
מלגות גרייספילד מסייעות לבוגרי ובוגרות שלם עם חלומות גדולים ומשאבים מוגבלים
בחיבורה האייקוני משנת 1929, "חדר משלך", הסופרת וירג'יניה וולף טענה כי על מנת שנשים יוכלו לממש את החלום לעסוק בכתיבה, נחוצים להן הן עצמאות כלכלית והן מרחב לחשיבה שיהיה חופשי מהפרעות. אמנם, בימינו סופרות ונשות קריירה מכל התחומים אינן נאלצות עוד להילחם על עצם הכניסה שלהן למרחב הציבורי. אולם התנאים החברתיים והחומריים הבסיסיים הדרושים לצורך הגעה להישגים אינטלקטואליים – עבור נשים וגברים כאחד – נותרים רלוונטיים, ולעתים אף קשים להשגה יותר מתמיד.
"קרן גרייספילד מחויבת עמוקות לחינוך הומניסטי, ולסיוע לצעירים מבריקים ומלאי מוטיבציה בהגשמת חלומותיהם, באופן שיגבר על הלחצים הכלכליים שלעתים קרובות כל כך מסיטים אותם מדרכם", אומרת רייצ'ל יעקובסון גולד, סמנכ"לית פיתוח משאבים וראש המטה של המרכז האקדמי שלם. "לאחר שנים רבות של תמיכה במלגות עבור סטודנטים לתואר ראשון במרכז שלם, הם פנו אלינו עם רעיון נפלא: לתמוך דווקא בבוגרי שלם, שרבים מהם מתאמצים לשלב בין תארים מתקדמים או פרויקטים אחרים, משרות תובעניות, והאתגרים של חיי המשפחה. השיחות הללו הפכו להיות הבסיס של 'תכנית גרייספילד למלגות עבור בוגרי ובוגרות שלם'."
תכנית גרייספילד למלגות, שהחלה לפעול ב-2021, מעניקה לבוגרות ובוגרי שלם את הדחיפה הכלכלית שהם זקוקים לה על-מנת להשלים פרויקט הדורש חשיבה מעמיקה וכתיבה, בין אם אלו יעדים אקדמיים או מקצועיים.
"תכנית גרייספילד למלגות מכירה בכוחו של החינוך ההומניסטי לייצר אנשים חושבים, ביקורתיים ובעלי חמלה, שהם המפתח לשיפור החברה", אומרים דונלד ל' סולומון ופיטר סילברמן, המייסד ויושב-הראש (בהתאמה) של קרן גרייספילד. "באמצעות תמיכה כלכלית לבוגרים שמאפשרת להם ללכת בעקבות חלומותיהם באופן עצמאי, אנחנו מקווים לאפשר מחקר או לקדם מסלולים מקצועיים שיש להם את הכוח להעשיר את חיי כולנו, ולהבטיח את חוסנה של החברה הישראלית".
אשר לתנאי השני שוירג'יניה וולף קבעה את חיוניותו בהגעה להישגים אינטלקטואליים – מרחב חופשי מהפרעות לחשיבה – סמנכ"לית קשרי חוץ ובוגרים של מרכז שלם, אודליה יצקן, ראתה בנושא זה הזדמנות מצוינת הן למלגאי ולמלגאיות גרייספילד והן למרכז האקדמי שלם.
"באמצעות הענקת מלגה נוספת למלגאים שהגיעו להתארח בשלם למשך שבועיים, עודדנו את המשכיות הקשר בין הבוגרים שלנו, והצענו להם את היתרון של החלפת רעיונות הדדית ומפרה", אומרת יצקן. "זו הייתה גם הזדמנות עבורם להטעין את הסוללות האינטלקטואליות שלהם במקום שטיפח אותם בתור סטודנטים לתואר ראשון".
