חדשות
16.10

פינת היום לפני – והפעם: נפטר רבי נחמן מברסלב

"מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד" היא אחת מאמירותיו הידועות ביותר של ר' נחמן מברסלב, אשר היום לפני 212 שנה חל התאריך הלועזי של פטירתו. אנחנו חושבים שאין מתאים יותר מחג הסוכות, חג השמחה, שבו חל תאריך זה השנה, כדי להכיר קצת יותר את האדם שאמרותיו, כמו "אין ייאוש בעולם כלל" והפתקה המיוחסת לו "נ נח נחמ נחמן מאומן" הפכו לחלק מהתרבות היהודית והישראלית עד היום

  |  מאת: מערכת תוכן ועניינים

חייו

נחמן (שם משפחתו לא ידוע) נולד ב-1772 למשפחה חסידית. לא היה לו רב מובהק, ואת מרבית תורתו למד בצורה עצמאית. כבר מימי נערותו הרבה נחמן להתבודד, לגזור על עצמו עינויים ולהאריך בתפילה. בגיל 13 התחתן ועבר לגור בבית חמיו למשך כחמש שנים, עד שזה נפטר. בגיל 18 התחיל לראשונה לשמש אדמו"ר לקבוצת חסידים שהתאספו סביבו, והחל להתפרסם בקרב מנהיגים חסידיים חשובים. עד מותה של אשתו הראשונה בשנת 1807 (כשהיה בן 35) נולדו לו שמונה ילדים, אך ארבעה מהם לא זכו להגיע לבגרות. את ארבע בנותיו שנשארו בחיים ר' נחמן לא חיתן עם חסידים, ולאחר מותו לא קם לו יורש. עד היום, חסידות ברסלב היא אחת משתי חסידויות שאין להן אדמו"ר חי.

מורשתו

הרבה ממה שאנחנו משייכים לחסידות בא לידי ביטוי בצורה מובהקת בתורתו של רבי נחמן. בין היתר הוא הדגיש מאוד את החשיבות של תפילה בכוונה, התבודדות, ואמונה תמימה ללא חקירה. רבי נחמן גם האמין ש"מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד" והתייחס לשמחה כאל מצווה ומאמץ רוחני מתמיד. שני מאפיינים שייחדו את תפיסותיו על רקע הוגים חסידיים אחרים היו ההתמודדות עם הייאוש, והבחירה בסיפורי מעשיות כאמצעי להעברת התורה. רבי נחמן גם הדגיש כי העיקר בעבודה הדתית הוא להשתדל ולהילחם ביצר, ועל כן גם אם יש כישלונות לא צריך ליפול לאשמה או לייאוש. חלק גדול מהתורות של רבי נחמן עברו בתור סיפורים שסיפר לחסידיו, ונאספו לספרים. המעשיות שלו משלבות אגדות עם מזרח אירופיות מוכרות עם מסרים מיסטיים לכדי משלים מורכבים שמיוחסות להם משמעויות רוחניות.

כיום, חסידות ברסלב היא החסידות המגוונת ביותר מבחינה אנושית, ומכילה בתוכה אנשים מכל העדות ומכל הרקעים, וכוללת כמה תתי-קבוצות. הזרם המפורסם ביותר בתוך החסידות קרוי על שם הרב ישראל אודסר, שמצא את הפתקה המפורסמת המיוחסת לרבי נחמן, ועליה הסיסמה "נ נח נחמ נחמן מאומן", וטען כי חזרה על סיסמה זו מקרבת את הגאולה. נוסף על כך, חסידות ברסלב מונה כמות גדולה של חוזרים בתשובה, הודות למוסדות החינוך הרבים שהוקמו לטובת העניין בשנות ה-70 וה-80. תורתו של רבי נחמן עוסקת בין היתר בהתחבטויות נפש ובהתמודדות עם כישלון וקושי, ולכן מושכת אליה אנשים מכל קבוצות האוכלוסייה, ובעיקר מי שמחפש שינוי.

כיוון שאין אדמו"ר חי לחסידות ברסלב, מקובל מאוד לנסוע לאומן, היכן שרבי נחמן קבור, ולהתפלל על קברו. במיוחד ידוע המנהג לנסוע לאומן בראש השנה, שבו לוקחים חלק מאות חסידים (וגם סתם סקרנים) בכל שנה.


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.