חיים עזרא: על הדיאלקטיקה של הקולנוע
הוא כמעט עזב את הארץ כדי ללמוד בארה"ב, ואז חבר סיפר לו על המרכז האקדמי החדש שנפתח ממש לידו בירושלים. הכירו את חיים עזרא, בוגר המחזור הראשון שלנו שסדרת הרשת שלו מוצגת בפסטיבלי קולנוע ברחבי העולם
הבוגרים שלנו משתלבים בהרבה סוגי תפקידים. חלקם בעיתונות ובתקשורת, חלקם בהיי-טק, חלקם בחינוך וחלקם באקדמיה. חיים עזרא, בוגר מחזור א', משלב כיום בין יצירה קולנועית, תואר שני בפילוסופיה ועבודה במרכז הכתיבה שלנו. שוחחנו איתו עם סיום פסטיבל סרטים בניו יורק שבו הוצגה סדרת רשת שלו: Pillow Talk.
"פרויקט הגמר בשלם היה סוג של פתיח לסדרת הרשת"
חיים עזרא, ספר לנו קצת על עצמך – מה למדת בשלם, מתי סיימת?
נולדתי וגדלתי בארה"ב, עליתי לארץ לקראת הגיוס ושירַתִּי בצבא כחייל בודד. לאחר השחרור התחלתי ללמוד במחזור א' של המרכז האקדמי שלם, וזאת בעקבות המלצה של חבר שסיפר לי על התואר בלימודים הומניסטיים. למדתי במסלול מחשבת ישראל ופילוסופיה וסיימתי לפני שנה וחצי.
למה בחרת ללמוד דווקא במרכז האקדמי שלם?
בארה"ב למדתי בהום סקול עם עוד קבוצת ילדים אצלנו בבית. השיטה שבה דגלו אצלנו בבית ומוכרת בארה"ב היא Great books education – למידה דרך יצירות מופת. אני מאוד מאמין בשיטה שלפיה כדי להיות מומחה בתחום מסוים צריך לקרוא יצירות מקוריות. שיטת הלימוד בשלם מבוססת על אותם עקרונות ולכן התלהבתי ונרשמתי. אני גם מאוד מאמין שכדי ללמוד היטב חייב להתקיים דיון, דיאלוגים. כששמעתי על שלם הרגשתי שממש הקימו את המוסד בשבילי.
דיברת על יצירות מופת ספרותיות – ובפועל אתה עוסק בקולנוע?
האהבה שלי למשחק ולאומנות התחילה בשלב מאוד מוקדם אצלי. אחותי היא שחקנית מקצועית, כך שכל הילדות הייתי מגיע איתה לתיאטרון, צפיתי בהצגות שהיא הפיקה או שיחקה בהן, לפעמים גם קיבלתי תפקיד קטן בעצמי. כשעליתי לארץ עבדתי בחברת הפקות, בהתחלה כעוזר הפקה, אך עם הזמן התקדמתי להיות עוזר במאי וגם להפיק בעצמי. ביני לבין המפיק הראשי של אותה חברה נוצרה חברות עמוקה והמשכנו לשתף פעולה גם לאחר שהפסקתי את עבודתי בחברה. הוא לקח חלק גם בפרויקט הגמר שלי בשלם, ומתוך הפרויקט הזה עלה הרעיון לסדרת הרשת Pillow Talk.
"זכינו בפרס בחירת הבמאי לסדרת הרשת הטובה ביותר"
מה היה פרויקט הגמר שלך?
פרויקט הסיום בשלם היה יכול להיות עבודת תזה עיונית או פרויקט מעשי. בחרתי בהתחלה בתזה אבל קצת הסתבכתי, הרגשתי שהרעיונות על הדף לא מספיקים. אז החלטתי ללכת על פרויקט מעשי שלא רק ידבר על אותם רעיונות, אלא יראה אותם בפועל. רציתי לדבר על מודלים שונים של דיאלקטיקה וליצור משהו שישחק על התפר בין פילוסופיה לספרות, או במקרה הזה – פילוסופיה וקולנוע. לא תמיד יש גבול ברור בין הז'אנרים השונים, ולפעמים גם הכותב וגם הצופה מרוויחים המון מהחיבור.
אז מה יצרת בפועל?
