פינת היום לפני – והפעם: גלילאו גלילאיי מציג את הטלסקופ הראשון
בתקופה שבה שומעים יותר ויותר על תיאוריית העולם השטוח, כדאי להיזכר במה שהתרחש לפני בדיוק 410 שנים, אז ערך גלילאו גלילאיי את התצפית המאורגנת הראשונה בטלסקופ. בהמשך, פיתוחיו של אותו טלסקופ חשפו גילויים אסטרונומיים מדהימים, וחיזקו את הגילוי המהפכני של קופרניקוס, שכוכבי הלכת נעים סביב השמש ולא סביב כדור הארץ.
מבט מלוטש
באירופה של תחילת המאה ה-17 נפוצה המצאה חדשה שמקורה בהולנד: זכוכית בילוש, סוג של טלסקופ חלש ופרימיטיבי. כשגלילאו גלילאיי – בזמנו מדען איטלקי הזקוק להכנסה נוספת – שמע על ההמצאה, הוא החליט לנסות ולשפר אותה. השינוי הזה אכן יביא לו הכנסה נוספת, ועל הדרך ישנה את ההיסטוריה האנושית.
גלילאו שדרג ופיתח את ההמצאה ההולנדית באמצעות עדשות זכוכית שעיבד וליטש בעצמו, וקיבע בצדדיו של גליל חלול. כשהרגיש שהגיע לתוצאה מספקת, הציג את ההמצאה בפני הסנאט הוונציאני, שמייד אימץ אותה בחום. הסיבה לכך הייתה שבאותה עת אוניות הסחר של הסנאט, העמוסות רכוש וכסף רב, הותקפו על ידי סירות טורקיות עוינות, והטלסקופ של גלילאו אפשר לזהות אותם כבר מרחוק.
הירח מגלה פנים חדשות
גלילאו החליט לחקור את השמיים באמצעות המכשיר שיצר. התגלית הראשונה שלו נגעה לירח; באותן שנים הירח נתפס כעיגול חלק ומלוטש שנח לו בשמיים. כשגלילאו כיוון את הטלסקופ לירח, הוא הבחין שמדובר בכדור עמוס בבליטות ובכתמים, שהם למעשה הרים ועמקים.
מאז, ובכל פעם שהביט לעבר הרקיע, גלילאו גילה עוד ועוד תגליות מהפכניות: הוא גילה ששביל החלב מורכב ממצבור של כוכבים, הוא חקר את מופעי נוגה, את הכתמים על השמש וכן את הטבעות של שבתאי. הגילוי החשוב ביותר שלו חשף ארבעה ירחים ממזרח לצדק, המסודרים בקו ישר. כשבדק את התגלית למחרת, מצא שאותם ארבעה כוכבים מסודרים בצורה זהה, אך הפעם ממערב. גילוי זה הוכיח כי יש ירחים המסתובבים סביב צדק, וכי גרמי השמיים אינם מסתובבים סביב כדור הארץ בלבד – כפי שחשבו באותה התקופה.
לקפוץ לאיטליה
את גילוייו המהפכנים סידר גלילאו בצורה מאורגנת בספרון המכונה "השליח הכוכבי" שפרסם בשנת 1610, והפך אותו לאדם הראשון שפרסם תצפיות אסטרונומיות המבוססות על שימוש בטלסקופ. הספר, כמובן, עורר התנגדות גדולה, והעולם האקדמי דחה את הגילויים בתואנה שמדובר במכשיר יוצר אשליות.
הטלסקופים של גלילאו היו לטלסקופים המדויקים ביותר במשך שנים רבות אחרי שהומצאו. מי שירצה להציץ באחד מהם, מוזמן להזמין כרטיס טיסה לאיטליה ולבקר במוזיאון להיסטוריה של המדע בפירנצה, שם הם מוצגים עד היום.