חדשות
שירה גולדברג: לשאול את השאלות הנכונות בשולחן מקבלי ההחלטות

שירה גולדברג: לשאול את השאלות הנכונות בשולחן מקבלי ההחלטות

שירה גולדברג, בוגרת מחזור א' במרכז האקדמי שלם, משתתפת בתוכנית "צוערים לשירות המדינה" ומספרת מדוע חצתה את הקווים מדוברות תקשורתית לעשייה מדינית, וכיצד פילוסופיה מסייעת לה להגדיר מטרות שיוצרות מציאות

8 ביוני 2021   |  מאת: המערכת

שירה גולדברג, בוגרת מחזור א' במרכז האקדמי שלם, משתתפת בתוכנית "צוערים לשירות המדינה" ומספרת מדוע חצתה את הקווים מדוברות תקשורתית לעשייה מדינית, וכיצד פילוסופיה מסייעת לה להגדיר מטרות שיוצרות מציאות

הצעקות בוועדה בכנסת היו רמות. שירה הביטה בהשתאות בנעשה סביב השולחן: בצידו האחד ישבו חברי כנסת שמחפשים לתפוס כותרת על ידי הרמת קול, ובצידו השני – נציגי הפקידות בשירות המדינה שלא הצליחו להשלים משפט. באותו רגע נפל לה האסימון: היא רוצה להיות בצד הענייני והמעשי, זה שמגיע מוכן ומוביל לתוצאות, לא זה שמנסה לגנוב כותרות. בפעם הבאה שתגיע לסיטואציה דומה – היא לא רוצה "לכתוב על", היא רוצה "להוביל את".

הכירו את שירה גולדברג, בת 31, בוגרת מחזור א' של החוג לפילוסופיה והגות יהודית במרכז האקדמי שלם. ירושלמית, למדה בחורב, שירתה שנתיים בשירות לאומי ולמדה במדרשת מגדל עֹז. במקביל ללימודים בשלם התמחתה באתר העין השביעית, עבדה במדרשת בית-פרת בתפקידי ניו-מדיה שונים ובהמשך גם הקימה שם את היוזמה לצמצום הסכסוך. היא כתבה לאתר און-לייף ואף שימשה דוברת בכנסת.

צוערים לשירות המדינה: להכניס אנשים טובים למערכת

שירה, תני לנו סקירה קטנה על דרכך המקצועית.

"אני מתעניינת בפוליטיקה, רציתי לכתוב עליה ולעבוד בכנסת. הפכתי להיות הדוברת של ח"כ לשעבר מיכל בירן ממפלגת העבודה. עבדתי בכנסת במשך שנה, שהייתה משונה ומלמדת, ובסופה חזרתי לעבוד במדרשת בית-פרת עם מיכה גודמן, שבהשראתו הקמתי את היוזמה לצמצום הסכסוך בעקבות הספר שכתב, 'מלכוד 67'".

 

שירה גולדברג: לשאול את השאלות הנכונות בשולחן מקבלי ההחלטות

 

ואיך נכנסה תוכנית הצוערים לתמונה?

"בזמן הזה התמיינתי לתוכנית צוערים לשירות המדינה, תוכנית שכמו הרבה דברים הייתה אמורה להתחיל מזמן ונדחתה בגלל הקורונה. בסוף זה התחיל ביולי בשנה שעברה. כרגע אני שם בשלב הלימודים. בעוד שבועיים נדע מה המשרות שמוצעות לנו בעצם ונתחיל במיונים שלנו לשם. בעוד חודשיים בערך אני אמורה להתחיל את הפרקטיקום, שזה בעצם עבודה באחד המשרדים הממשלתיים".

מה זה בכלל תוכנית "צוערים לשירות המדינה"?

"יש הרבה תוכניות צוערים. התוכנית הזאת מיועדת למצטיינים בתואר ראשון. המטרה שלה היא להכניס עתודה ניהולית נושאת שינוי לשירות המדינה, כלומר להכניס אנשים טובים לשירות המדינה בדרגי ניהול ובדרגי ביניים. דרך התוכנית נוצר כוח של רשת, מקבץ של אנשים טובים שנכנסים למערכת אחרי הכשרה שנותנת להם "מומחיות מנגנון", משהו שאין לרוב האנשים. בוגרי התוכנית מתחייבים לעבוד אחר כך ארבע שנים בשירות המדינה".

"רציתי לעשות מבפנים, להיות בצד שלא מוציא כותרת"

למה בחרת להירשם לתוכנית?

"אני מאוד אוהבת פוליטיקה. חשבתי שאני אכתוב עליה, אבל כשהייתי דוברת הרגשתי שזו עבודה מבחוץ ורציתי לעשות מבפנים. אני עדיין חושבת שעבודה עיתונאית היא חשובה. אני זוכרת את השולחן באיזו ועדה, שחברי הכנסת יושבים בצד אחד של השולחן והפקידוּת בצד השני. בזמן שהפקידות דיברה חברי הכנסת צעקו והתלהמו. לחברי הכנסת אין זמן, לפעמים הם לא בקיאים במה מדובר והם הרבה פעמים משתמשים בסיטואציות האלה כדי להוציא כותרות. בתור דוברת זה מאוד בלט לי, ורציתי להיות בצד שלא מנסה להוציא כותרת מהמפגש אלא מהצד שרוצה להוציא תוצאות, להיות בצד שמתכונן לפני, מי שבא עם איזושהי אג'נדה ורוצה לקדם תוכניות פעולה. אני רוצה לשבת בשולחן מקבלי ההחלטות, זה נראה לי מקום טוב להיות בו בעמדה מקצועית".

