חדשות

המקומות הראשונים בתחרות 'השורה הבאה' – אם ובתה

שלושה מעגלים נסגרו בתחרות 'השורה הבאה' של המרכז האקדמי שלם: התוצאות פורסמו ביום ההולדת של ש"י עגנון, הזוכה במקום הראשון היא אמה של הזוכה במקום השני – שקרויה על שם גיבורה עגנונית

21 באוגוסט 2014

תפנית מפתיעה בעלילה: במקום הראשון והשני בתחרות 'השורה הבאה' של המרכז האקדמי שלם זכו אם ובתה מירושלים. השופטים, שהעריכו את היצירות בעילום שם, הופתעו לגלות כי הזוכה במקום הראשון, ציפי בנמלך (69), רכזת תרבות ורעייתו של העיתונאי הוותיק מ'קול ישראל' אברהם בנמלך, היא אִמהּ של הזוכה במקום השני, תהלה אקריש (33), מורה לספרות בבית הספר פלך. במקום השלישי זכתה שלומית קפלן (24) מגבעת שמואל.

למעלה משלוש מאות הצעות הגיעו אל תיבת התחרות, שביקשה מהגולשים להציע שורת פתיחה לספר המשך לאחת משלושת יצירות המופת: 'תמול שלשום' לש"י עגנון, 'הזר' לאלבר קאמי ו'התפסן בשדה השיפון' לג'.ד סלינג'ר. תוצאות התחרות הוכרזו בי"ח אב – יום הולדתו העברי של ש"י עגנון.

שלושת השופטים שיבחו את שורתה של בנמלך, שהמשיכה את 'תמול שלשום', וקבעו כי "גילתה הבנה לעולם שמתוכו יצר הסופר", וכי "הסיפור ממשיך ומתגלגל באופן טבעי ורציף, מבלי לפגום בתחושת העניין של הקורא".

"נושא העגונות מאוד מעסיק אותי", מנמקת ציפי את בחירתה להמשיך את סיפורו של עגנון מנקודת מבטה של אלמנת הגיבור, שפרה קומר. "בעיית העגינות הולידה בראשי את הפתרון: אם יהיה לשפרה ילד מיצחק, הדבר יפתור את הצורך בחליצה ולפיכך את בעיית העגינות שלה".

בשיחה איתה היא חושפת פרט מרגש נוסף: בתהּ שזכתה במקום השני, תהלה, קרויה על שם הגיבורה המפורסמת של עגנון. "את עגנון גיליתי לראשונה בתקופת התיכון, בשיעורי הספרות", היא מספרת. "אני אוהבת את השפה העשירה שלו, את העובדה שכל ספר שלו שונה מרעהו ואפילו את הלגלוג הקל שמאפיין אותו. יש לו זווית ראייה מאוד מיוחדת על היהדות ותופעותיה השונות".

הזכייה לא הפתיעה את האם ובתה, שבמשפחתן מצויים כותבים רבים. "כתיבה היא עניין שמאוד נוכח בבית שגדלתי בו, בעיקר מצד אבי, שהוא עיתונאי וסופר", מספרת תהלה אקריש, שזכתה במקום השני עם שורת המשך לספר 'התפסן בשדה השיפון'. "אני נהנית לבטא את עצמי בכתיבה, אבל השורה הזו הייתה ממש ניסיון. לא חשבתי בכלל שזה יגיע למקום שאליו זה הגיע".

השופטים, על כל פנים, חשבו שהניסיון של תהלה מוצלח מאוד וכתבו כי היא "הפליאה לרשת את קולו של הגיבור, הולדן קולפילד". תהלה מעידה כי תהליך הכתיבה אכן גרם לה להיכנס לנעלי הגיבור: "ככל שאני מתבגרת, הולדן נוגע בי יותר: לפעמים אני מזהה בו את התלמידות שלי, לפעמים את עצמי. זה חיבור רגשי לגמרי. בעיניי זו דמות נוגעת ללב".

זוכות השורה האחרונה

זוכות התחרות (מימין לשמאל): ציפי בנמלך, תהלה אקריש, שלומית קפלן

כאשר נודע לכל אחת מהן כי זכתה, מיהרה להתקשר לרעותה – ואז התגלתה ההפתעה הנעימה. "התקשרתי לספר לה שזכיתי והיא הודיעה לי שגם היא זכתה – ופשוט לא הפסקנו לצחוק", מספרת ציפי.

הזוכה השלישית, שלומית קפלן, היא סטודנטית למשפטים באוניברסיטת בר אילן, המסיימת בקרוב את לימודיה ומתחילה התמחות בשירות המדינה. השופטים כינו את השורה שכתבה "מעשה של גבורה ספרותית" ו"הברקה של מצב נפשי".

"קאמי הוא אחד הסופרים האהובים עליי, מספרת שלומית, "יש לו סגנון ייחודי ששם דגש על האבסורד. דרך המשפטים אני מרגישה שהוא מצליח להעביר משהו שהוא מעבר למילים. בסמסטר האחרון לקחתי קורס 'משפט וספרות' עם הסופר א"ב יהושע, ואחד הסיפורים ברשימת הקריאה לקורס היה של קאמי. זה מה שנתן לי השראה כשניגשתי לכתוב".

היא מציינת כי רעיון התחרות פתח את אפיקי המחשבה שלה לכיוונים חדשים: "הרעיון להמשיך סיפור יצירה קלאסי ולתת לו כיוון אחר, יצר אצלי עניין ועורר יצירתיות וכושר ביטוי. עיקר האתגר היה להכניס את כל המהות והרוח של הספר למשפט אחד".

שלומית מספרת כי היא 'כותבת למגירה' שירה וסיפורת, אך מעולם לא פרסמה אותם. "כבר זמן מה שאני רוצה להשתתף בסדנת כתיבה, אבל עם כל העיסוקים זה אף פעם לא יצא. אולי עכשיו ייצא לי לפתח את זה". חמש שורות נוספות קיבלו ציונים לשבח מאת השופטים, ומחבריהן זכו בספר בהוצאת שלם על פי בחירתם. תחרות 'השורה הבאה' הייתה עבורנו, במרכז האקדמי שלם,  גל מרענן של אהבת מילים, כישרון כתיבה ומחווה לספרות המופת, ואנו מודים למאות הגולשים שבחרו ליטול בה חלק.

לקריאת השורות הנבחרות ונימוקי השופטים

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.