חדשות

מסע אל האולימפוס

איזה כוכב קיבל את שמו מילדה בת אחת עשרה, איפה מתרחשות סופות עם טמפרטורות המגיעות למאתיים מעלות מתחת לאפס ועל פני איזה כוכב התגלתה צורת לב ענקית? מסע בין כוכבי המיתולוגיה היוונית הצופים בנו מהשמיים.

20 בדצמבר 2016   |  מאת: אודי אדרי

לכבוד חנוכה אנחנו לוקחים אתכם למסע בחללית של שלם אל האולימפוס האמיתי – החלל, שם יושבים האלים היווניים ומביטים בנו, כל אחד והסיפור האלמותי שלו. וכמו נרות חנוכה – גם הם סובבים סביב השמש. מוכנים לשיגור?

1. הרמס ('כוכב חמה' או 'מרקורי')

מיקי מאוס קפץ לבקר על כוכב חמה. צילום: נאס"א.

הכוכב הקרוב ביותר לשמש קרוי על שמו של הרמס, זאת בשל היעף המהיר שלו בשמיים: במיתולוגיה הרמס נועל סנדלים מכונפים אייקוניים המביאים אותו ממקום למקום במהירות רבה. היוונים ייחסו לו חשיבות גבוהה מאחר שהיה מגן הסחר ופטרון הסוחרים המקומיים.

שנה בכדור הארץ אורכת על חמה רק 88 ימים, ופני הכוכב מצולקים עקב התנגשויות רבות עם גרמי שמיים שונים. חמה הוא סלעי ודחוס ואחד הדברים המעניינים בו הוא שיש לו שדה מגנטי דומה מאוד לזה של כדור הארץ. עובדה זו עוזרת לנו לחקור את שכבת ההגנה הטבעית של הכדור שלנו נגד קרינה מהחלל.

באופן מקרי ומשעשע, חמה גם קשור לכוכב הלכת השמיני ברשימה שלנו (גללו הלאה) בשל מאפיין קרוב ללבנו: על פני הכוכב תמצאו שלושה מכתשים מחוברים שיחדיו יוצרים את צורתו של מיקי מאוּס, העכבר המפורסם.

מה הקשר? כדי לגלות תצטרכו להתאפק עד לסוף המסע.

2. אפרודיטה ('נגה' או 'ונוס')

אל תשפטו ספר לפי הכריכה. נגה, צילום: נאס"א.

אלת האהבה והיופי שעל שמה קרוי כוכב נגה, היא ביתו של זאוס שנולדה מקצף גלים ומזוהה בדרך כלל עם אהבה רומנטית, פלירטוט ויופי בלתי נשכח. רבים אינם יודעים שאפרודיטה, בין היתר, הייתה זו שאמונה על הענשת אנשים שזלזלו באהבתם של אחרים – והתייחסה לעבודתה מאוד ברצינות.

כוכב נגה נקרא על שם אפרודיטה בשל היותו יפה לעין ואחד מגרמי השמים הבוהקים הנראים מהארץ. הוא דומה בגודלו לכדור הארץ וכמו לאפרודיטה, לכוכב היפה יש צד לא נעים בעליל: האטמוספירה שלו מורכבת בעיקר מפחמן דו-חמצני, ולכן נוצר על הכוכב אפקט חממה שיכול לגרום לטמפרטורות בו להגיע למעלה מ-450 מעלות צלזיוס.

השילוב של החום העז, התפרצויות געשיות על הכוכב, גשם של חומצה ועננים של גופרית יצרו לו תדמית של גיהנום עלי אדמות. ואם זה לא מספיק כדי לגרום לכוכב להישמע לא אטרקטיבי, העובדה שהשמש זורחת בנוגה במערב ושוקעת במזרח עקב סיבוב צרו בכיוון הנגדי לזה של כדור הארץ מוסיפה ג'ט-לג קשה לרשימה.

3. ארס ('מאדים' או 'מארס')

הכי מבוקש במערכת השמש בגלל הנוף. הר אולימפוס, מאדים. צילום: נאס"א.

מלחמה! הכוכב האדום, שבשל צבעו קרוי על שם ארס אל המלחמה – בנו הבכור של זאוס – הוא גם שכננו בחלל. ארס המיתולוגי הוא אל אכזרי המחרחר מלחמות ומדון, אך כמו כל בריון הוא גם פחדן שברח מיילל בהיפצעו בקרב, כפי שמתואר באיליאדה.

על מאדים מתבססים אינסוף סיפורי מלחמות בין-כוכביות, והוא הדומה ביותר לכדור הארץ. בשנים האחרונות הפך ליעד מבוקש של חקר החלל האנושי. הוכחות לקיום מים שנמצאו עליו לאחרונה והוכחות לחיים מיקרוביולוגיים בעברו הפכו אותו למועמד הרציני היחידי להתיישבות אנושית. הנוף על גביו מזכיר את סביבת הרי אילת עקב האדמה וההרים האדומים-חומים. ההר הגבוה במאדים ובכל מערכת השמש נקרא אולימפוס, ומתנשא לגובה של 24 ק"מ מעל פני השטח.

