
מדעי הרוח: הדבר הבא בשוק העבודה
לפני מספר חודשים קידמו את פניהם של נוסעים בתחנות אוטובוסים במרכז הארץ מודעות פטירה של תארים ממגוון מקצועות מדעי הרוח. "בצער רב אנו מודיעים על פטירתו של התואר פילוסופיה ז"ל, 1900–2019". מודעות אלו היו חלק מקמפיין אגרסיבי של מכללה ממרכז הארץ, שביקשה למשוך סטודנטים שמתלבטים בין לימודי טכנולוגיה ללימודים הומניים.
הרוח מאחורי שלילת מדעי הרוח, כפי שהשתקפה במודעות, אמרה פחות או יותר את הדבר הבא: לימודי הרוח שייכות לעולם של אתמול. הם בזבוז זמן, חוסר אחריות ובעיקר – נעדרי אופק כלכלי.
האומנם? במרכז האקדמי שלם חושבים בדיוק ההפך. חשיבה ביקורתית, ניתוח אנליטי ויכולת לגזור מסקנות ממוקדות מכמויות ידע גדולות – כולן מיומנויות שרוכשים במדעי הרוח, הם כלים חיוניים להצלחה בעולם העסקים וההייטק.
בשלם, כמקובל, לא רק נאה דורשים אלא גם נאה מקיימים. בשנים האחרונות פועל במרכז מדור התמחות ייחודי בניהולה של אודליה יצקן, בעלת ניסיון רב בניהול קריירה ובמשרות ראשונות. המדור מאפשר לכל סטודנט בשנה השלישית או הרביעית ללימודיו להתנסות בעבודה בשטח כמתמחה במקומות עבודה שמעניינים אותו – בין אם זה עולם התקשורת, המגזר השלישי או ההייטק – וליישם בסביבת עבודה את הכלים והידע שרכש בלימודים.
כדי להבין איך זה עובד, יצאנו לדבר עם האנשים שעומדים מאחורי היוזמה.
הפילוסופיה מאחורי המלחמה בסוכרת
מי שמורגל בהנחיה ובעבודה עם מתמחים מעולם הרוח הוא אלדד פוסטן-קורן (34), בוגר תואר ראשון בפכ"מ מהאוניברסיטה העברית ויו"ר אגודת הסטודנטים בדימוס. בשלוש השנים האחרונות עבד אלדד עם כשלושים מתמחים, תחילה דרך קרן הון-סיכון OurCrowd הירושלמית, ולאחר מכן בעבודתו כמנהל המכירות והפיתוח העסקי בסטרטאפ DreaMed Diabetes, שמפתח בינה מלאכותית לייעול הטיפול הרפואי לחולי סוכרת.
מבחינת אלדד, הקשר בין עולם הרוח לעולם הטכנולוגי הוא טבעי לגמרי. "אני חושב שזה לא מה שאתה לומד, אלא מי אתה", הוא אומר. "אם אתה בן אדם חרוץ ואם אתה בן אדם אנליטי ואם אתה בן אדם פרו אקטיבי, אתה יכול להשתלב בצד העסקי-מסחרי של כל חברה. המהנדסים הם מן הסתם חלק קריטי מהחברה, אבל אם החברה לא מוכרת את המוצרים שלה, אין לה זכות קיום", קובע אלדד. "סטרטאפים זקוקים לאנשים עם ראש על הכתפיים, יכולת חשיבה גמישה, חריצות ועבודה קשה, לצד יכולות כמו איסוף וניתוח מידע, שהן יכולות קריטיות לכל חברה. בגלל זה אני חושב שיש פה אחלה מאץ' בין שלם לבין העולם הטכנולוגי".
נניח שעכשיו הגיעו אליך מתמחים עם אפס ניסיון בעולם הטכנולוגי – איך משלבים אותם בעולם שהם לא מכירים?
"הדבר הראשון שאני עושה עם המתמחים הוא להכניס אותם לעולם הידע הזה, עולם תוכן חדש שהם לא מכירים. במקרה של DreaMed לומדים מה זה סוכרת, אילו שיטות יש לטיפול בסוכרת ומה החברה שלנו עושה. כבר מההתחלה חשוב לי שהמתמחה ייצור משהו בחברה, ולכן אני נותן לכל מתמחה מחקר מסוים ו"מכריח" אותו להציג את המחקר לחברה. זו מין "טבילת אש". לאחר מכן המתמחים עוברים לעסוק במשימות שונות הנוגעות לעולם השיווק והפיתוח העסקי של הסטרטאפ. "העבודה היא בעיקר אנליטית, ניתוח שוק, ניתוח לקוחות, ניתוח מחקרים, אבל יש גם עבודה פרקטית. אם אנחנו רוצים להיכנס לאירופה, צריך לנתח את המערכות – מי המתחרים, מה קיים, מה עדיין אין. אלו יכולות ניתוח, חקירה, איסוף מידע, תמצות וחשיבה אופקית ועמוקה, שלאנשים שלמדו מקצועות טכנולוגיים הרבה פעמים פשוט אין".
