חדשות

מלמידה לעשייה – סטודנטים הציגו מיזמים חברתיים חדשים

טקסטים יהודיים ומוסלמיים הנלמדים יחד, חינוך לביקורתיות כלכלית ושקיפות בבחירת הרבנים הראשיים: היוזמות החדשות שהסטודנטים מבקשים לקדם

11 ביולי 2016

הם פגשו השנה שופטים, פעילים חברתיים, מחוקקים והמוני ישראלים טובים – וכעת הם מוכנים להפשיל שרוולים וליצור חברה וקהילה טובה יותר. השנה הראשונה בקורס 'אתגרים ושסעים בחברה הישראלית' הוקדשה ללמידה, וכעת הסטודנטים של שלם בוחרים ארגון או עמותה שבמסגרתם יפעלו בשנה הקרובה. עם סיום שנת הלימודים, הציגו הסטודנטים את היוזמות החברתיות שהם מבקשים לקדם בשנתה השנייה של תכנית המעורבות, וקראו לסטודנטים נוספים להצטרף ליוזמות.

'ישיבדרסה', למשל, הוא מיזם המבקש ליצור מרחב לימודי יהודי-מוסלמי שבו ספרי הקודש משתי הדתות נפתחים ונלמדים במשותף. מכאן גם שמו: ישיבה (יהודית) ומדרסה (מוסלמית). אוריאל ניימן, שחר נשר ושמואל הרנשטיין הציגו את המיזם: "לימוד בקבוצות קטנות מחבר בין הלומדים בלי תיווך", הסבירו, "מה שמאלץ את המשתתפים להגיב לטקסטים, להקשיב לחבריהם ולעצב בעצמם את השקפת עולמם".

בשלב הראשון יגובשו חבורות לימוד בנות כ-20 איש שילבנו יחד סוגיות יסוד בעזרת מקורות אסלאמיים ויהודיים, ובשלבים הבאים מתוכנן להרחיב את המעגלים וליצור מסד תומך במרשתת שיאגד את דפי המקורות, מאמרים והרצאות.

meis-tour-2015-1

ליבון סוגיות יסוד בעזרת טקסטים יהודיים ואסלאמיים. סטודנטים בשלם בסיור במסגד

ארגון 'ישראל 2050' הינו מיזם העוסק בבעיות הכלכליות-חברתיות של ישראל. "הבעיה היא בשיטה הכלכלית ולא בכשלי שוק", מסבירה סטודנטית שנה ב', ספיר בלוזר, שהיא מייסדת הארגון ופעילה מרכזית בו, "ונובעות מלחצן של קבוצות בעלות אינטרס על מקבלי ההחלטות ובכך מסיטות אותם מקידום טובת הציבור".

הארגון מפעיל את תכנית 'ישראל 2050 – מנהיגות כלכלית-חברתית', שבה לומדים מאות סטודנטים וצעירים ברחבי המדינה ונערכים מסעות פרסום אזרחיים לשינוי מדיניות במשק הפיננסי. 'ישראל 2050' מקבל ייעוץ ממומחים במגזר הציבורי, אנשי תקשורת ואנשי אקדמיה ופועל בשותפות עם התאחדות הסטודנטים הארצית, קרן שגרירי רוטשילד וארגון מעוז. "אנחנו מאמינים שלדור שלנו יש הזדמנות להפוך את המדינה הזו לא רק למקום שאפשר לחיות בו, אלא למקום שטוב לחיות בו, וזה הזמן להתחיל", אומרת ספיר.

יוזמה נוספת נוגעת למעורבות הציבור במוסד הרבנות הראשית. 'ברשות הרבים' הוא מיזם המבקש לחשוף את הציבור הישראלי לרבנות הראשית ולמקום שהיא תופסת בחייהם האישיים, ולקרוא לאזרחים להשפיע על החלטותיה באורח דמוקרטי.

"כאשר הציבור יהיה מודע ליכולת ההשפעה שלו על הנעשה ברבנות, דעת הקהל תבוא לידי ביטוי ככוח משפיע על הגוף הציבורי", הסבירו הסטודנטים רועי סוקולובסקי, דנה סמואל ושירה אשחר החתומים על המיזם. לצורך כך הם מתכוונים להקים מחלקה שתעסוק במחקר בתוך העמותה 'הסדנה לידע ציבורי' ולקיים חשיפות עונתיות ברשתות החברתיות.

rabbi

"לחשוף את הציבור לפעילות הרבנות הראשית". סטודנטים במפגש עם הרב הראשי, דוד לאו

מלבד מיזמים חברתיים אלו הוצגו עוד שורה של רעיונות ויוזמות שהסטודנטים הצטרפו אליהם או שיצרו אותם בעצמם, בהם: הוראת עברית במזרח ירושלים, גינה קהילתית בשכונה סמוכה, ספריית שמע אקדמית לכבדי ראייה, הכנת תלמידי תיכון להתנדבויות, ארגון רשת מתנדבים למקרי חירום – ועוד עשרות יוזמות הזקוקות לרוח החיה של צעירים בעלי יוזמה ומעוף.

"המטרה היא לתת לכל סטודנט וסטודנטית את ההזדמנות להיות חלק ממיזם הקרוב ללבו שפועל לעשייה חיובית במרחב הציבורי בישראל", אומרת גילה רוקמן, מנהלת תכנית המעורבות הקהילתית בשלם. "מגוון העמותות והארגונים הוא עצום, מעיסוק בהוראה וחינוך ועד מיזמי גישור בין מגזרים, מעמותות להתחדשות עירונית ועד דוברות של ארגון חברתי. פשוט יש בלי סוף מקומות שאפשר להשתלב ולהשפיע בהם".

גילה מבטיחה כי המדור ממשיך בליווי הסטודנטים גם במשך תקופת ההתנדבות. "אנו יודעים מניסיון השנים הקודמות שחוויית התרומה וההשתתפות בשינוי החברתי מלווה את הסטודנטים גם בשנים הבאות ומשפיעה על הבחירות שיעשו בהמשך הדרך".

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.