איך את מתכננת להגיע לשולחן הזה?

"דברים עובדים לאט בשירות המדינה אבל יש שם גם הרבה אפשרויות ואופק. יש נתיבים שונים להתקדמות מקצועית. גם כשמתחילים מלמטה, עדיין יש תקציבים גדולים שמתעסקים איתם. שירות המדינה זה המקום שבו מחליטים ועושים את הדברים. ההשפעה שם יכולה להיות גדולה מאוד גם אם היא לא מגיעה בהכרח עם טייטל".

ומהן התוכניות להמשך?

"אני רוצה להמשיך להתקדם, בין אם בשירות המדינה ובין אם מחוצה לו בעמותות או במגזר הפרטי. בטווח הארוך אני רוצה להיות במגזר הציבורי, להשפיע ולהגיע לשולחן מקבלי ההחלטות המשמעותיות, גם אם הפורמט עצמו עדיין לא ברור בדיוק. כרגע אני מתעניינת בשילוב חרדים באוכלוסייה, ובכלל באתגר שילוב בין האוכלוסיות מבחינת כלכלית ומבחינת חוסן מדינתי. אני מקווה שלאט לאט מתפקיד לתפקיד אטפס ואגיע לאן שאני רוצה".

על מה את רוצה להשפיע?

"אני חושבת שאחד האתגרים הגדולים כרגע של מדינת ישראל, בייחוד אחרי שנת הקורונה, זה שילוב חרדים. זה מה שבעיניי הכי חשוב לי כרגע להשפיע בו. אני מתעניינת בפריון המשק ובסוגיות שיש להן השפעות כלכליות. יש הרבה דברים מעניינים, תלוי מהם ההזדמנויות והפרויקטים: זרוע העבודה, תשתיות, תחבורה ודיור. גם משרד ראש הממשלה, שמתעסק רוחבית בכול. יש לי עניין בצד הכלכלי של שילוב חרדים, במיוחד בזרוע העבודה. אלה נושאים שיצא לי קצת להתעסק בהם ובמחשבה עליהם בשלם".

"אם לא שואלים מה המטרה – מגיעים למקומות שלא התכוונו ללכת אליהם"

האם את חושבת שהלימודים בשלם עזרו לך להגיע לאן שהגעת?

"אני חושבת שהסביבה בשלם היא סביבה מפרה. היה לי כיף ומשמעותי ללמוד עם החבר'ה בְּמקום שנהנים ממנו אנשים שאני מדברת בשפה שלהם. כשלקחתי סיכונים בשלם זה השתלם לי ויצאתי מתוגמלת. הרגשתי שאם אני מעיזה אז תומכים בי גם כשיש בעיות. לפני שבאתי למרכז האקדמי שלם למדתי במוסד אחר ולא היה לי עם מי לדבר שם, זה משהו שהייתי צריכה אז – שמישהו יראה אותי. ובשלם ראו אותי".

 

שירה גולדברג: לשאול את השאלות הנכונות בשולחן מקבלי ההחלטות

 

את חושבת שללימודים הומניסטיים יש ערך כשמגיעים תכלס לקריירה?

"לפעמים אני נמצאת בחדר עם אנשים חכמים מאוד, אבל אני מרגישה צורך לשאול על המטרה שלנו כשאנחנו ניגשים לעסוק בנושא, ואיך זה משפיע על מה שאנחנו עושים. אלה שאלות עקרוניות בחשיבה פילוסופית שחודרת למקומות וחסרה הרבה פעמים בפרקטיקה. אני חושבת שכשלא מגדירים את הבעיה, אם לא שואלים מהי המטרה ואת השאלות הנכונות – מגיעים למקומות שלא התכוונו ללכת אליהם, ואני חושבת שהלימודים במרכז האקדמי שלם עוזרים למצוא את השאלה הנכונה ולחדד אותה".

חוץ מהידע והכלים שצברת בלימודים בשלם, קיבלת ליווי גם בצעדים הראשונים בקריירה?

"עשיתי הרבה מהדברים לבד אבל תמיד הרגשתי שיש לי עם מי להתייעץ בשלם. נעזרתי לא מעט באודליה, מנהלת מדור חדשנות וקשרי בוגרים; לכל דבר שרציתי היא הייתה פורשׂת בפניי כלים והייתה מחברת אותי לאנשים. אני מקבלת תחושה של שותפים ושל קהילה תומכת שממשיכה לתת ולחבר".

שאלה לסיום: כשתשבי בשולחן מקבלי ההחלטות, מהו השינוי שאת רוצה לחולל בעולם?

"אני מאמינה מאוד בשיתופי פעולה ובאמון בצד השני. בגלל שהממשלה היא גוף ענק עם המון אינטרסים, יש הרבה חשדנות וחוסר אמון בין הגורמים. הייתי רוצה לקדם אמון ולבוא עם שאלות איך אפשר לקדם ולעשות דברים בצורה טובה יותר. נאיבי? אולי, אבל יש הרבה מה לעשות".

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.