מה האינטרס של חברת סטרטאפ – או בכלל – להיעזר במתמחים מתחום מדעי הרוח?
"התמחות זו דרך טובה לבחון אנשים ולראות איך הם עובדים מבלי להעסיק אותם, הזדמנות להיחשף לאנשים מאוד איכותיים, כישרונות צעירים ורעבים, ואני חושב שזה יתרון עצום לעסקים, שיכולים אחר כך להעסיק את אותם מתמחים".
בוגרת מספרת: לצאת מאזור הנוחות
ומהמנטור נעבור לסטודנטים: הכירו את שי אור, בוגרת המרכז האקדמי שלם במסלול ללימודי מזרח-תיכון, שהתמחתה תחת אלדד כשעבדה בקרן הון סיכון OurCrowd. במשך כארבעה חודשים הגיעה שי פעם בשבוע למשרדי החברה, שם למדה להכיר עולם תוכן חדש, וליצוק לתוכו את היכולות שלמדה בתואר.
"כל החיים הסתובבתי סביב מגזר שלישי ועמותות", מספרת שי. "חשבתי שההתמחות תהיה הזדמנות מעניינת שתאפשר לי להתנסות בעולם שאני בכלל לא מכירה, דריסת רגל שלא אקבל בנסיבות אחרות – כך התגלגלתי למחלקת הפיתוח העסקי של "OurCrowd". שי משתפת אותנו שמעולם לפני כן לא יצא לה לעבוד בסטרטאפ או להכיר את עולם ההון סיכון: "ההתמחות העניקה לי ההזדמנות לבחון את היכולות שלי במקום שהוא מחוץ לאזור הנוחות, ולראות כיצד ואם זה מתאים לי".
באילו תחומים עסקת במהלך ההתמחות?
שי: "בחרתי לפתח בתוך תחום שמשלב קשרי חברה ופיתוח עסקי. הייתי צריכה למפות את האקו-סיסטם הישראלי מבחינת גופי השקעות רלוונטיים, כדי שלחברה יהיה דאטה בייס – מסד נתונים – שממנו היא תוכל להוציא אפשרויות שת"פ רלוונטיות". ההתמחות של שי גלגלה אותה גם לכיוונים אחרים: "במהלך ההתמחות לא ממש הצלחתי להתחבר לתחום הסטרטאפים, עד שהגעתי לכנס מסוים של החברה. בכנס נחשפתי לתחום של השקעות אימפקט, השקעות בסטרטאפים שיש להם בשורה חברתית או סביבתית נוסף על שורת רווח כלכלית גבוהה. החלטתי שאם יאפשרו לי, אני אפתח את התחום הזה ב-OurCrowd. הייתי חלק מצוות שהניח את התשתיות, והיום באמת יש להם קרן אימפקט".
ההתמחות בשלם שינתה לי את החיים
חוויית העבודה במגזר הפרטי שונה כמעט בכל הפרמטרים: הדינמיקה מול שכבת הניהול, הסביבה המשרדית וכן שיטות התגמול. שי מספרת שהיא באה "בלי שום ידע מוקדם, שום מונח מקצועי, ופשוט זרקו אותי למים. זו הייתה למידה עצמאית מאוד משמעותית. חוץ מזה למדתי לא מעט על מנגנוני פוליטיקה ארגונית."
ואיך באו לידי ביטוי היתרונות שלך כסטודנטית למדעי הרוח?
"בכל הזדמנות, בין אם בחשיבה ביקורתית או בתהליכי הסקת מסקנות", אומרת שי. "כשהייתי צריכה לשכנע את הקרן להשקיע באימפקט, השתמשתי בכלים מחקריים שלמדתי בשלם: איסוף נתונים, יצירת טענה והכי חשוב – היכולת לשכנע בתקפותה".
היום התואר הראשון כבר מאחוריה, אבל ההתמחות ללא ספק נותרה איתה. בימים אלו היא מנהלת פרויקטים בקרן הון סיכון, ומתעסקת בין השאר באימפקט ובסטרטאפים.
"ההתמחות ללא ספק סללה את הדרך למקום שאני נמצאת בו היום. היא הצליחה לדייק לי משהו ששנים חיפשתי ולא ידעתי להגדיר, עיסוק המשלב עשייה חברתית ותשואה כלכלית. כלומר, איך חברה יכולה גם לעשות טוב בעולם וגם לעשות כסף. בלי ההתמחות לא הייתי בכלל חושבת להגיע לעולם הסטארטאפים", היא מסכמת.