פינת היום לפני – והפעם: פיגוע התאבדות כפול בבסיסי הכוח הרב-לאומי בביירות
היום לפני 39 שנים, התפוצצו שתי משאיות תופת שחדרו לבסיסים של הכוח הרב-לאומי בביירות, והביאו למותם של מאות אנשים, ובעיקר חיילים אמריקאים וצרפתים. הפיגוע הכפול הוביל לשינוי מדיניות מערבי
הכוח הרב-לאומי בלבנון
הכוח הרב-לאומי בלבנון הוקם בעקבות מלחמת לבנון הראשונה והפעילות הצה"לית בביירות. הכוח הוקם באוגוסט 1982 לפי דרישה של האו"ם, והורכב מחילות ארה"ב, צרפת ואיטליה. מטרתו הייתה לפקח על נסיגת אנשי אש"ף מהבירה הלבנונית. עם זאת, לאחר מקרי הטבח בסברה ושתילה ורצח נשיא לבנון, הוגדרה לכוח משימה חדשה – שמירת השלום וייצוב החברה הלבנונית. בפברואר 1983 הצטרפו לכוח הרב-לאומי גם חיילים בריטים. לכוח הרב לאומי לא הייתה סמכות להילחם בשטח לבנון, אך הותר להם להגן על עצמם. עם זאת, הכוח נתפס כארגון לוחם, והחל לעורר התנגדות של קבוצות אוכלוסייה שונות בלבנון, במיוחד קבוצות פרו-סוריות.
יום הפיגוע
מוקדם בבוקר ביום ראשון 23/10/83 חדרו שתי משאיות למתחמי המגורים בבסיסי הכוח הרב-לאומי בביירות. המשאית הראשונה חדרה לתוך בניין המגורים של החיילים האמריקאים והתפוצצה במבואת הבניין, וכך הביאה להתמוטטות הבניין ולמותם של 241 חיילים אמריקאים ולפציעתם של 128 נוספים. המשאית השנייה התקרבה לבניין המגורים של החיילים הצרפתים בבסיס הסמוך, אך לא הצליחה לחדור לתוכו והתפוצצה במרחק כמה מטרים ממנו. גם בניין המגורים הצרפתי התמוטט, ונהרגו בו 58 חיילים צרפתים. נוסף על כך נהרגו בפיגועים שישה אזרחים לבנונים.
התגובה המערבית
בעקבות האירוע תקפו הכוחות הצרפתיים מהאוויר מטרות בלבנון. האמריקאים לעומת זאת נקטו גישה סובלנית יותר, ובעקבות ועדת חקירה שבדקה את האירועים התחילו למגן טוב יותר את בסיסי החוץ של הצבא האמריקאי מפני חדירות מחבלים. בחודשים שלאחר הפיגוע הידרדר המצב הביטחוני בלבנון והושמעו איומים לפיגועים נוספים נגד הכוחות הבין-לאומיים בביירות. נוסף על כך, גורמים בלבנון שבעבר תמכו בנוכחות המערבית האשימו את הכוח הרב-לאומי בגזענות כלפי השיעים ובכוונות לטבוח באזרחים לבנונים. בפברואר 1984 עזבו ראשוני החיילים האמריקאים את לבנון, ובעקבותם עזבו גם הכוחות הצרפתיים והאיטלקיים. העזיבה של הכוח הרב-לאומי הסתיימה ביולי של אותה שנה.
כבר בחודשים שלאחר הפיגוע התחילו להתעורר חשדות כי הוא בוצע על ידי ארגון טרור שיעי (אחד מאלו שהרכיבו מאוחר יותר את ארגון חיזבאללה) ובחסות איראנית או סורית. פעולת נקם תוכננה נגד מטרות איראניות בלבנון, אך לא נמצאו הוכחות מספקות והיא לא בוצעה. ב-2003 פורסמו הנתונים על המעורבות האיראנית, ושם נטען כי הייתה זו פעולת נקם על התמיכה האמריקאית בעיראק, שנלחמה נגד איראן באותה תקופה. ב-2007 קבע בית המשפט האמריקאי שאכן הייתה מעורבות איראנית בפיגועים. עד היום איראן, סוריה וחיזבאללה מכחישות את מעורבותן באירוע.