פינת היום לפני – והפעם: הושבע הנשיא הדמוקרטי הראשון של רוסיה, בוריס ילצין

מי שסתם את הגולל על הסוציאליזם הסובייטי, בוריס ילצין, היה הנשיא הראשון של רוסיה שנבחר לתפקידו באופן דמוקרטי היום לפני 31 שנה

|  מאת: מערכת תוכן ועניינים

מי אתה בוריס ילצין?

בוריס ילצין (1931–2007) נולד בכפר קטן במחוז אורל הנידח שברוסיה. בילדותו נרדפה משפחתו בידי השלטונות הקומוניסטיים, אשר הלאימו את חוות המשפחה וכלאו את אביו במחנה עבודה. בבית הספר היה ילצין תלמיד טוב ופעיל חברתית, והיה חבר בתנועת הנוער הקומוניסטית. כשסיים את התיכון למד הנדסה במכון הפוליטכני של אורל, ובסיום לימודיו החל לעבוד בסניף המקומי של חברת הבנייה הלאומית.

ב-1960 הצטרף ילצין רשמית לשורות המפלגה הקומוניסטית, ובשני העשורים שלאחר מכן התקדם במעלה הסולם כשהוא מתרכז בעיקר בניהול פרויקטים גדולים של בנייה למגורים. בשנת 1981 מונה ילצין כחבר בוועדה המרכזית של המפלגה, והיה מאלו שהצביעו בעד מינויו של מיכאיל גורבצ'וב לתפקיד המזכיר הכללי של המפלגה, וכתוצאה מכך מנהיג ברית המועצות, במרץ 1985.

ממשיך דרכו של גורבצ'וב

למרות המתיחות הקודמת בין השניים, גורבצ'וב, ששאף לרפורמות מקיפות ברוסיה, זיהה בילצין בן ברית חשוב ופעל לקדמו. בדצמבר 1985, בתמיכת גורבצ'וב, מונה ילצין לראש הגורקום של מוסקבה, תפקיד המקביל לראש עיר. ב-1986 הפך לחבר הפוליטביורו, הגוף המבצע של המפלגה הקומוניסטית. בשנה שלאחר מכן התפטר, על רקע הביקורת שלו כלפי התנהלות המפלגה, צעד קיצוני וחריג שסימן אותו כקול עצמאי בנוף הפוליטי הרוסי.

תהליכי דמוקרטיזציה ברוסיה

ב-12 ביוני 1991 נערכו ברוסיה, לראשונה בהיסטוריה, בחירות דמוקרטיות לנשיאות. בבחירות ניצח בוריס ילצין, שזכה ל57% מקולות הציבור, בהפרש ניכר מחמשת המועמדים האחרים. לאחר שגורבצ'וב התפטר בסוף אותה שנה, נותר השלטון בידי ילצין.

שלטון ילצין: סוף המלחמה הקרה

ילצין המשיך והרחיב את המדיניות שבה החל גורבצ'וב. ב-1992 הוא חתם על הסכם שלום עם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש האב, והשניים הצהירו על סוף המלחמה הקרה לאחר כמעט 47 שנות סכסוך. ילצין גם היה אחראי לביצוע רפורמות כלכליות מקיפות בארצו, כשהוא משחרר את המגבלות שהטילו הקומוניסטים על הסחר הבינלאומי, על המחירים ועל המטבע. ילצין העלה מיסים בחדות, הקטין את התקציב הממשלתי ואת הסובסידיות לתעשייה ולבניין, והורה על קיצוצים נרחבים בתקציבי הרווחה של רוסיה. מהלכים אלו הובילו לכך שקבוצה קטנה של מקורבים רכשה את מרבית נכסי הציבור – וכך נוצר מעמד כלכלי חדש במדינה – האוליגרכים.

יורש שנוי במחלוקת

ב-1993 צלח ילצין ניסיון התקוממות נגדו, ולאחר מכן ביצע שינויים בחוקה שהרחיבו את תפקיד הנשיא. ב-1994 הכריז מלחמה עקובה מדם על צ'צ'ניה, וב-1996 נבחר לכהונה שנייה. ב-1999, כשהפופולריות שלו בשפל, נאלץ ילצין לפרוש מתפקידו, כשהוא ממנה בעצמו את יורשו, מי שכיהן אז כראש ממשלה – ולדימיר פוטין.

קרדיט תמונה: Kremlin.ru