
קריית מוריה: הקולג' הערבי שהפך לקפיטריה
אומרים שמאחורי כל בניין בירושלים מסתתר סיפור. לא בדקנו את זה אמפירית, אך לפחות לגבי בניין אחד בתוך קריית מוריה, בה נמצא הקמפוס שלנו, הדבר נכון.
כאשר נכנסים לקריית מוריה בשער הראשי, ניצב מימינכם בניין "מלול", המוכר פחות בשל כיתות הלימוד שבו ויותר בשל הפעילות הקולינרית המתרחשת בו: הקפיטריה. בנין זה לא תמיד היה קפיטריה. למעשה, שכן בו אחד המוסדות החשובים והפחות ידועים בימי המנדט הבריטי: הקולג' הערבי.
הקולג' הערבי: תיכון יוקרתי וסמינר למורים
הקולג' הערבי הוקם כבית מדרש למורים וכבית ספר תיכון, על ידי ממשלת המנדט הבריטי. בין השנים 1918-1926 פעל המוסד בסמוך לשער הפרחים, כסמינר למורים. החל מ 1926 שולבו במוסד גם לימודים תיכוניים, והוא קיבל את שמו החדש: "הקולג' הערבי בירושלים".
הקולג' נחשב למוסד אליטיסטי, ומהחשובים במוסדות החינוך של ערביי ארץ ישראל. בקולג' ניתן היה ללמוד לתעודת הוראה, לגשת לבגרויות והמצטיינים אף קיבלו מלגת לימודים בבריטניה. רשמית היה המוסד פתוח לרישום גם לנוצרים וליהודים, אך מספר היהודים בו בפועל היה קטן מאוד.
ב- 1935 עבר הקולג' אל המקום בו נמצאת היום קריית מוריה, אל מבנה מודרני שתוכנן בידי הבריטים, וכיום נודע כ"בניין מלול". בשנים אלה הפך התיכון שפעם בקולג' לעצמאי. עד מהרה קיבל התיכון צביון יוקרתי במיוחד, בשל המורים שלימדו בו ובשל עשרות התלמידים בו, שהיוו אליטה חברתית ואינטלקטואלית בירושלים וסביבתה.
מקולג' למרכז אקדמי
בסיום מלחמת העצמאות מצא את עצמו הקולג' באזור מפורז והמבנים שלו שימשו את כוחות האו"ם. לאחר מלחמת ששת הימים, במסגרת אכלוס האיזור המפורז, נבנתה קריית מוריה ונחנכה בשנת 1972. המבנה הותיק ביותר במתחם הוא מבנה הקולג' הערבי, ממנו נודף כיום ריח עז של קפה ומאפה. כאז כן היום, מאכלס הבניין סטודנטים ותלמידים.