
המעורבות הקהילתית עובדת: מיזם חינוך לתרבות בירושלים
תכנית חדשה של עיריית ירושלים, אותה סייע לקדם דביר שוורץ, סטודנט שנה א', נועדה לחבר את ילדי העיר מכיתות א' עד ו' למוסדות תרבות עירוניים כגון גן החיות התנ"כי, הגן הבוטני, מוזיאון ישראל, מוזיאון ארצות המקרא, מגדל דוד ומוזיאון המדע. קהל היעד: תלמידי כל המגזרים.
אחד מעשרת המוזיאונים הטובים בעולם, גן חיות, גן בוטני, אוצרות ארכיאולוגיים, מוזיאון מדע: תכנית חדשה שמקדמת העירייה מבקשת לחבר את ילדי ירושלים לעושר התרבותי העצום שלה.
עבור דביר שוורץ, סטודנט ממחזור א' של המרכז האקדמי שלם, הכל התחיל בתשעה באב האחרון. "דיברתי עם רחל עזריה, שהיתה אז חברת מועצה ומשמשת היום כסגנית ראש העיר, ושאלתי אותה מה אני יכול לעשות כדי לקדם מיזמים למען הקהילה במסגרת שעות המעורבות החברתית שאני מחויב להן", מספר דביר. רחל הציגה בפניו את תכנית 'חינוך לתרבות' שיזמה, והציעה לו להצטרף לצוות שמקדם אותה.
על פי התכנית, החל מהשנה הבאה כל ילדי ירושלים מכיתות א' עד ו' יגיעו כל שנה פעמיים-שלוש למוסד תרבות בעיר, ונציג המוסד יגיע אליהם לבית הספר גם כן. בכיתה א' הילדים יבקרו בגן החיות, בכיתה ב' בגן הבוטני ובהמשך במוזיאון ישראל, במוזיאון ארצות המקרא, במגדל דוד ומוזיאון המדע. כמובן שמדובר בתלמידי כל המגזרים: חילונים, דתיים, חרדים וערבים.
"זכינו לחיות בעיר שיש בה אוצרות תרבות אינסופיים," אומרת עזריה בשיחה שקיימנו איתה, "ומגיע לילדים שלנו ליהנות מהעושר הזה ולחוות בצורה מעמיקה את מוסדות התרבות הירושלמים. מטרת התוכנית היא שכל ילד ירושלמי ירגיש בבית במוסדות התרבות, וכך ייווצר דור מקומי חדש של צרכני תרבות".

"יש דברים קריטיים שצריכים להשתנות". דביר שוורץ
"יש שני דברים קריטיים שצריכים להשתנות בחברה", אומר דביר, "חזרה לפוליטי – כלומר, לא להתייאש מלנסות לשנות את המציאות – ופיתוח תודעה היסטורית ותרבותית. החברה בישראל ניצבת בפני אתגרים חברתיים, ביטחוניים וכלכליים, ומה שיקבע אם אנחנו נמשיך קדימה ונוכל לבנות פה חברה ערכית תלויה ברמת השיח וביכולת שלנו לנהל דיאלוג, לזכור את עברנו ולהשוות עם מקרים היסטוריים. כדי שזה יקרה אנחנו חייבים ליצור זיקה להיסטוריה ולתרבות שלנו".
עזריה שיבחה את דביר על חלקו במיזם: "דביר ליווה אותנו בשלבים הראשונים של גיבוש התוכנית וכתיבתו, שלבים שהם קריטיים לגיוס התמיכה הנחוצה למיזם בסדר גודל כזה, והיה שותף מעולה לתהליך".
התכנית הוגשה לראש העיר, ניר ברקת, שזיהה את הפוטנציאל הגלום בה והעביר אליה תקציב נכבד. גם מוסדות התרבות שמחו להיות שותפים, וכעת שוקדים בעירייה על פיתוח תכניות הלימוד וגיוס שאר התקציב הנדרש להשקת התכנית, שתשפיע על חייהם של מאות אלפי ילדים ירושלמים.