חדשות

להכיר את מזרח ירושלים מחדש: מהכיתה לעבודה חשובה בעירייה

מה בדיוק עושה סטודנט לליברל ארטס בעיריית ירושלים, מה מרתק אותו כל כך במתרחש במזרח העיר ומדוע בחר מלכתחילה במסלול המזרח התיכון והאסלאם ולא במסלול הגות יהודית ופילוסופיה?

22 בנובמבר 2017

דוד בראור, סטודנט במרכז האקדמי שלם, נולד בירושלים והתחנך בה. הוא אפילו התעניין מגיל צעיר במצב הפוליטי בעיר. אבל מה הוא ידע על המתרחש במזרח ירושלים? כיום, בגיל 27, מבין דוד שחוץ משוטטות ברחבי העיר העתיקה לא היה מודע לדברים רבים שהתרחשו ממש מתחת לאפו.

רק כשהחל ללמוד במסלול המזרח תיכון והאסלאם במרכז האקדמי שלם נחשף דוד לעומק המציאות המורכבת של מזרח העיר, לבעיות התושבים, לשוני הגדול שבין קבוצות שונות בין השכונות ולפתרונות לבעיות קיימות. היום עובד דוד כעוזר ליועץ לענייני מזרח ירושלים בעיריית ירושלים. משרה שהחלה בעידוד מדור ההתמחות והמנהיגות במרכז האקדמי שלם.

"מזרח ירושלים היא עולם ומלואו: הזהות משתנה משכונה לשכונה"

דוד, בחרת במסלול המזרח התיכון כי הוא משהו שלא הכרת מספיק?

כן. במסגרת הלימודים התחלתי ללמוד ערבית ממש מאפס, ולמדתי על ההיסטוריה והמציאות הפוליטית של הערבים בארץ, שאותה לא הכרתי.

ממה הופתעת במהלך הלימודים?

הופתעתי בעיקר מהמגוון האנושי הערבי והפלסטיני הקיים בארץ: מדובר במכלול של המון זהויות ותנועות. בדיוק כמו שבחברה שלנו אי אפשר להכליל, גם שם יש המון סוגים שונים של אנשים. הופתעתי לגלות שגם מזרח ירושלים מפוצלת. היא עולם ומלואו. הזהות משתנה משכונה לשכונה בצורה דרמטית.

אילו קבוצות יש במזרח העיר, למשל?

בימים אלה אני מתעסק בשכונות בדרום העיר. בשכונת ג'בל מוכבר, למשל, התיישבו בדואים שהגיעו לפני מאות שנים. התרבות הבדואית לא דומה לזו של הפלאחים בא-טור ולא למנהגים של העירוניים המתגוררים בעיר העתיקה. היכרות מעמיקה יותר עם כל כפר מלמדת על גישה שונה שצריך לבוא איתה כשמנסים לקדם תהליכים באותו אזור.

מה מושך אותך במזרח ירושלים?

מזרח ירושלים עניינה אותי קודם כול כירושלמי. הייתי מסתובב שם כנער, בעיר העתיקה וברובע המוסלמי. גרתי באבו טור תקופה, שהיא שכונה מעורבת. זה מקום עם הרבה היסטוריה, שתמיד סקרן אותי.

 

"הגישה של דוד קורן היא קודם כול אנושית. הוא מדבר על בני אדם"

איך נוצרה ההיכרות בינך לבין היועץ לענייני מזרח ירושלים, דוד קורן?

במסגרת הלימודים הגיע דוד קורן להרצות לנו במרכז האקדמי שלם. מה שקסם לי בשיחה איתו זה שהיה בו משהו מאוד אנושי. לפני שהוא התייחס לסוגיות הפוליטיות המורכבות הוא דיבר על בני אדם. יש לו גישה שהיא קודם כול אנושית וחינוכית ולא ביטחוניסטית או כלכלית.

אחרי השיחה החלטת לפנות אליו?

כן. החלטתי שזה מקום שאני יכול לתרום בו. פניתי לדוד קורן, והתחלתי להתמחות במשרד, תחילה כמתנדב. אחרי תקופה מסוימת התפנה תקן של משרת סטודנט, שאותו אני ממלא כבר כמעט שנה.

באילו תחומים אתה עוזר לדוד קורן?

