פינת היום לפני – והפעם: נפטר ברטראנד ראסל

היום לפני 40 שנים נפטר ברטראנד ראסל, מהפילוסופים והמתמטיקאים הבריטים הבולטים במאה ה-20 וחתן פרס נובל לספרות. מעבר לעיסוקיו המתמטיים והפילוסופיים, ראסל הקדיש זמן רב לפעילות חברתית ולמאבק למען חירות הפרט. כמו כן, ראסל היה פציפיסט, אשר פעל רבות למען השלום.

הרוזן הבודד שהתייתם בגיל 4

ראסל נולד בשנת 1872 בוויילס. משפחתו הייתה משפחה ליברלית שהשתייכה לאצולה הבריטית, והוא עצמו נחשב לרוזן, על אף שמנעמי האצולה לא היו חלק מחייו. ראסל התייתם כבר בגיל ארבע, וגדל אצל סבו, ראש ממשלת בריטניה לשעבר ג'ון ראסל. ילדותו הייתה בודדה, והוא שרד אותה בזכות השירה והמתמטיקה. את המתמטיקה תיאר כאהבתו הראשונה.

למרות שהמתמטיקה הייתה לאהבתו הראשונה, היו לו עוד כמה אחר כך – ראסל התחתן ארבע פעמים, ואחד מבניו, קונרד ראסל, היה להיסטוריון מפורסם וממקימי המפלגה הליברל-דמוקרטית באנגליה. ראסל היה ידוע בגישתו המתירנית למין, בגידות ונישואים פתוחים – גישה שגררה ביקורת רבה.

הפילוסוף והמתמטיקאי ברטראנד ראסל

בגיל 18 התחיל ללמוד מתמטיקה בטרינטי קולג' שבעיר קיימברידג', ואף גילה את הפרדוקס שמאוחר יותר ייקרא על שמו – "הפרדוקס של ראסל". שש שנים לאחר תחילת לימודיו פצח בדרכו הפילוסופית, עם פרסום מאמרו על הזרם הסוציאל-דמוקרטי בגרמניה. בהמשך החל להרצות באוניברסיטת קיימברידג' ובאוניברסיטאות נוספות, בין היתר בסין ובארצות הברית.

ראסל, שנחשב לאחד הפילוסופים האנליטיים החשובים ביותר, הוביל לתפנית חשובה בפילוסופיה הבריטית של אותה תקופה, בכך ששם דגש על לוגיקה ולשון ככלים להבנת המציאות. ספרו, "תולדות הפילוסופיה המערבית", שעוקב אחר התפתחות הפילוסופיה במערב, היה לרב מכר, ומוכר כאחד הספרים החשובים ביותר בתולדות הפילוסופיה.

פעילותו ההומניסטית

בזמן מלחמת העולם הראשונה נטל ראסל חלק בפעילות פציפיסטית והתנגד ללחימה. פעילות זו הביאה להרשעתו בעבירה על ה"חוק להגנת הממלכה 1914". הוא סירב לשלם את הקנס, והמשטרה עיקלה כמה מספריו ומכרה אותם. התקרית הזו הובילה לפיטוריו מהאוניברסיטה, והוא חזר לעבודה רק בתום המלחמה.

בעקבות מלחמת העולם השנייה, ראסל מיתן מעט את עמדתו הפציפיסטית. על אף שהתנגד, תחילה, שארה"ב תצטרף ללחימה. הוא שינה את דעתו, כשטען שניצחון גרמניה הנאצית פירושו קץ הדמוקרטיה. לטענתו, יש מקרים שבהם מלחמה היא הרע במיעוטו.

לאחר המלחמה הפך לדמות ציבורית ידועה, והרבה לכתוב מאמרים במגזינים ולהתראיין בטלוויזיה. הוא נפטר ממחלת השפעת בשנת 1970, בגיל 97, בביתו שבוויילס. לפי בקשתו, לא נערך עבורו טקס קבורה דתי, וגופתו נשרפה. אפרו פוזר בהרי ויילס.

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום הפתוח הקרוב.