פינת היום לפני – והפעם: נולד שבתי צבי

היום לפני 395 שנים נולד שבתי צבי, מי שלימים נודע לשמצה כמשיח השקר המפורסם ביותר בעת החדשה, ומי שתנועת ה"שבתאות" שהקים הקיפה את מרבית העולם היהודי במשך מספר שנים.

משיח נולד

שבתי צבי נולד בטורקיה בתשעה באב שחל בשבת, ומכאן שמו: שבתי. מגיל צעיר התגלה כעילוי. כשמלאו לו שש שנים התחיל ללמוד תורה ותלמוד בבית המדרש, כשהיה בן 15 כבר למד קבלה בעצמו ובגיל 18 החל ללמד אחרים. בלימודי הקבלה שלו הוא מצא כי גאולת ישראל קרובה ושהמלך המשיח בפתח. לא עבר הרבה זמן והוא מצא סימנים לכך שהוא עצמו הוא מלך המשיח וכך גם הכריז על עצמו בפני תלמידיו.

משיח מוזר

ההכרזה על עצמו כמשיח שקר לא הייתה הצהרתית בלבד, והוא גם פעל באופן מעשי כ"משיח". בין השאר, הוא נישא תחת החופה לספר תורה, נהג להשתמש בשמו המפורש של האל, דבר האסור על פי ההלכה, ביטל צומות וביצע שינויים במצוות ובמנהגים. חוקר הקבלה הנודע גרשם שלום העלה השערה שלפיה שבתי צבי סבל מהפרעה נפשית.
משיח ההמונים

רבים מחכמי הדור הבינו את הסכנה הטמונה במשיח השקר החדש, ופעלו כדי לנדותו ולהחרימו, מה שהוביל אותו לנדודים בין ערים וארצות: טורקיה, יוון, מצרים. לבסוף הוא השתקע בירושלים. בזמן שההנהגה הרבנית רדפה את שבתי צבי ואף הכריזה עליו כבן מוות, המונים הצטרפו אל תנועתו בהתלהבות ועטפו אותו בהערצה. בין הגורמים לאמונה בשבתי צבי היה "נתן העזתי", שהציג עצמו כנביא ואישש את הטענה ששבתי צבי הוא אכן המשיח.

משיח מתאסלם

בשנת 1666 נעצר שבתי צבי על ידי העות'מנים, הואשם בבגידה במלכות ונשלח למאסר במבצר גליפולי. בזמן מאסרו הוא המשיך לקבל לתאו מבקרים. בסופו של משפט שערכה לו מועצת הסולטן, היה עליו לבחור אם למות או להתאסלם. שבתי צבי בחר להתאסלם.

התאסלמותו של שבתי צבי גרמה זעזוע עמוק למאמיניו, שבמשך זמן רב סירבו להאמין בדבר, אך לבסוף רובם שבו למסורת היהודית. עם זאת, חלק מתלמידיו התאסלמו בעקבותיו והוא המשיך לקיים אורח חיים יהודי-מוסלמי עד מותו ביום כיפור בשנת 1680.

משיח לא בא, אבל אולי השאיר חותם

האכזבה המשיחית מ שבתי צבי שינתה את תפיסת הגאולה ביהדות. יהיו שיגידו שהחיפוש אחר גאולה שאינה מיסטית הובילה לבסוף לציונות.