פינת היום לפני – והפעם: נפטר רנה קאסן – הקול היהודי של זכויות האדם

היום לפני 46 שנים נפטר בשיבה טובה רנה קאסן, משפטן יהודי צרפתי, פרופסור למשפטים וחתן פרס נובל לשלום.

|  מאת: מערכת תוכן ועניינים

הינה חמישה דברים שאולי לא ידעתם על מי שייצג יותר מכול את הקול היהודי למען זכויות אדם.

1. איש מלחמה ושלום: רנה סמואל קאסן (ובעברית: שמואל קצין) נולד בצרפת ב-1887, למד משפטים והפך לפרופסור למשפט אזרחי. במלחמת העולם הראשונה שירת קאסן בצבא הצרפתי, ונלחם בקרב על נהר המוס. הוא הוביל התקפה על עמדת אויב, ונפצע אנושות מאש מקלע. בשל תושייתו בקרב זה הוענק לו עיטור "צלב המלחמה". לאחר המלחמה הוא ייסד את הפדרציה הצרפתית למען נכי הצבא, שבראשה עמד עד 1940.

2. נציג בולט של יהדות צרפת: לאחר מלחמת העולם הראשונה שימש קאסן כנציג צרפת בחבר הלאומים. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה וכיבוש צרפת בידי הגרמנים, היה קאסן מהראשונים שהצטרפו לממשלת צרפת הגולה בראשות שארל דה גול, והיה יועצו הקרוב. לאחר המלחמה הוא נבחר לוועדת החקירה של האו"ם לפשעי מלחמה, וסייע לנסח את ההכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם.

3. ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם: בצל הזוועות וההרס של מלחמת העולם השנייה והשואה, אימצה העצרת הכללית של האו"ם ב-10 בדצמבר 1948 את ה"הכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות אדם", אמנה שהגדירה לראשונה את זכויות האדם היסודיות שצריכות לחול בכל מדינות האו"ם. על פועלו בכתיבת ההכרזה, המהווה את מסמך היסוד של הקהילה הבינלאומית על זכויות האדם והאזרח, זכה קאסן, שאיבד בעצמו 26 בני משפחה בשואה, בפרס נובל לשלום בשנת 1968. בשנת ה-100 להולדתו זכה לכבוד השמור לגדולי בניה של צרפת, וארון הקבורה שלו הועבר לפנתיאון של פריז.

4. מורשת מפוארת: עמותת רנה קאסן, CCJO, שנוסדה ב-2001 בבריטניה, פועלת לקידום ולשמירה על זכויות אדם, על בסיס המורשת והערכים היהודיים. גם בית הספר התיכון רנה קסין בירושלים, הפועל ברוח ההומניזם, נחנך בספטמבר 1974 בנוכחות פרופסור קאסן בעצמו. מתוך השקפה המעניקה שוויון זכויות והזדמנויות, בית הספר אינו מסנן תלמידים ואין בו הנשרה לפני סיום הלימודים. המוטו של בית הספר הוא ציטוט רב עוצמה של קאסן, "כל בני האדם נולדו בני חורין ושווים זה לזה בערכם ובזכויותיהם".

5. יום הצדק החברתי: ה-20 בפברואר הוא גם "יום הצדק החברתי" שעליו הכריז האו"ם ב-2007. יום זה מציין חתירה לשוויון הזדמנויות, לצדק חברתי וכלכלי ולזכויות עובדים בעידן הגלובליזציה, ערכים של העולם המודרני שקאסן היה ללא ספק מזדהה איתם.