מי יודע, אולי בזוקה לא דייקו ועוד תזכו להגיע למאדים בחייכם. ד"ש לאנשים הירוקים הקטנים.

4. זאוס ('צדק' או 'יופיטר')

מלך הדרמה. צדק, צילום: נאס"א.

המלך של מערכת השמש קרוי על שם מלך האלים. בנם של הטיטאנים האימתניים קרונוס וריאה הביא לעולם כאלף צאצאים, חלקם אלים, חלקם חצאי אלים וחלקם בני-תמותה רגילים. אחד מצאצאיו המפורסמים ביותר הוא הרקולס האדיר, חצי-האל. זאוס ידוע כמטיל הברק והרעם אך בצדק התהפכו היוצרות וברק אימתני הוטל היישר לעברו… אבל על כך נרחיב בהמשך. בניגוד לכוכבי-הלכת הקרובים יותר לשמש, העשויים סלע, צדק הוא ראשון ענקי הגז, והוא כל-כך גדול עד שכדור הארץ יכול להיכנס בו יותר מ-1,300 פעם.

לצדק שלושה מאפיינים מוזרים ומרתקים: המוכר ביותר הוא סערה המסתחררת במהירות אדירה במשך מאות שנים, נראית ככתם אדום על פניו של הכוכב הציורי ומזכירה סערת הוריקן על פני כדור הארץ כפי שהיא נראית מהחלל; עוד מאפיין מגיע בצורת סדרת כתמים בצדו הדרומי, שנגרמו כתוצאה מההתרסקות הדרמטית של כוכב השביט 'שומכר-לוי 9' על פני הכוכב בשנת 1994 – ממש כמו הברק של זאוס שמושלך על הארץ; והשלישי, תאמינו או לא, בצדק יורד גשם של ניאון (זה מהשלטים) והליום (זה מהבלונים) – שילוב שיחדיו גורם לגשם לזרוח באור אדום בוהק.

5. קרונוס ('שבתאי' או 'סאטרן')

עבר אפל של מלחמות ואכילת צאצאים. שבתאי מסתיר את השמש. צילום: החללית קאסיני, נאס"א.

קרונוס הוא אחד הכוכבים המפורסמים ביותר, עקב הטבעות המרהיבות המקיפות את ענק הגז הזה. הוא קרוי על שם הטיטאן האימתני ושליט הזמן, בנו של אוראנוס. בעידוד אמו, מרד קרונוס באביו ונטל ממנו את השלטון על העולם, אך לאחר מכן קיבל נבואה שהזהירה אותו כי אחד מבניו יגזול את השלטון ממנו, בדיוק כפי שעשה לאביו.

קרונוס ידוע בעיקר כאל נורא שאכל את ילדיו מיד עם הוולדם בגלל אותה נבואה. הוא לא ידע שזאוס הוא למעשה בנו ולכן לקח אותו לעבוד אתו, עובדה שסייעה לזאוס להשקות את אביו בשיקוי שגרם לו להקיא את כל בניו שאכל ויחדיו כולם נלחמו בקרונוס, לקחו ממנו את השלטון והתמקמו בהר האולימפוס. לאחר המלחמה קרונוס מצא את עצמו חתוך לאלף חתיכות בטרטרוס – בור כלא ללא תחתית.

כוכב-הלכת נקרא בעברית 'שבתאי' מכיוון שבעבר, עקב טעויות אסטרונומיות, נחשב לכוכב השביעי במערכת – למרות שלמעשה הוא הכוכב השישי מהשמש. בשנים האחרונות נמצאו גילויים מרתקים על הכוכב בעזרת חללית המחקר קאסיני המנטרת אותו. בימים אלו היא יצאה למשימתה הגדולה האחרונה ועתידה להתרסק על פניו. חלק מהגילויים כוללים מציאת קוטב בצורת משושה וגילוי שבעה ירחים חדשים. קשה לאמוד כמה ירחים יש לכוכב הלכת, מכיוון שטבעותיו כה רחבות וגדולות עד שחלק מירחיו למעשה 'מתחבאים' בתוך הטבעות ולא התגלו עדיין.

6. אוראנוס (או 'אורון')

שלא יתהפך עליכם. אורון, צילום: נאס"א.

הפלנטה קרויה על שם הטיטאן אוראנוס, הוא השמיים במיתולוגיה היוונית. צבע התכלת המעטר אותו ומזכיר את השמיים הופך את השם למתאים במיוחד. הטיטאן אוראנוס סימל גם את הבריאה הראשונית ואת יכולת היצירה, ולמעשה היה השליט הראשון של היקום.

על פי המיתולוגיה אשתו של אוראנוס, גאיה, המסמלת את האדמה, הייתה גם אמו ויחדיו הם הדור הראשון של האלים היווניים. בין ילדיהם תוכלו למצוא את הטיטאנים, הציקלופים המקסימים בעלי העין האחת וענקים בעלי מאה ידיים הנקראים קאטונרכים. המרווח שבין השמים לאדמה מסמל במיתולוגיה את החלל שנוצר בין אוראנוס לגאיה אשתו, לאחר שזו חברה לבנהּ כדי להדיחו מהשלטון.

