חדשות
משלחת הסטודנטים לסן-פרנסיסקו, 2017

משלחת הסטודנטים לסן פרנסיסקו: יומן מסע

במסגרת הקורס "אתגרים בחברה הישראלית" יוצאים סטודנטים מהמרכז האקדמי שלם לסן פרנסיסקו, למסע מרתק בין אתגרי הקהילה היהודית באזור. בין השאר, נפגשים הסטודנטים עם מוסדות מסורתיים, עם קבוצות כמו ג'יי סטריט או אייפאק ,עם סטארט-אפים יהודיים שמתמודדים עם אתגרי היהדות בארה"ב ועם מוסדות דת קונבנציונליים ולא קונבנציונליים שפועלים באזור.

29 באוקטובר 2017   |  מאת: מערכת תוכן ועניינים

במהלך המסע ניהלו הסטודנטים יומן מסע אישי. הינה שלושה קטעים מתוך יומנים של שלושה סטודנטים ששבו מהמשלחת האחרונה בחודש ספטמבר 2017.

אביעד מן – 6/9 – גוגל סיטי: האם ניתן להיות יהודי ישראלי בחו"ל?

"יום שישי ואנו מוצאים עצמנו עושים את דרכנו לגוגל סיטי. נפלה בחלקנו ההזדמנות לעבור את הסיור בממלכת הסיליקון עם נתנאל: ישראלי דתי, שעובד בגוגל זה כמה שנים וחלק עימנו את חוויותיו כתושב חו"ל.

הייחוד בכך היה שמרבית האנשים והמוסדות שנתקלנו בהם פה הם אמריקאים יהודים שורשיים שמנסים לשמר מסורת בסביבה משתנה. נתנאל, לעומת זאת, הציב את השאלה איך ניתן לחיות במקום זה כישראלי תושב חו"ל ולשמר או לטפח זהות יהודית בסביבה יהודית כה שונה וקשה ביחס לישראל. האם הישראלי הממוצע מוצא כאן בשורה? האם ניתן להתחבר ליהדות שהולכת ומתרחקת מישראל ויהודיה – פיזית ורוחנית – עם כל יום שעובר?

סטודנטים בכניסה לגוגל

ביג סיטי לייף. בכניסה לגוגל סיטי

זו שאלה שתמשיך ללוות אותנו בזמן הקרוב. מה שבטוח זה שלאחר השבת שעברה עלינו פה, שהמשיכה להציב מודלים שונים של קיום יהודי ביחס לישראל, קשה לנו להאמין שכצמד ישראלים-יהודים-חילונים היינו מוצאים פה חיבור כלשהו (אם בכלל) לכל הסצנה היהודית הרוגשת באזור זה.

האם היינו מצליחים לקיים פה אורח חיים יהודי חילוני בכל משקל סגולי מהותי? כלל לא בטוח".

חנה ליברמן – 8/9 – על חשיבותה של הפשטות בתוך המורכבות

"6:45 בבוקר, עם כוס קפה ביד, אנחנו מוצאות את עצמנו מגישות אוכל בתורנות מטבח. לא, לא חזרנו לצבא, זו המשלחת לסן פרנסיסקו.

מה לזה ולנו? ולמה הרב מייקל עובד בכנסייה? מדוע קהילה יהודית היא חשובה כפי שהציגה לנו אניטה? ואיזה משמעות יש לטבע בתפילה יהודית?

סטודנטים על ספסל סן פרנסיסקו

"מעין ישראליות פשוטה ונעימה", גם בסן-פרנסיסקו

היום הזה הציב בפנינו הרבה סימני שאלה והציף מחשבות לא פשוטות. מפגש כל כך חשוב, עם אנשים כל כך שונים מאיתנו, הציב לנו מראה לא פשוטה ואפשר לנו לחשוב בשקט ובאי-ציניות על מקומנו בכל זה, ומקומה של היהדות בליבנו.

מתוך כל סימני השאלה בנוגע למה שמאחד אותם, הבנו מה מאחד אותנו. מעין ישראליות פשוטה ונעימה – גיטרה, מדורה ושירים. התחושה הייתה שזה פשוט וטבעי. מתוך השאלות הגדולות והתחושות המורכבות הבנו שגם לפשטות יש חשיבות. היציבות ה״ישראלית״ האיתנה תאפשר לנו להתמודד עם כל סימן שאלה שיבוא, או לפחות להעביר ערב נעים עם אנשים שקרובים לליבנו, ומבינים זה את זה".

מתן דנסקר – 11/9 – ברקלי: סימני שאלה וסימני קריאה

"אינתיפאדה אונליין, לא צריך גבולות, תמיכה בחרם, חיוכים, לחיצות ידיים. מי שחושב ששילוב זה אינו אפשרי, לא היה בפגישה היום בין המשלחת לנציגי sjp, בקמפוס של ברקלי. היה זה יום מאתגר, מעורר מחשבה, אך עם זאת – קסום.

ברקלי היא זו שפתחה בפנינו את הקסם הזה, בין אם על ידי פרויקט 'אדמה', וחווה חקלאית עירונית שאותה ביקרנו, ובין אם במפגש עם החוג ללימודי יהדות באוניברסיטה שבה היהודים מתביישים בזהותם לעיתים.

סטודנטים בולכים ברחוב מצולמים מהגב

מחפשים תשובות לסימני השאלה.

אולי המסקנה הגדולה מהיום העמוס הזה, שהסתיים במפגש אצל ראש ה'הילל' המקומי, היא שהגם שסימני השאלה גדולים וממשיכים לגדול כפי שראוי שיקרה במשלחת לימודית, כשפוגשים ישראלים את הארגונים שפגשנו היום או קהילות יהודיות והתוכן היהודי שבהן זר אפילו לחילונים שבינינו, אנו מגלים שישנם גם הרבה סימני קריאה שמאחדים אותנו".

המסע לסן פרנסיסקו אולי הסתיים, אך התובנות שנגזרו ממנו ממשיכות לפעפע בסטודנטים, וזו הרי הייתה המטרה. נתראה במשלחת הבאה.

רוצים ללמוד בשלם ולהצטרף למשלחת הבאה? מלאוּ את הטופס ונחזור אליכם עם הפרטים.

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.