוג האורתודוכסיה המודרנית של הרב סולובייצ'יק. במהלך הקורס נעיין בכתבים מרכזיים של השניים, נעמוד על מאפייני הגותם, על ההבדלים בניהם ועל השפעתם המכרעת על יהדות זמננו.
בכתבי הרב קוק נעיין בפסקאות מתוך יומניו "שמונה קבצים" וננסה לאפיין את סוגת ספרות המופת הייחודית העולה מהם. נשווה את הכתיבה היומנית בקבצים למאמרים שפורסמו בחייו ולמאמריו הערוכים - בייחוד לאלו שנערכו על ידי בנו הרצי"ה ותלמידו הרב דוד הכהן (הרב הנזיר). בכתבי הרב סולובייצ'יק נעמוד על סוגת הדרשות והכתיבה המסאית שאפיינה את הגותו תוך התמקדות בחיבוריו "איש ההלכה", "איש האמונה הבודד", "קול דודי דופק", "ובקשתם משם".
בין הסוגיות שיידונו יהיה יחסם של ההוגים ליהדות כתרבות הגותית וכתרבות הלכתית; יחסם להלכה ולעימות בינה לבין ערכים מודרניים; יחסם לתופעת החילון ולמהפכה הסוציולוגית של עם יהודי חילוני, יחסם ללאומיות, יחסם לאדם הדתי הפרטי, לשאלות האמונה והכפירה שלו ולמשמעות חייו גם מזווית כללית וגם מזווית אוטוביוגרפית.
רשימת הקורסים המלאה של התוכנית הבינתחומית בפילוסופיה ובהגות יהודית