
פורום שלם מארח את אשת משרד החוץ, גב' לינדה מנוחין
מנוחין ברחה מעיר הולדתה בגדד עם משפחתה, והשאירה מאחור את אביה, שנעלם והקשר עמו נותק. בפגישה עם סטודנטים בפורום שלם סיפרה את סיפורה האישי ועל תפקידה בהעמקת הקשר התרבותי בין יהודים לערבים ועודדה את הסטודנטים לטפח את לימוד השפה הערבית, כדי שיוכלו להתפתח בתחום.
מנוחין ברחה מעיר הולדתה בגדד עם משפחתה, והשאירה מאחור את אביה, שנעלם והקשר עמו נותק. בפגישה עם סטודנטים בפורום שלם סיפרה את סיפורה האישי, ועל תפקידה בהעמקת הקשר התרבותי בין יהודים לערבים
לינדה מנוחין, יועצת במשרד החוץ לענייני הסברה, עיתונאית ובלוגרית, התארחה בשבוע החולף במרכז האקדמי שלם. במהלך המפגש הוקרן הסרט 'צל בבגדד', המספר על מסעה של מנוחין לעיראק בניסיון לגלות מה עלה בגורלו של אביה, שנעלם לאחר שנעצר בידי השלטונות לפני למעלה מארבעים שנה.
הסרט התיעודי של הבמאי דוקי דרור מתאר כיצד ברחה מנוחין מעיר הולדתה בגדד עם משפחתה, והשאירה מאחור את אביה, יעקב עבד אל עזיז, שהיה עורך דין בכיר שהופקד על נכסים יהודים. שנתיים לאחר בריחתם נעלם אב המשפחה והקשר עמו נותק – ולא חודש מעולם. אחרי עשרות שנים שבהן לא נודע גורלו, פנה אליה עיתונאי עיראקי והציע לסייע לה לחקור את תעלומת היעלמותו של האב. יחד הם נוסעים למסע חיפוש וחושפים את סופו הטרגי. סיפורה האישי כמו מגלם בתוכו את סיפורה של הקהילה היהודית בעיראק.
לאחר הצפייה בסרט נערך דיון ער עם הסטודנטים. מנוחין סיפרה על דף הפייסבוק בערבית אותו היא מתפעלת עבור משרד החוץ, דף שאחריו עוקבים למעלה משלוש-מאות אלף איש – רובם גברים ערבים בגילאים שבין שמונה עשרה לעשרים וארבע. "יש תשוקה ענקית ורצון עצום להכיר את ישראל מבפנים", אמרה והוסיפה כי "מה שרואים בתקשורת הערבית הממסדית איננו מייצג את מה שקורה באמת ב'שכונה' שלנו".
מנוחין שיתפה את הסטודנטים בסיפורה האישי, הכולל התבגרות תחת צלו של אסון היעלמות האב לצד בניין החיים בישראל וניסיון להמשיך את השגרה על אף האסון הכבד. על אף הסיפור הקשה, הדגישה את חיבתם וגעגועיהם של עולי עיראק למולדתם ולמורשת התרבותית שבה גדלו.
משפט מפורסם אומר כי "בזמנים קשים נזכרים בימי החתונה", ומנוחין טענה כי לפתגם משמעות סמלית גם בנוגע ליחסי העיראקים והיהודים, שכן הימים שקדמו לשלטונו של סדאם חוסיין היו ימים טובים בהם שני הלאומים חיו יחד "כבימי החתונה". "בפירוש הרגשנו לא פחות עיראקים מאשר יהודים", הדגישה מנוחין, "ותהליך ההידרדרות של היחס כלפי המיעוט היהודי במדינה גרם לנו הלם וזעזוע".
נושאים נוספים שנידונו היו ההסברה הישראלית עליה אמרה האורחת כי "תקציב משרד החוץ של הרשות הפלשתינית גדול יותר מתקציב החוץ הישראלי", מה שמסביר, לדבריה, את יתרונם של אנטי-ישראלים בניו-מדיה; לימוד השפה הערבית, אותו עודדה מנוחין שאמרה כי "תמיד תהיה עבודה בערבית בארץ"; ומיזמים נוספים אותם היא מקדמת, כגון קשרים בלתי אמצעיים בין יהודים לערבים, וכן פיצוי פליטים יהודיים מארצות ערב.
בסופו של הערב המרתק הזמינה מנוחין את הסטודנטים לקיים עמה מפגש המשך, בו יורחב הדיון אודות הנושאים שעלו במפגש הפורום.