חדשות
23.08

פינת היום לפני – והפעם: נחתם חלק ב' בהסכם רִיבֶּנְטְרוֹפּ–מוֹלוֹטוֹב בין גרמניה הנאצית לבריה"מ

היום לפני 81 שנה נחתם חלקו השני של הסכם ריבנטרופ–מולוטוב בין גרמניה הנאצית לברית המועצות. ההסכם, שידוע גם כהסכם היטלר–סטלין, נחתם בערב מלחמת העולם השנייה, ובו סוכם על חתימת חוזה כלכלי, על חוזה אי-התקפה ועל חלוקת תחומי ההשפעה במזרח אירופה בין גרמניה לברית המועצות. תוקף החוזה נקבע לעשר שנים, אך הגרמנים הפרו אותו לאחר פחות משנתיים

  • רקע היסטורי

בשנים שבין שתי מלחמות העולם הייתה מתיחות גבוהה בין גרמניה לברית המועצות, בין היתר בשל עליית המפלגה הנאצית לשלטון והקישור שעשתה בין קומוניזם ליהדות. באוגוסט 1939 הכריז היטלר כי פניו למלחמה בפולין, והמתיחות הפכה לפוטנציאל מלחמה ממשי בין המדינות. סטלין הבין שהצבא הסובייטי מותש לאחר "מדיניות הטיהורים" שניהל בשנות ה-30, ורצה לקנות לעצמו זמן לפני שייאלץ לצאת לחזית מול גרמניה. יחסיו עם המערב, שחשש מהקומוניזם, היו רעועים מאוד, והוא לא סמך עליהם כבני ברית אופציונליים במקרה של חזית מול הגרמנים. למזלו, היטלר, שרצה לכבוש את פולין, רצה לוודא שלא ייתקל בהתנגדות מהצד הסובייטי, ולצד זאת רצה למנוע מסטלין ליצור הסכם עם מדינות המערב – מה שיצר אינטרס משותף שהוביל לחתימה על ההסכם.

  • הסכם בזק

ב-14 באוגוסט 1939 הודיע שר החוץ הגרמני, יואכים פון ריבנטרופ, שגרמניה מעוניינת לשפר את יחסיה עם ברית המועצות. לאחר משא ומתן מהיר במיוחד, שבו ייצג את ברית המועצות שר החוץ שלה, ויצ'סלב מולוטוב, סוכם על חתימת חוזה כלכלי, על חוזה אי-התקפה ועל חלוקת תחומי ההשפעה במזרח אירופה בין גרמניה לברית המועצות. החלק הראשון נחתם לאחר חמישה ימים מיום ההודעה, ב-19 באוגוסט, והחלק השני – מספר ימים לאחר מכן, ב-23 באוגוסט 1939. ההסכם ונספחיו הפתיעו וזעזעו את מדינות המערב, שסמכו על ברית המועצות בתור "מעצור" להיטלר, והן הבינו שהן הולכות לעמוד לבדן במערכה מול גרמניה המתחמשת.

  • איהתוקפנות שהובילה לתוקפנות 

לאחר שבוע בלבד מיום חתימת ההסכם פלשה גרמניה לפולין וכבשה חלקים נרחבים ממנה, ובכך נורתה יריית הפתיחה של מלחמת העולם השנייה. פולין הכבושה נחלקה לכמה מחוזות: חלקה המזרחי סופח לברית המועצות, שטחים בצפון ובמערב סופחו ל"רייך", ואילו שטחים נרחבים במרכזה הוכרזו כ"גנרלגוברנמן", שפירושו ממשל כללי. היטלר המשיך במסעו ופלש למדינות נוספות במערב, כאשר סטלין מספק לו כמויות גדולות של מזון ודלק בהתאם לחלקו הראשון של ההסכם. סטלין חשב שאם יישאר מחוץ למלחמה ויעייף את מדינות המערב, יוכל להפיץ את הקומוניזם ביתר קלות, אבל זה לא הצליח לו: בתוך פחות משנתיים, ב-22 ביוני 1941, פתחה גרמניה הנאצית במבצע "ברברוסה", שבמסגרתו פלשה לברית המועצות במתקפת פתע, שהובילה למלחמה בין גרמניה לברית המועצות.


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.