פינת היום לפני – והפעם: ליל הגשרים
כשנגיע לגשר – נפוצץ אותו.
היום לפני 73 שנה יצא לפועל "ליל הגשרים" – התקפה נועזת של הפלמ"ח על נתיבי אספקה בריטיים. ההתקפה חוללה הלם וזעזוע בבריטניה, ונחשבת לציון דרך משמעותי בהיסטוריה הציונית ובמאבק להקמת מדינה יהודית.
התכנון והמתקפה
בליל הגשרים הותקפו 11 גשרים בכל גבולות הארץ – מגשר מטולה בצפון ועד נחל הבשור בדרום. עשרה מהם פוצצו או ניזוקו קשות. פיצוץ הגשרים גרם לניתוק זמני של נתיבי האספקה הבריטיים, לנזק כספי רב ולהדים תקשורתיים בכל העולם.
הפעולה תוכננה במשך כמה חודשים על ידי מפקד הפלמ"ח, יגאל אלון, וכללה, בין השאר, איסוף חומרי נפץ וביצוע משימות הסחה. התוכנית נשמרה במגירה וכאשר שר החוץ הבריטי, ארנסט בווין, הכריז כי הממשלה הבריטית חוזרת בה מההחלטה לאפשר עלייה של 100,000 יהודים לארץ ישראל – הוחלט להוציא את התכנית לפועל. מועד הפעולה נקבע לליל 16 ביוני 1946.
11 הגשרים הותקפו באותו הזמן, ומרבית ההתקפות עברו ללא התנגדות משמעותית. לעיתים נפתחה אש על הכוח מידי זקיפים ערבים ובריטים, אך ללא נפגעים. תשעה גשרים פוצצו בהצלחה.
הגשר האחד-עשר
המצב היה שונה בגשר א-זיב, העובד מעל נחל כזיב שבגליל המערבי. הלוחמים שהתקרבו לגשר זוהו על ידי נוטרים ערבים שפתחו באש. אחד הלוחמים, יחיעם וייץ, נורה בחזהו ונהרג.
בינתיים, קומץ לוחמים המשיך להתקדם לגשר הכביש, אך קליע פגע בחומר הנפץ ופוצץ את הגשר יחד עם הלוחמים. 13 לוחמים, ביניהם מפקד הפעולה נחמיה שיין, נהרגו במקום. גשר סמוך, שהיה אמור להיות מופצץ גם כן, נשאר על עומדו. שאר הלוחמים, חלקם פצועים, נסוגו לקיבוצים הסמוכים מצובה וחניתה.
הלוחמים שנהרגו בפיצוץ נקברו בקבר אחים בחיפה, והועברו לאחר מכן לאנדרטה שהוקמה סמוך לשני הגשרים.
גשר להקמת המדינה
פעולת ליל הגשרים הייתה נקודת מפנה בפעילות ההגנה. עד אותו לילה המתקפות התמקדו במתקנים בריטיים שהיו קשורים לעצירת מעפילים, סירות ותחנות רדאר. הפעולה המשולבת בליל הגשרים הוכיחה כי להגנה ולפלמ"ח יכולת לבצע נגד הבריטים פעולות צבאיות מורכבות.
הפעולה הבהירה לממשלת בריטניה כי המאבק למדינה יהודית איננו נחלתם של אנשי מחתרת מעטים, אלא זוכה לגיבוי המוסדות העבריים. בכך הפך ליל הגשרים לנקודת ציון בדרך להקמת המדינה.