חדשות
02.10

פינת היום לפני – והפעם: סופו של המרד הפולני נגד הכיבוש הנאצי

היום לפני 78 שנים הגיע לסיומו "מרד ורשה" – המרד הלאומי הפולני נגד הכיבוש הנאצי. המרד הסתיים בכניעה של הכוחות הפולניים, אך יש הטוענים כי בזכותו הייתה פולין של אחרי המלחמה מדינה קומוניסטית עצמאית בתוך ברית המועצות, ולא רפובליקה סובייטית.

  |  מאת: מערכת תוכן ועניינים

אוגוסט–אוקטובר 1944: הלחימה

"מרד ורשה" ו"מרד גטו ורשה" הם שני אירועים שונים. מרד גטו ורשה הוא המרד היהודי נגד השלטון הנאצי, אשר אירע בשנת 1943, בעוד "מרד ורשה" פרץ באוגוסט 1944, כאשר "צבא המולדת" הפולני ניסה לשחרר את ורשה מהכיבוש הנאצי.

מטרת מרד ורשה הייתה להקים בפולין ממשלה שתהיה נאמנה לממשלת פולין הגולה, שפעלה בינתיים מלונדון. הממשלה הפולנית ידעה כי מי שיכבוש את פולין מידי הנאצים יהיו הכוחות הסובייטיים, ולצורך ההתנגדות לרוסים ושמירה על האינטרסים הלאומיים כוונתה הייתה לכבוש בעצמה את עיר הבירה.

כוחות "צבא המולדת" עמדו על כ-50 אלף לוחמים בסך הכול, מתוכם רק 23 אלף מצוידים בנשק, ורובם ללא הכשרה ראויה. במהלך הלחימה קיבלו הכוחות הפולניים תחמושת הן מהמערב והן מהסובייטים, אך לא תגבורת.

ב-4/8, ארבעה ימים אחרי תחילת הלחימה, התחלף הפיקוד של הכוחות הגרמניים בעיר, והצבא הנאצי החליט לצאת למתקפה. ההנחיות שהתקבלו מגרמניה היו למחוץ את המרד ללא הבחנה בין לוחמים לאזרחים בלתי מעורבים. מטרתם הייתה להפעיל טרור על האזרחים ולפגוע במורל. כך, כוחות משטרה ו-SS הוציאו תושבים תמימים מבתיהם, שלחו אותם למחנות ריכוז מאולתרים שבהם הם הורעבו, או ביצעו בהם הוצאות להורג המוניות. מדיניות זו נמשכה כחודש וחצי, שבמהלכם נהרגו לא פחות מ-200 אלף אזרחים פולנים.

אחרי הכניעה: לאומיות בין נאציזם לקומוניזם

גם לאחר שהמחתרת נכנעה והמרד הופסק, האכזריות הנאצית לא פסקה. הצבא הגרמני גירש את מרבית האזרחים הפולנים מוורשה והחל להרוס מבנים בעיר, במטרה להפוך אותה לאגם בסוף המלחמה. קבוצות של מהנדסים גרמנים נשלחו לוורשה כדי להחריב את המבנים הנותרים בשרפה ובחומרי נפץ. עד ינואר 1945, נהרסו כ-85% מהמבנים בעיר: 25% במהלך הלחימה במרד, ו-35% במהלך ההריסה השיטתית שהחלה אחריו.

כמובן, גם הכוחות הסובייטיים ששלטו בפולין לאחר המלחמה לא ראו בעין יפה את תנועת המרד הלאומית. לאחר המלחמה נתפסו מנהיגי המרד והוצאו להורג או נשלחו למחנות עבודה סובייטיים (גולאגים). נוסף על כך הופעלה תעמולה שקרית שהציגה את המרד ואת מנהיגיו באור שלילי. לפי הגרסה הרשמית שהציגה פולין הסובייטית, "צבא המולדת" היה ארגון פשיסטי ששיתף פעולה עם הנאצים. עד נפילתה של ברית המועצות ב-1989 לא נבנתה אף אנדרטה לזכר המרד ולוחמיו.

כיום נחשב המרד כפרק חשוב בלאומיות פולנית. ה-1 באוגוסט נחשב יום לאומי המציין את המרד, ובמהלכו מושמעת צפירת זיכרון.


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.