חדשות
25.12

פינת היום לפני – והפעם: מיכאיל גורבצ'וב פורש מתפקידו כנשיא ברית המועצות, ורוסיה מכריזה על עצמאותה

היום לפני 31 שנים פרש מיכאיל גורבצ'וב מתפקידו כנשיא ברית המועצות, ובכך הביא לפירוקה של המדינה הסובייטית ולהקמתן של מדינות לאום

רקע

ברית המועצות הוקמה ב-30/12/1922, כאיחוד של רוסיה הסובייטית עם רפובליקות סובייטיות נוספות השכנות לה. בשיאה, כללה בריה"מ 15 רפובליקות סוציאליסטיות סובייטיות, אך לקראת סוף שנות ה-70 נכנסה ברית המועצות למשבר כלכלי חריף. בשנת 1985 מונה מיכאיל גורבצ'וב להיות המזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית ונשיא ברית המועצות. ביולי 1987 הכריז גורבצ'וב על שתי רפורמות שאפתניות: "פֶּרֶסטרוֹיקָה", בתחום הכלכלי, ו"גלָאסנוֹסט" בתחום הממשל וזכויות האדם.

פֶּרֶסטרוֹיקָה

משמעות המילה פרסטרויקה היא "בנייה מחדש". הפרסטרויקה נעשתה בשלושה צעדים. ראשית, הוענקה לתאגידי הייצור הממשלתיים היכולת לקבוע את כמויות הייצור לפי הביקוש, ונדרש מהם להיות רווחיים, ולהפסיק להסתמך על תמיכה ממשלתית. לאחר מכן, בוטל המונופול הכלכלי של הממשלה, והותרו בעלות פרטית על עסקים ומסחר בין-לאומי עצמאי. לבסוף, התירה הממשלה השקעות זרות בתעשייה הסובייטית, שסיפקו תעסוקה לכוח עבודה מיומן והכניסו תחרות לשוק.

גלָאסנוֹסט

משמעות המילה גלאסנוסט היא "פתיחות". משמעותה של התוכנית הייתה כניסתן של שתי זכויות אזרח מרכזיות – חופש הביטוי ושקיפות שלטונית. מבחינת הממשל הסובייטי, היה זה צעד משמעותי מאוד לקראת דמוקרטיה, שפתח את המדיניות השלטונית לדיון אזרחי שבו כל אחד יכול להשתתף ולהביע דעה. תחת מדיניות זו שוחררו אלפי אסירים פוליטיים ומתנגדי משטר. נוסף על כך, בעקבות השינוי החל להגיע לאזרחי ברית המועצות מידע על איכות החיים במדינות המערב ובמקביל נחשפו ממדי הזוועות שבוצעו על ידי המשטר בתקופתו של סטאלין.

תוצאות השינויים – והנפילה

בעקבות הרפורמות החלה הממשלה הסובייטית לשקוע בצרות כלכליות. ראשית, המשטרים המקומיים השתלטו על הכלכלות שלהם, והפסיקו להעביר מיסים למוסקבה. שנית, רפורמת הפרסטרויקה, שדרשה מתאגידי הייצור להיות רווחיים, הביאה מפעלים רבים לצורך בסיוע כלכלי. נוסף על כך, השיטה הכלכלית החדשה, שלא היה בה תכנון מרכזי אך גם לא כלכלה חופשית, הביאה לאינפלציה משמעותית ולנפילת התל"ג של ברית המועצות. חייהם של אזרחי המעצמה נעשו קשים מאוד בשל מחסור בסחורות בסיסיות.

השילוב של ההידרדרות באיכות החיים עם העלייה בחופש הביטוי וכוחן המחודש של תנועות לאומיות הביא את האזרחים הסובייטים להשמיע קולות מחאה. הראשונות להכריז על עצמאות היו ליטא ואסטוניה במרץ 1990. מייד אחריהם הצטרפה גם לטביה, באפריל אותה שנה. הניסיונות למנוע את ההיפרדות מהברית היו אלימים, ועוררו התנגדות במדינות נוספות.

באוגוסט 1991 התקיים ניסיון הפיכה בתוך המפלגה הקומוניסטית, על ידי גורמים שניסו להפיל את גורבצ'וב ולגרום להפסקת הרפורמות שלו ולהשבת הריכוזיות. ניסיון ההפיכה כשל, אך ב-24 באוגוסט התפטר גורבצ'וב מתפקידו כמזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית. עוד באותו יום הכריזה אוקראינה על עצמאותה, ועד סוף החודש הצטרפו אליה גם מולדובה, אזרבייג'ן, קירגיסטן ואוזבקיסטן.

ב-25 בדצמבר 1991 התפטר מיכאיל גורבצ'וב מתפקידו כנשיא. דגל ברית המועצות הורד מארמון הסנאט ובמקומו עלה אל התורן הדגל הרוסי.


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.