יצרתי סרט קצר מאוסף של דיאלוגים שונים בין דמויות שונות, דמויות שלא מבינות אחת את השנייה ובכל זאת מתַקשרות. לדעתי זה הדיאלוג הכי אתי שיש, כזה שלא מנסה לשכנע, להוכיח או להפריך. דיאלוג שלא מתייחס לאחר כאמצעי למען הגעה לאמת או להבנה, אלא דיאלוג לשם הדיאלוג, במטרה ליצור תקשורת.
ואיך יצא הסרט?
גרוע.
מה? איזה סוף הבאת לסצנה… או שזה לא הסוף, בעצם?
בדיוק, מכאן בעצם צמחה סדרת הרשת שמבוססת על אותו רעיון, אבל בניגוד לסרט, לא ניסיתי ליצור סיפור-על לסצנות. רציתי רק את הסצנות עצמן. לכן בסדרה אין עלילה שמתפתחת לאורך 16 הפרקים וגם לא צריך לראות אותם בסדר מסוים. כל פרק הוא סיפור בפני עצמו. בכל הפרקים המשתתפים הם אישה וגבר שמדברים ואין מישהו צודק ולא צודק. הם לא מגלמים דמויות ספציפיות, אין להן סיפורי רקע. יש רק דיאלוג.
אני מבינה שגם פסטיבלי קולנוע בינלאומיים התלהבו מהסדרה?
נכון, הגשתי מועמדות עם הסדרה לכמה פסטיבלים והתקבלתי בינתיים לחמישה. היה לי כיף לגלות שגם פסטיבלי סרטים בינלאומיים גדולים מקצים היום מקום לסדרות רשת. זאת הזדמנות נהדרת גם לאנשים שאינם מגיעים מתחום הקולנוע לפרוץ, להביע את עצמם ולחדש. בפסטיבל Austin Revolution Film Festival אפילו זכינו בפרס בחירת הבמאי לסדרת הרשת הטובה ביותר. לפני שבוע הוצגה הסדרה בפסטיבל NYC Web Fest וכבר התקבלנו גם ל-Miami Web Fest של שנה הבאה.
תואר שני בפילוסופיה, כתיבה אקדמית ונטפליקס
נראה שתחום הווידיאו ממלא מאוד את חייך. יש תחומים נוספים שאתה עוסק בהם?
קודם כול אני באמצע תואר שני בפילוסופיה באוניברסיטת ת"א. בנוסף אני גם עובד בשלם במרכז כתיבה באנגלית. חוץ מזה אני גם משתתף בהפקות של אחרים, לעיתים בהפקה ולעיתים במשחק. סדרה חמה מהתנור שיצא לי לקחת בה חלק קטן היא "החממה", בגרסה האמריקאית שהפיקה נטפליקס.
במבט לאחור: הלימודים בשלם מסייעים לך בקריירה?
באתי לשלם כדי לקבל את ההשכלה הכי טובה בארץ ואני מרגיש שזה בדיוק מה שקיבלתי. למדתי המון דברים ופגשתי אנשים נהדרים. יכולנו לחשוב, לבטא את עצמנו בעל פה ובכתיבה. השילוב של קריאת טקסטים במגוון רחב של נושאים ודיון מעמיק בעל פה ובכתב נתן לי המון, ולדעתי הוא חסר במוסדות אקדמיים אחרים. אני כותב, קורא וחושב הרבה יותר טוב בעקבות הלימודים, ולדעתי זה חשוב לכל תחום השכלה. אין תחליף לכך והדבר מאפשר להשתלב בתוך תחומים רבים.
ולסיום, מה המסר שלך לסטודנטים לעתיד שמתלבטים אם ללמוד בשלם?
שלם נותנת השכלה מסוג אחר. אם אתם רוצים להיות עורכי דין, רופאים או מהנדסים, יש מוסדות מצוינים לכך. בפועל, הרבה אנשים לא בהכרח עוסקים במה שלמדו בתואר אלא משתלבים בעבודה שאינה מותאמת אחד לאחד ללימודים ופעמים רבות משנים כיוון לגמרי. לכן, ההמלצה שלי היא ללכת למוסד שמעניק השכלה רחבה ודרכי חשיבה. המרכז האקדמי שלם עושה בדיוק את זה, ומעבר לתעודה, מעניק כישורים, חוויות והרחבת אופקים.