אוראנוס נע בצורה מאוד מוזרה. בדומה לנוגה הוא מסתובב על צירו בכיוון ההפוך לזה של כדור הארץ, אך הוא ניצב בצורה כמעט אנכית לשמש, מה שגורם לו להיראות כאילו התהפך על הצד. לאח הקטן והקפוא של שבתאי יש מערכת של אחת עשרה טבעות דקות המקיפות אותו ומערך של עשרים ושבעה ירחים הנקראים על שם דמויות ממחזותיהם של ויליאם שייקספיר ואלכסנדר פופ – עובדה שהופכת אותו למועמד המתאים ביותר ללימודי מדעי הרוח מבין גרמי השמיים.

עובדה מעניינת היא שזאוס, קרונוס ואוראנוס, שלושה דורות של אבות ובנים שלקחו את כס המלכות איש מרעהו, ניצבים כענקי גז אחד ליד השני בחלל, בסדר כרונולוגי.

 

7. פוסידון ('רהב' או 'נפטון')

מזג סוער. רהב, צילום: נאס"א.

הכוכב השמיני מהשמש וכוכב הלכת האחרון, נכון להיום, במערכת השמש, קרוי על שם אל הים המיתולוגי בגלל צבעו הכחול העז. פוסידון הוא השני בחשיבותו לזאוס ואחיו האמצעי. בתור ילד סנדביץ' הוא נודע במצב-רוחו ההפכפך שבשלו יוחסו לו לעתים קרובות אסונות ימיים, סערות חזקות ורעידות אדמה.

בין צאצאיו המוזרים ביותר נמצא את טריטון: חצי אדם וחצי דג, אריון הסוס המדבר והמפלצת טורפת הילדים – למיה. פוסידון נודע גם בריבוי בנות הזוג ובני הזוג שלו, שהבולטת בהם היא מדוזה המפורסמת, אישה יפה מאוד שאותה הפכה האלה אתנה למפלצת בעלת שיער עשוי מנחשים חיים, לאחר שזו תינתה אהבים עם פוסידון במקדשה של אתנה.

כוכב הגז הקפוא הוא שיאן מהירות הרוחות במערכת השמש, והרוחות בו יכולות להגיע למהירות של עד 2,000 קמ"ש. מלבד ההוריקנים הסוערים המאפיינים אותו, בשמיו התגלתה לאחרונה סערה גדולה הדומה לזו המתרחשת בצדק וזכתה לכינוי 'הכתם האפל הגדול'. אם אתם טיפוסים של חורף תרגישו על רהב בבית: הטמפרטורות בו יכולות לצנוח למינוס 218 מעלות. באותו זמן כנראה שתישארו צעירים לנצח, הואיל ושנה של הכוכב נמשכת כמעט 165 שנות ארץ.

8. פלוטו

מראה לבבי. פלוטו, צילום: החללית אופקים חדשים, נאס"א.

פלוטו הוא אחיהם הבכור של פוסידון וזאוס. הוא אל השאול ומונרך העולם התחתון, תפקיד שאותו קיבל בהגרלה לאחר ששלושת האחים ניצחו את אביהם במלחמת האלים הגדולה. הוא ידוע בכך ששלט בממלכת המתים באכזריות רבה, ונחשב לאחד האלים הפחות אהודים ביוון. אמנם, הוא יושב על כס הבנוי מעץ ועצמות, אך אל תתבלבלו – למרות שתמיד היה מזוהה כ'אל המוות', התואר שייך לאל תנטוס.

עד היום יש מחלוקת האם פלוטו נכלל באלים האולימפיים, מאחר שאינו מתגורר על האולימפוס עצמו. צירוף מקרים משעשע הוא שהכוכב הקטן הקרוי על שמו הוא הכוכב השנוי ביותר במחלוקת במערכת השמש. נכון להיום הוא הורד לדרגת 'כוכב לכת ננסי' עקב קוטרו הקטן ומסלולו האליפטי יוצא הדופן סביב השמש. אם כך, מדוע הוא ברשימה? למרות שהורד בדרגה, קיימת דרישה עזה של הציבור להעלות אותו חזרה לדרגתו המקורית ככוכב-לכת מן המניין. הביקורת הציבורית התחזקה במיוחד לאחר שהחללית 'אופקים חדשים' של נאס"א שלחה בשנה שעברה את התמונה הראשונה מפלוטו, שחשפה צורת לב ענקי על פני הכוכב, כאילו ממש חיכה לנו שנגיע.

זוכרים את צורת מיקי-מאוס שהתגלתה על כוכב חמה? סביב פלוטו הסתובבה אגדה אורבנית במשך עשרות שנים, שהילדה בת האחת עשרה שהעניקה לו את שמו, בחרה בשם פלוטו על שם גיבורו המפורסם והאהוב של דיסני.

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.