התמחות סטודנטים בחברת הייעוץ הפיננסי Deloitte
איתמר ושמעיה לומדים ליברל ארטס במרכז האקדמי שלם, אבל בדיוק מסיימים תקופת התמחות באחת מחברות הייעוץ הגדולות בעולם. איך היה להם? "מדהים. פיתחנו מדדים שיכולים לשנות דברים בעולם"
חברת דלויט היא "פירמת ייעוץ וראיית חשבון, המספקת שירותי ביקורת, מס, ניהול סיכונים, ייעוץ כלכלי פיננסי וייעוץ ניהולי בתחומי אסטרטגיה, תפעול, טכנולוגיה והון אנושי". מה יש לה במשותף עם סטודנטים למדעי הרוח? מתברר שהרבה מאוד.
איתמר גולדשטיין (28), סטודנט שנה ג' בחוג ללימודי פילוסופיה והגות יהודית, ושמעיה אנגלמן (30), סטודנט שנה ג' בחוג ללימודי המזרח התיכון והאסלאם, יסיימו בקרוב את תקופת ההתמחות שלהם בפירמת הענק דלויט, שאומנם זרקה אותם למים, אבל גם לימדה אותם לשחות.
"השתמשנו במיומנויות שלומדים במדעי הרוח"
ספרו בכמה מילים על ההתמחות בדלויט. מה אתם עושים שם בתכלס?
איתמר: "הגענו אליה שלושה מתמחים משלם, ושובצנו במחלקת ייעוץ למגזר הציבורי. בתחילת ההתמחות המשכנו עבודה של המתמחים הקודמים, שהייתה שיפור מדד שנקרא 'דיגילוקלי', שמודד את רמת השירותים הדיגיטליים שהרשויות המקומיות בישראל מנגישות לאזרחים באינטרנט (למשל תשלום ארנונה, תשלום על חיסון לכלב וכו'). לאחר מכן עברנו לבנות מדד חדש שבודק ערים חכמות, כלומר עד כמה העיר משתמשת בטכנולוגיות חדשות כדי לשפר את השירותים ואיכות החיים של התושבים".
איך ניגשים לבניית מדד כזה?
שמעיה: "חקרנו את הרעיון של עיר חכמה. אספנו מידע, גיבשנו רעיונות וחשבנו מה המדד הזה צריך לכלול. בסופו של דבר הפקנו מסמך מדיניות, ובדקנו כיצד ניתן לקדם אסטרטגיה בנושא הזה. התקווה שלנו היא שישתמשו במדד שלנו, מה שיעזור לקדם את השירותים לאזרח במדינת ישראל, ואולי בכלל בעולם".
דלויט היא בעצם חברת ייעוץ פיננסית – איך מדעי הרוח נקשרים לחברה כזו?
"כשהתחלנו לעבוד על מדד הערים החכמות", אומר איתמר, "זו הייתה עבודה מאפס. היא דרשה מאיתנו להשתמש המון במיומנויות שלומדים במדעי הרוח – למידה וניתוח, איסוף מידע ממקורות שונים ואנליזה שלו, קריאת מחקרים ויצירת תמונה גדולה שתהפוך למשהו פרקטי ומעשי".
שמעיה מוסיף: "מדעי הרוח מעודדים חשיבה. כמו שאנשים לומדים לתכנת או לעסוק בהנדסה, כך אנחנו במדעי החברה והרוח מפתחים את היכולת לחשוב גם כשאנחנו עובדים על דבר שהוא רחוק רעיונית ממדעי הרוח, כמו תחום הייעוץ הפיננסי. אנחנו עדיין בעלי כלים של חשיבה ביקורתית, חיפוש מידע בצורה מהירה ואפקטיבית ודלייה של רעיונות מתוך הרבה אינפורמציה".
"המנהל קטל את הרעיונות שלנו"
אחד הרגעים המכוננים של ההתמחות – שמעיה ואיתמר מחייכים זה אל זה במבוכה – זכור להם דווקא כרגע שבו קיבלו ביקורת קטלנית מראש המחלקה שלהם. "הייתה לנו פגישה שבה הצגנו לראש המחלקה את ההתקדמות שלנו, והוא די קטל אותנו. הוא חשב שהתקדמנו בכיוון הלא נכון. אבל דווקא הרגע הזה, שהוא כביכול מבאס, נתן לנו הרבה מוטיבציה להשתפר. דרך המשוב הבנו מה טוב ומה לא טוב, ולפגישה הבאה כבר באנו עם כיוון הרבה יותר נכון".
מה אתם יכולים להגיד שהכי עניין אתכם במהלך ההתמחות?
איתמר: "המעשיות. ההתמחות נוגעת בפן המעשי, למידה של דברים חדשים שלאו דווקא לומדים בעולם האקדמי. זו נגיעה מצוינת ב'עולם האמיתי', ודרך לראות לאיפה הולכים בסיום הלימודים".
האמירה הזו של איתמר מעניינת במיוחד, בגלל שלמרכז האקדמי שלם הוא הגיע די במקרה. "התחלתי ללמוד באוניברסיטה העברית לימודי פילוסופיה וכלכלה, ובאמצע השנה הראשונה הרגשתי שהלימודים לא ממריאים לאן שרציתי, בעיקר כי נדמה שלמרצים אין חשק ללמד. נתקלתי בסקר של התאחדות הסטודנטים, ראיתי ש'שלם' זכו במקום ראשון בשביעות רצון מהמרצים ואמרתי לעצמי, 'אוקיי, זה כנראה משהו שיכול לקלוע יותר לטעם שלי'. הגעתי ליום הפתוח, וראיתי שבאמת חשוב למרצים ללמד את החומר ולא רק להעביר אותו וללכת הביתה. גם הכיתות הקטנות והדיונים הבהירו לי שהלימוד פורה יותר, וכך הבנתי שהמרכז הזה מתאים לי".
שמעיה מציין דווקא את הקשר המשפחתי: "אחי למד בשלם. ראיתי את הכלים שהוא קיבל, שאינם מובנים מאליהם – התמיכה בכתיבה, הכלים להתמודד עם אתגרים ולהגיע לעומקים. צורת הלימוד בשלם היא כזו שלא דורשת ממך 'בוא ותסכם לי מאמר' אלא 'בוא תחשוב על רעיון ותוכיח אותו'".
"להשיג התמחות במקום כמו דלויט זה מדהים"
על תוכנית ההתמחות יש להם רק מילים טובות. איתמר: "עצם זה שאודליה ראש מדור התמחות ומנהיגות הצליחה להשיג עבורנו התמחות במקום כמו דלויט זה מדהים, כי זה מקום שקשה מאוד להגיע אליו – ומעבר למיומנויות שאנחנו לומדים בהתמחות בתחום הייעוץ ושיטות העבודה, זה כמובן מוסיף מאוד לקורות החיים".
שמעיה: "הופתעתי מהיחס האישי שבו קיבלו אותי, ובפרט משירלי עוזר, המנחה שלנו בצוות, שהנחתה אותנו במקצועיות והייתה פנויה לענות בנעימות לכל שאלה שהתעוררה. דלויט הייתה עבורי הזדמנות, דריסת רגל בתוך עולם שהיה זר לי, ושמחתי מאוד לקפוץ לתוך המים, ללמוד ולתרום לרעיונות מרתקים שמשפיעים על העתיד ועל החיים של כולנו".