אין לי תפקיד אחד רשמי. יש לנו תתי קבוצות בצוות. אפשר לומר שאני סוג של "פרויקטור", אני עובד בכל פעם על פרויקט אחר. אני מרכז פרויקטים שדורשים תיאום בין גופים שונים. לדוגמה, במזרח העיר עובדים אנשים שאחראים על תרבות ופיתוח מטעם המדינה, אך גם מטעם עמותות פרטיות, גופים ממשלתיים ועוד. כל עבודה מול גוף כזה דורשת תיאום בין הגופים השונים.

תוכל לתת לי דוגמה לפרויקט שבו טיפלת לאחרונה?

בטח. לפני כמה חודשים, למשל, היה חודש הרמדאן, והעירייה השקיעה הרבה כסף בשיפוץ ובחידוש הרחובות, באירועי תרבות, בקישוט אזורים ובקיום אירועים במתנ"סים ובתוך השכונות. לכל אגף בעירייה היה חלק בזה, והיו גם גופים חיצוניים שונים שהיו אחראים לקיום הופעות בשער הפרחים, בעיר העתיקה ועוד. היה צריך לתאם בין כולם וגם כמובן עם המשטרה. אני הייתי אחראי על המיפוי של כל מה קורה בשטח, זיהוי נקודות תורפה, ומתן הכוונה איפה צריך לפעול יותר או פחות וכיצד.

דוד בר אור יושב בשולחן עם דוד קורן יועץ ראש העיר לענייני מזרח ירושלים

"הגישה של דוד היא קודם כל אנושית". דוד בפגישה עם דוד קורן, יועץ ראש העיר לענייני מזרח י-ם.

יש עובדים ערבים בצוות?

מעט. וזה חיסרון. מצד שני, כמעט כולם חוץ ממני הם דוברי ערבית שוטפת ובאים עם רקע מאוד חזק בתחום.אנחנו מצליחים להצמיח אמון והערכה בקרב התושבים ולשמש בפועל כקול שלהם בעירייה.

אמרת שהתחלת ללמוד ערבית מאפס – מה מצבך היום?

ללמוד ערבית זה אחד הנושאים הנחמדים במרכז האקדמי שלם. מלמדים ערבית מדוברת ואתה כל הזמן בלמידה ובהבנה של הרחוב, איך מתנהלים, מה המנהגים, באיזה הקשר אומרים כל דבר. זה ממש לא כמו ערבית ספרותית. בכל שיעור מחכימים עוד קצת בהבנה של החברה הערבית. היום אני יכול לנהל שיחות פשוטות, עדיין לא חפות מטעויות.

 

"הלימודים בשלם נתנו לי כלים להבין לעומק מה קורה במזרח העיר"

אתה מרגיש שהלימודים בשלם הובילו אותך לתפקיד ולרצון לעזור לחברה?

בטוח לא הייתי מגיע לתפקיד הזה ספציפית ללא המרכז האקדמי שלם, וזה בטח היה פחות מדבר אליי. האופי של הלימודים מתחבר לי בעבודה. החל מלמידת הערבית וכלה בדברים שלמדנו על מזרח ירושלים, על היסטוריה ודת ועל המציאות. יש לי כלים להבין לעומק מה קורה באזור.

מה חשוב לקדם במזרח העיר, לדעתך?

יש הרבה אי אמון בקרב המזרח ירושלמים כלפי העירייה, בעקבות שנים של אכזבות. אני מרגיש שכל הצלחה של פרויקט, כל פעם שתושב מרגיש שסוף סוף רואים אותו – זו הצלחה. הייתי רוצה במיוחד לקדם יצירת מרחבים משותפים ותנועה משמעותית של יהודים המסתובבים במזרח העיר ולהפך. מפגש יום-יומי, שכמעט לא מתרחש כיום, הוא לדעתי הדרך הטובה ביותר לריכוך המתחים.

אתה רואה את עצמך עוסק במזרח ירושלים גם בעתיד?

העולם של מזרח ירושלים מאוד מעניין אותי. אני עוד לא יודע כמה אני טוב בו. אני צריך להמשיך לצבור בו ביטחון. יש בזה הרבה אתגר. אני מאמין שאמשיך בשני העולמות בהמשך: חינוך, שתמיד עניין אותי, ומזרח ירושלים. אני עוד לא יודע איך זה יצא בפועל.

 

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.