ללמוד בירושלים: עיר שיש בה הכל
ירושלים הופכת בשנים האחרונות לעיר תוססת וצעירה העמוסה בפעילות תרבותית ואינטלקטואלית, בנוסף להיותה עיר קהילתית ומחבקת. אם אתם מחפשים מקום לימודים עם עומק, חברה טובה ואוויר מדהים – קחו את הפנייה לירושלים.
ציטוט מפורסם של מארק טווין אומר כי אנשים הולכים “לגן עדן בשביל האקלים, ולגיהינום בשביל החברה”. טווין ביקר בארץ ישראל, אבל את ירושלים הוא לא אהב ואין זה פלא: השנה הייתה 1867, ועדיין לא בנו בעיר את הסינמה-סיטי. מה היה אומר הסופר המפורסם לו היה מבקר היום בירושלים, שיש בה גם אקלים מדהים וגם חברה כייפית וגם הופעה חיה כמעט בכל ערב נתון? מול ציניקנים מושבעים כמו טווין באמת קשה להתמודד. ובכל זאת, צריך להגיד כמה מילים טובות על ירושלים.
קודם כל הגיוון: אין עוד עיר בארץ שיש בה כל כך הרבה מגזרים ותתי-מגזרים שונים, שכולם נושמים את אותו אוויר צח, מבלים באותם קניונים, רוקדים באותן הופעות וחיים זה לצד זה בשלום. אין עוד עיר שבה הליכה קצרה ברחוב מזמנת לך, קרוב לוודאי, פגישה בלתי אמצעית עם סטודנטים ישראלים בכפכפים, טינאייג’רים עליזים מארה”ב, תלמידות צחקניות ממזרח העיר, אברכים ממהרים בקפוטות ומוכרי בסטות נחושים – והכל בזמן שרק ירדת לקנות שקית חלב. אם היינו רוצים להישמע אקדמיים היינו אומרים שזה ‘מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית’. אבל אנחנו לא רוצים, אז לא משנה.
“מה שאני אוהבת בעיר הוא שלא כולם צבועים באותו צבע”, אומרת אחינועם מנדלסון, סטודנטית בשלם. עיר המקור: תל אביב. “ירושלים גורמת לי לצאת מהמקומות המוכרים שלי, היא מכריחה אותי להכיר, להיפגש, להסתכל אחרת. אני מרגישה שאני צוברת פה מטען תרבותי שילווה אותי בהמשך, לא משנה היכן אבחר לגור”.
עוד סיבה היא החיים שמחוץ ללימודים. בירושלים יש תיאטרונים, בתי קולנוע, הופעות מוזיקליות ומוסדות תרבות ייחודיים שגורמים לעיר להיות ערה סביב השעון, פשוט ככה. בשנים האחרונות מתקיימים כ-3500 אירועי תרבות בשנה, כלומר, כמעט עשרה אירועים ביום(!). אין כמו ירושלים למי שרוצה להתאוורר קצת מהספרים, העבודות והמבחנים, ותמיד יש אנשים טובים לצאת איתם. איך ניסח את זה ראש העיר, ניר ברקת? “ירושלים הפכה למקום מגוריהם של אנשי רוח, סופרים ומשוררים, כמו ש”י עגנון, מרטין בובר והרב קוק. בשנים האחרונות מתרחשת בירושלים תנופה תרבותית, והיא הופכת לאטרקטיבית עבור צעירים, סטודנטים וחוקרים וממשיכה להוות מרכז לפעילות מחקרית ענפה”.
זה אולי נשמע קצת שולי, אבל אם ביקרתם אי פעם בירושלים תבינו על מה אנחנו מדברים: מזג האוויר. ערבי קיץ נטולי מזגן, יושבים על המרפסת עם כוס קפה ומדברים וצוחקים עד השעות הקטנות. חורפים שמדי פעם מפציע בהם שלג… ירושלים ידועה במזג האוויר הנוח שלה, ויש מי שמוכנים לוותר על כל תענוגות הכרך רק כדי ללגום את הנשימות העמוקות של העיר הזו.
ומה לגבי מחירי השכירות? מגורים בירושלים הם אפשרות לשכור במחיר סביר בעיר גדולה, מרכזית, מעניינת ותוססת. ואתם יודעים מה? לא חייבים לגור במרכז העיר כדי להיות קרובים לעניינים: בירושלים יש שכונות רבות, כיפיות ומשפחתיות, שחוץ ממקום לגור מהוות קהילה שפשוט מדהים להיות חלק ממנה. שכנים של ‘שלום-שלום’? לא אצלנו.
ואם זה לא מספיק לכם, אנחנו במרכז האקדמי שלם נותנים מלגה למי שגר בשכונות הסמוכות לקמפוס. 1000 ₪ בחודש (כן, שמעתם נכון, בחודש) לסטודנטים שלנו, שמתערים בקהילות הסובבות את המרכז האקדמי.
אז בואו נסכם: אנשים טובים, פגישות לא צפויות, אינסוף אפשרויות בילוי, שכונות קהילתיות ומלגת מחייה מטורפת. אם מארק טווין היה צריך לבחור מסלול להשכלה גבוהה בימינו, הוא בטח היה אומר: “בדרך כלל אני מבחין בהזדמנות רק כשהיא חדלה להיות כזאת”. ואתם? יודעים להבחין בהזדמנויות?
~~
תמונת הנושא: אלדד כהן צדק, מתוך אתר פיקיוויקי