שמונת הספרים לקרוא כדי להבין באמת את איראן

מי לא מכיר את המושגים 'המהפכה האיראנית', 'השאה' ו'האייתוללות'? לכולנו יש דעה מגובשת על איראן, ואפילו סטריאוטיפים כלפיה. אך כדי להבין באמת את התמורות והשינויים שעברו על האומה הפרסית ולהכיר את המגמות העכשוויות שלה צריך להעמיק קצת יותר. פרופ' זאב מגן ממליץ על שמונה ספרים שיעזרו לכם להבין את האימפריה הפרסית מימי קדם ועד היום. חלק שני בסדרה 'שמונת המופלאים' לחנוכה.

26 בדצמבר 2016

1. הטוב, הרע והעולם: מסע לאיראן הטרום אסלאמית – תמר עילם גינדין

הטוב והרע והעולם, הוצאת האוניברסיטה המשודרת

ספר זה מלווה את זרתוסטרה מרגע היווצרותו, דרך היוולדו ועד מותו. הוא מגלה אחת ולתמיד למה אנחנו כאן, ומכיוון שאנחנו חייבים לדעת גם מה יָצא לנו מזה – עוסק גם בקשר היהודי: השפעות איראניות על היהדות ועל העברית. יש אפילו פרק מיוחד על מגילת אסתר! איראן מעולם לא הייתה כל כך נגישה לישראלים.

2. The Ayatollah Begs to Differ – Hooman Majd

The Ayatollah Begs to Differ, penguin books

אמנם אתם לא יכולים לקנות כרטיס טיסה לאיראן ולתייר בה, אבל אתם לפחות יכולים לקרוא בה את דרככם. בספר שכותרת המשנה שלו יכולה להיתרגם ל'פרס הפרטית שלי', מאג'ד, בנו של דיפלומט איראני, לוקח אותנו למסע מאחורי הכותרות, משוחח עם נהגות מונית ומפצה אייתוללות רפורמיסטיים לשיחה. איראן העולה מתיאוריו היא ארץ מפתיעה ומורכבת הרבה יותר מהסטריאוטיפים המערביים כלפיה.

3. Days of God – James Buchan

Days of God, Simon and Schuster

מסמכים דיפלומטיים ששוחררו לתקשורת, דיווחי חדשות פרסיים, זיכרונות, ראיונות וקטעים תיאולוגיים. כל אלו משמשים את ג'יימס בוחאן בניסיונו לענות על אחת השאלות הבוערות בהיסטוריה המודרנית של המזרח-התיכון: מדוע אזרחי איראן הפנו עורף לממשלה מערבית מצליחה, והכתירו על עצמם משטר דתי קיצוני?

4. The Mantle of the Prophet – Roy Mottahedeh

The Mantle of the Prophet, One world publication

האירועים הדרמטיים של המהפכה באיראן משוחזרים דרך עיניו של מולא (איש דת) צעיר ורווק. ספרו של מטאח'ד'ה, שנכתב בשנים לאחר נפילת שלטון השאה, טווה את האסלאם, השיעה והתרבות הפרסית לסיפור משכנע – ואמתי. סיפורו של איש דת רגיש, דעתן ומלא תקווה, המתאמץ להשלים עם מה שאירע בארצו.

5. The Shadow of God and the Hidden Imam – Said Amir Arjomand

The Shadow of God and the Hidden Imam, university of chicago press

הספר הזה הוא לא בדיוק ספר טיסה. חיבורו של ארג'ומאנד הוא מחקר עשיר וכבד (אם נהיה כנים, פיזית), אבל אם תתמידו בקריאתו התגמול שלכם יהיה בדמות מחקר סוציולוגי והיסטורי שאין שני לו בנושאי שיעיות ואיראן הקדם-מודרנית.

6. איראן אנטומיה של מהפכה – דוד מנשרי

איראן אנטומיה של מהפכה, הוצאת הקיבוץ המאוחד

טענתו של מנשרי – מבכירי חוקרי איראן בימינו – מהפכנית כמו המהפכה עצמה: המהפכה האיראנית, הוא מתעקש, לא הייתה אירוע דתי, אלא מהתפתחות היסטורית ושינויים חברתיים, תרבותיים וכלכליים שעברו על איראן במאות השנים האחרונות.

7. Iran in the Twentieth Century – Reza Ghods

Iran in the Twentieth Century, Lynne Rienner Pub

בדיוק כשחשבתם שקראתם כל מה שצריך כדי להבין את אירועי 1979, גודס לוקח לידיו את האתגר ומנתח משתנים כלכליים, פוליטיים, חברתיים, אתניים ובינלאומיים שעיצבו את ארצו במאה ה-20. היריעה הרחבה מאפשרת לקורא, שכעת הוא מלומד יותר, להגיע למסקנות בנושא בכוחות עצמו.

8. Shi‘i Scholars of 19th Century Iran – Meir Litvak

Book Cover: Marketplace philcalvert (CC BY-NC-ND 2.0)

ערי המקדש נאג'ף וקרבלה הן נקודות הפתיחה למחקרו המעמיק של פרופ' מאיר ליטבק – אחד המומחים הישראלים הגדולים בנושא הפרסי – על איראן במאה התשע-עשרה. בעזרת מחקר מעמיק בדבר הדינמיקות הפוליטיות והחברתיות של הקהילות הללוּ, מסביר ליטבק את התפתחוּת המנהיגוּת השיעית כפי שאנו מכירים אותה כיום.

פרופ' זאב מגן הוא חוקר ההלכה המוסלמית, השיעה ואיראן, המלמד בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם במרכז האקדמי שלם

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום הפתוח הקרוב.