תרופות בעולם דיגיטלי: בוגר "שלם" אור שובל, מחזור 22', משיק חברה חדשנית העוסקת בבריאות דיגיטלית
"טכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. היא שזורה בשגרת היום-יום שלנו," אומר אור שובל, מחזור 22', ממשרדו באזור תל-אביב – סביבה שהקצב שלה "טיפ-טיפה" מהיר יותר, הוא אומר בחיוך, מזו שבה הוא השלים את לימודי התואר הראשון שלו אך לאחרונה.
"השימוש בווייז לשיפור חווית הנהיגה, או בפיטביט כשאנחנו מתאמנים, הוא טבע שני שלנו", הוא ממשיך. "אז למה לא להשתמש ביישומי תוכנה שיכולים לפצח את כוחן של התרופות שלנו?"
ואכן, למה לא? רוב התרופות, מסביר שובל, עובדות על חלק מהמטופלים, אבל לא על כולם; אפילו תרופות מתקדמות לטיפול בסרטן, כמו תרופות אימונותרפיות, אפקטיביות רק במעט מהמקרים. בה בעת, הולכת ומתפתחת ההכרה בכך שהמוח שלנו משחק תפקיד חשוב, אפילו קריטי, בתפקוד המערכת החיסונית. על-ידי יצירת פלטפורמה שמשלבת בין גוף ונפש (מיינד) – באמצעות תרגילים קוגניטיביים-התנהגותיים, ושיטות אחרות שמקורן במדעי המוח, כמו התניה רב-חושית – החברה של שובל מאמינה שהיא יכולה למקסם את השפעתן של תרופות, ובכך להציל חיים רבים מדי שנה.
" Remepy גורמת למנגנוני מוח להשפיע על המערכת החיסונית ברמה המולקולרית. השילוב הזה בין תרופות ובין תוכנה", הוא מסכם, "יהפוך לחזית החדשה של תעשיית התרופות".
Remepy – שילוב המילים "remedy" ו-"therapy", שמייצג את המיזוג בין הכימיקלי והדיגיטלי, שמעניק עוצמה חדשה למלחמה במחלות – היא פלטפורמת הבריאות החדשנית ששובל היה שותף לייסודה בשנה שעברה. עשרות שיחות עם רשויות רגולטוריות ופגישות עם נוירולוגים לאחר מכן, ("פשוט המשכתי לחזור אליהם", שובל מסביר, "עד שבאיזשהו שלב, במקום להגיד 'תסדר את זה', הם אמרו, 'היי, אפשר להצטרף?'"), Remepy גייסה יותר מ-2.5 מיליון דולרים בסבב גיוס ראשוני, וכעת נמצאת במשא ומתן עם מספר חברות תרופות ובתי חולים, ישראליים ובינלאומיים.
לא בדיוק מה שהיית מצפה מבוגר לימודי פילוסופיה.
"תמיד ידעתי שאני רוצה להקים משהו משלי, והרגשתי שהשקעה בעצמי ובצמיחה האינטלקטואלית שלי תעניק לי את הבסיס הנכון לכך", אומר שובל על החלטתו ללמוד במרכז האקדמי שלם, שלדבריו סייע לו לפתח את היכולת לגשת בביטחון לנושאים לא מוכרים. מדובר ביכולת שללא ספק שימשה אותו במהלך השנה השלישית ללימודיו, כשהחל לגשש לגבי הזדמנויות עסקיות. חברתו והמייסדת-שותפה של החברה, ד"ר מיכל צור, יזמת סדרתית ונשיאת פלטפורמת הווידיאו בענן Kaltura, הציעה לשובל לשוחח עם פרופ' אמיר עמדי, שאותו היא מכירה מימי בית הספר התיכון. פרופ' עמדי הוא ראש המכון למדעי המוח, קוגניציה וטכנולוגיה באוניברסיטת רייכמן, וד"ר צור סיפרה לשובל שהוא עובד על טכנולוגיה מעניינת. כמה שיחות לאחר מכן – וגם "הודות לשלוש שנות חשיבה אינטר-דיסציפלינרית ב'שלם'", הוא מוסיף – שובל הציע למנף את הפוטנציאל של אותה טכנולוגיה על-מנת לקדם את תעשיית התרופות.
"יש כבר תחום קיים וצומח של רפואה דיגיטלית, שמטרתו להחליף תרופות בדברים כמו טיפול באמצעות מציאות מדומה ורבודה", אומר שובל. "הבנתי שהחדשנות של Remepy יכולה לעבוד בשילוב עם תרופות, כדי לשפר את יכולתן להילחם במחלות. הטכנולוגיה במהותה היא מכפיל כוח של תרופות מצילות חיים וטיפול במחלות כרוניות".
שובל, צור ועמדי חברו בסופו של דבר לשלושה נוספים: הנוירולוג הראשי של בית החולים רמב"ם, ד"ר שחר שלי; הפסיכולוגית הראשית של המרכז הרפואי שיבא, ד"ר נירה ספורטא; והמומחה לקניין רוחני פרופ' עופר טור-סיני – שהבינו את הפוטנציאל האינהרנטי הטמון בשילוב החדשני בין רפואה קונבנציונלית ובין טכנולוגיה.
"זה היה כמו נורה שנדלקה", אומר שובל, "כולם הבינו שיש לנו בידיים התחלה של רעיון עוצמתי, אפילו מהפכני".
כעת, בעוד Remepy עוסקת בתיקוף tier-1 data באמצעות ניסויים קליניים, ושובל מגדיל את הצוות, שמונה כעת 16 מומחים, כדי לעמוד בעומס ההולך וגובר – הוא מסביר שחוויית הלימודים הקלאסיים שלו הוכיחה את עצמה כמועילה במישור נוסף.
"יותר מכל, 'שלם' העניק לי את היכולת לצלול לעומקם של דברים", הוא אומר. "מעולם לא עצרנו בהבנה שטחית של נושא כלשהו". הגישה הזו שירתה אותו היטב, הוא ממשיך, כאשר למד כיצד להוביל את תהליך תיקוף השוק וכיצד לצלול למים העמוקים של עולמות הרפואה המותאמת-אישית, הרפואה הדיגיטלית והנוירולוגיה.
"'שלם' הוא חינוך לחיים," הוא מסכם. "ובעיניי, אין דרך טובה יותר ליישם את החינוך הזה מאשר באמצעות פרוייקטים שיש להם את הפוטנציאל להציל חיים".