מבין שנים עשר המלגאים והמלגאיות של גרייספילד ניתן למנות את עליסה סיימון, מחזור '18, שהשתמשה בזמן שבילתה במרכז שלם במסגרת התוכנית כדי להתקדם בכתיבת הדוקטורט שלה, בנושא תפקידה של השפעה זרה – בייחוד זו של יהדות צפון אמריקה – על הפוליטיקה הישראלית. סיימון, דוקטורנטית באוניברסיטת אוקספורד ומלגאית וולף באוניברסיטת קיימברידג', מסבירה שלמרות שהיא אוהבת לעסוק במחקר, "לפעמים זו חוויה מאוד בודדה. במהלך השבועיים שביליתי בשלם, הייתי חלק מקהילה שעסקה בקריאה, כתיבה ופיתוח רעיונות מקוריים. ההארות שקיבלתי הן מחבריי למלגה והן מכמה מהמרצים והמרצות שהעניקו לי השראה בתור סטודנטית, סייעו לי בחידוד המחשבה".
יהל אנגלמן ממחזור '18, מלגאי נוסף בתוכנית, הולך בעקבות אהבתו ללימודי המזרח התיכון באמצעות לימודי תואר שני באוניברסיטה העברית, ובה בעת מקים חברה משלו בתחום החינוך הציוני. על-מנת להמשיך ללימודי דוקטורט, הוא משלים את התזה שלו בנושא הוגים מוסלמים מודרניסטיים מהמחצית השנייה של המאה העשרים. ("ההוגים הללו קיימים", הוא מתעקש, "אבל הם מעולם לא זכו לתשומת לבה של הקהילה הרחבה יותר. המטרה שלי היא להבין מדוע"). אנגלמן מסביר שהוא מקווה לשמר את האיזון שבין לימודים אקדמיים ועולם המעשה. "אני מוקיר תודה לקרן גרייספילד על כך שהיא מאפשרת לי להמשיך ללמוד ולצמוח אינטלקטואלית. העובדה שהקרן מעוניינת בהתפתחות הבוגרים בתור הוגים ובתור בני-אדם, ולא רק בתור אנשי קריירה, אינה מובנת מאליה כלל וכלל".
על-מנת לחזק את תחושת הקהילתיות בין המשתתפים והמשתתפות בתוכנית גרייספילד המתקיימת בקמפוס שלם, התוכנית נפתחה בכך שהמשתתפים למדו על הפרויקטים אלה של אלה. בנוסף, התוכנית כללה ארוחות משותפות והרצאות שניתנו על-ידי חברי סגל בשלם. "שלם הוא מרכז אקדמי המחויב ללמידה שנמשכת לאורך החיים", מציינת יצקן. "אפילו בשלב שבו הבוגרים והבוגרות שלנו ממשיכים לתחומים אקדמיים ספציפיים או למסלולים מקצועיים, ובמיוחד בשלב זה, אנחנו מעוניינים להצית את הסקרנות שלהם ולהעמיק את הידע שלהם במגוון של תחומים".
עיניה קובלנץ, מחזור '20, היא מנהלת תכנית במיזם חינוכי ללא מטרות רווח שמעודד נשים צעירות ללמוד נושאי STEM (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה). קובלנץ אומרת שמלגת גרייספילד הייתה חיונית עבורה בהגשמת מטרה מקצועית: במהלך התוכנית היא החלה לתכנן שיתוף פעולה עם צה"ל, שנועד להבטיח שלצה"ל יהיו הכלים לאתר מועמדות לגיוס בעלות כישורים טכנולוגיים. "חשבתי על פיתוח התוכנית הזו מאז שנכנסתי לתפקידי, והן הנהגת המיזם שבו אני עובדת והן שותפינו בצה"ל היו נלהבים מהרעיון. הבעיה הייתה פשוט מחסור בזמן שבו יכולתי להקדיש את עצמי באופן אינטנסיבי למשימה. מלגת גרייספילד העניקה לי את הזמן הזה, וזו מתנה שאני אסירת תודה עליה".
"בנוסף", אומרת קובלנץ, "אני מאמינה שמתגייסות מוכשרות רבות ירוויחו מהתוכנית הזו. זה מראה עד כמה השקעת זמן וכסף במקומות הנכונים יכולה להשפיע על החברה באופן ניכר ואמיתי."
זו השנה השלישית שתוכנית גרייספילד יוצאת לדרך, ואנחנו מאחלים לבוגרות ולבוגרים שלנו בהצלחה בהגשת המועמדות.