חדשות

שמונת הספרים לקרוא כדי להבין פמיניזם מהוּ

חנוכה הגיע ואנו גאים להציג בפניכם את פרויקט 'שמונת המופלאים' שילווה אותנו במהלך החג. מרצים וסטודנטים משלם ממליצים על שמונת המופלאים שלהם: ספרים, סרטים, אתרי תיירות וקצת אלכוהול – ארזנו לכם את החבילה המושלמת.

25 בדצמבר 2016

את הפרויקט נפתח עם שמונת הספרים שאתן (ואתם!) צריכות לקרוא אם אתן באמת רוצות להבין מהוּ פמיניזם.

בטח קראת קצת ג'ודית באטלר, אולי חרקת שיניים בכמה דפים מאת לוּס איריגאריי, אבל אם את לא מכירה, לדוגמה, את מחקריה פורצי הדרך של האנתרופולוגית מישל רוזלדו על אנשי ונשות האילונגוט מהפיליפינים, כך אומרת פרופ' שירה וולובסקי, מומחית לתיאוריה ביקורתית ומגדר, את לא באמת יכולה לתפוס כיצד החלה התיאוריה הפמיניסטית ומה ההשפעה שיש לה על מחקרי האקדמיה ועל התרבות הכללית ולכן שלחה לנו 8 שמות כותרים של ספרים שאת חייבת לקרוא כדי להבין את הפמיניזם והם:

 

1. קרול גיליאן – 'בקול שונה'

תהיתן לפעמים מדוע בנות חושבות שעליהן להיות בשקט ולהתנהג כמתרצות? להיראות ולא להשמע? בספרה 'הספר הקטן שהחל מהפכה' משנת- 1982, הפסיכולוגית קרול גיליגן טוענת שהתנהגוּיות חברתיות אלוּ נוצרוּ בעקבות- הפתעה, הפתעה, – דעות קדוּמות של תפישה גברית. גילגן הפכה את היוצרות ומסגרה מחדש את ה"חוּלשות" הנשיות כחוזקות יוצאות-דופן וחיוּניות, תוך-כדי שהיא יוצרת השראה בעיני שני המינים, דרכן יוכלוּ לראות את האישה באור שונה.

 

2. (Shirley Ardener – Perceiving Women  (essays

האם נשים שקטות מדי או שגברים פשוט לא מקשיבים? כשהיא מעלה את הטענה שנשים היו "קבוצה מושתקת" בתוך השיח החברתי, ארדנר, שערכה את אסופת המאמרים הזו יחד עם בעלה אדווין, עוקבת אחר הנטיות הבעייתיות במתודולוגיה האנתרופולוגית לפיהן מדברים אל גברים ועל נשים. מקור הבעיה? אנתרופולוגים מהמין הגברי- כמובן!

 

3. (Michelle Zimbalist Rosaldo – Women Culture Society (essays

באוסף המונה 16 מאמרים שנכתבו בידי אנתרופולוגיות, מקומן של הנשים בחברות שונות ורחבות מנותח לצד המטרה להפוך על-פניהן את ההנחות שנלקחו לאורך השנים כמובנות מאליהן, וכתוצאה מכך להראות ששינוי באיכות החיים של הנשים הוא מטבעו אפשרי.

 

4. Catherine MacKinnon – Feminism Unmodified

הטרדה מינית, פורנוגרפיה, אונס- אין הרבה נושאים שמקינון אינה עוסקת בהם באסופת המאמרים שדורשת שיני חברתי וחוקתי, תוך-כדי התעקשות שהתבוננות במגדר כעניין פשוט של זהוּת והבדלים, באה לטייח היררכיה חברתית מוּשרשת (כשהנשים כפי ששיערתן נכון, נמצאות בתחתית השרשרת). מקינון לאחר-מכן שולחת את מבטה לעבר הפמיניזם החוקתי ומפרטת מדוע ההתייחסוּיות "שוות" וּ"מיוּחדות" הינן מוטעות.

השורה התחתונה: מקינון היא מלומדת בנושא החוק שלא תרצו שתעמוד מולכם בוויכוח הנ"ל.

 

5. סוזן בורדו – 'משקל שלא ניתן לשאת אותו'

למה מגזינים המכוונים לנשים מתארים קינוחים עשירים כ"מלאי חטא"? ולמה יש עוגה שנקראת "מוות באמצעות שוקולד"? בורדו חותרת למגע בכל הקשוּר לגוף האישה וחושפת את השורשים העתיקים והמפתיעים של האובססיה שלנו כלפי היופי הנשי, בתקווה שהנה, יכולה להוביל לשינוי מגמה.

 

6. שרלוט גילמן – נייר הקיר הצהוב

הסיפור הקצר הזה שמהווה אזהרה כנגד ההשפעות של תת-גירוי האינטלגנטיה הנשית חושף את הצורך, אצל נשים רבות, לחיים מחוץ לכותלי הבית, ואת הצורך אצל כלל הנשים, לחברה שמציעה להן את האמצעים ליצירת זהוּת נשית, גאה, חזקה ומלאה.

 

7. Jean Bethke Elshtain – Public Man, Private Women

כולנו מכירים את ההמנעות מהקביעה שמקום האישה הוא בבית ושמקום הגבר נמצא בספרה החברתית. לפני שאנחנו מרימים את אגופרנו במחאה, שווה להקשיב לפילוסופית הפוליטית ג'ין בתקה אלשטיין ולגרסתה על הדכוטומיה הפרטית-ציבורית. יכול להיות שבכל-זאת יש מקום לשיח פמינסטי על חיים שהמשפחה במרכזם, אחרי הכל?

 

8. קרוליין ביינום – סעודה קדושה, צום קדוש.

יכול להיות שלא תיארתם לעצמכם שספר על מערכת היחסים של נשים עם אוכל בתקופת ימי-הביניים יכול להתברג לשמינייה הפותחת, אבל כנראה שגם לא שמעתם על מסע הגילוי של קרוליין ביינום שבאמצעותו היא חוקרת כיצד טקסי אוכל דתיים ומשפחתיים אפשרוּ לנשים במהלך ההיסטוריה להפעיל שליטה בתוך התא המשפחתי, ומעבר לו.

 

פרופ' שירה וולוסקי היא מרצה בחוג לפילוסופיה והגות יהודית במרכז האקדמי שלם


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.