
אריק איינשטיין ואום כולתום: פורום שלם אירח את המגישה לוסי אהריש
פורום שלם אירח את המגישה והשחקנית לוסי אהריש, שסיפרה על ילדותה בדימונה כמוסלמית בבית ספר יהודי, שנות התבגרותה והנתיבה העסקית המוצלחת שלה כאשת טלוויזיה המצויה בשתי התרבויות
איך נראה יום העצמאות של מגישת טלוויזיה ערבייה-ישראלית? פורום שלם אירח את אשת הטלוויזיה, השחקנית והמגישה לוסי אהריש, לשיחה על החיים בישראל ובמזרח התיכון כערבייה מוסלמית.
אהריש היא מגישת טלוויזיה מוכרת ומוערכת, המנחה בערוץ השני את תכנית האקטואליה 'שיחת היום'. בין היתר, שימשה כמגישת חדשות וכתבת שטחים ב'חדשות 10′, הנחתה את תכנית הבוקר האקטואלית בתחנת הרדיו 99fm, ובאנגלית בערוץ החדשות הבינלאומי i24news, בו הגישה חדשות גם במהלך מבצע 'צוק איתן'.
השיחה עם הסטודנטים עסקה בסיפור החיים האישי של לוסי, ובעיקר במתחים שבין הזהות הערבית לחברה היהודית שבה גדלה. היא סיפרה על ילדותה ונעוריה בעיר דימונה, שמשפחתה הייתה בה המשפחה המוסלמית היחידה. מאחר שלמדה בבית ספר שבו ילדים יהודים בלבד, חגגה את החגים משתי המסורות, היהודית בבית הספר והמוסלמית בבית.
נקודת חיכוך בולטת הייתה בתקופת התיכון, אז נסעה השכבה שלה לקורס גדנ"ע, אך מצה"ל סירבו לאשר את השתתפותה בשל מוצאהּ. חבריה לשכבה הודיעו כי לא יצאו לפעילות בלעדיה, עד שהגורמים הממונים נכנעו ללחץ – ואז לא רק שיצאה לקורס, אלא גם הוכתרה בו לחניכה מצטיינת.
שמה של אהריש בלט במיוחד בקיץ 2014 סביב המבצעים 'שובו אחים' ו'צוק איתן', אז הורגשה מתיחות ביחסי ערבים ויהודים. כאשת תקשורת מקצועית העובדת כמגישה ומנהלת תוכן ב-I24 ניוז וערוץ 2, הגישה אהריש תכניות אקטואליה ולא נרתעה מעיסוק במצב הנפיץ.
בפני הסטודנטים ציינה במיוחד את התכנית בה אירחה את פעיל להב"ה, בנצי גופשטיין, ואת השיח הקשה שהתנהל ביניהם. מן העבר השני סיפרה על ראיון שערכה בערבית עם עיתונאי מעזה, בו הטיחה כי על תושבי עזה לקחת אחריות על מצבם.
שאלות שהגיעו מן הקהל ניסו לברר מהי התרבות שאותה היא צורכת. "אני קוראת ספרות ושירה ושומעת מוזיקה ישראלית וערבית", הגיבה אהריש, "אריק איינשטיין, א.ב יהושע, אום כולתום ונג'יב מחפוז". שאלה אחרת תהתה כיצד נראה יום העצמאות שלה. "אינני פלסטינית", היא הטעימה, "אלא ערבייה ישראלית. את יום העצמאות אני מציינת כמו כולם – על האש עם חברים".
בעקבות תשובות אלו ניסו סטודנטים מהקהל לברר האם, להערכתה, דמותה מהווה דוגמה מייצגת לציבור ערבי גדול שרואה במדינת ישראל את מדינתו, או שהיא בבחינת יוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל. עוד נשאלה מה עוצמתם של קולות אחרים, המדגישים את הזהות הערבית-פלסטינית על פני זו הישראלית. בתגובה לכך סיפרה אהריש כי בעת מבצע צוק איתן קיבלה מכתבי נאצה ואיומים רבים, כמו גם מכתבי תמיכה ועידוד.
משתתפי הפורום רותקו לסיפוריה של אהריש, שחלקה עמם את נקודת מבטה המקצועית והאישית, וחשפה בפניהם טפח ממורכבות החיים כמיעוט אתני במדינת ישראל.
אלון נווה הוא סטודנט שנה ב' במרכז האקדמי שלם