חדשות

היזמייה: נותנים לרעיונות שלכם כנפיים

הסטודנטים של המרכז האקדמי שלם לא רק לומדים ולא רק חולמים – הם גם מגשימים חלומות. שיחה עם ראש מדור התמחות ומנהיגות בשלם, על יזמות ועל הקשר בינה לבין מדעי הרוח

17 בדצמבר 2018   |  מאת: המערכת

כשלמדתי נהיגה שוחחתי עם המורה לנהיגה שלי על הבעיה של "השטח המת", הנקודה שבה איננו יכולים לראות במראה את הרכב שעוקף אותנו. "למה אין מערכת שמצפצפת ומודיעה לנו כל פעם שיש רכב לידנו?", שאלתי. דמיינו את התדהמה שלי כשמערכת מובילאיי יצאה לשוק.

היזמייה

למי מאיתנו אין רעיון מהפכני ליוזמה רווחית? אבל רעיון זה רק ההתחלה. לא רק אני חשבתי על מערכת שתצפצף בקרבת רכב עוקף, אבל אלה שפיתחו את המערכת עסקו בשאלות כמו איך לגייס תקציב לפרויקט, איך ליצור תוכנית רב-שנתית ליצירת המערכת ולבדיקת התפעול עד לשיווק שלה, איך להגיע לקהלי היעד ועוד. כל אלו הם חלק הארי בהפיכת רעיון למציאות.

"אם אנחנו מסייעים לסטודנטים בעולם התעסוקה – למה לא לעודד גם יזמות?"

כשאודליה יצקן, ראש מדור התמחות ומנהיגות, הגיעה למרכז האקדמי שלם לפני כשלוש שנים וחצי, היא הבינה שצריך לקדם את הסטודנטים ולסייע להם לא רק בלימודים, אלא גם ביוזמות שונות – עסקיות, חברתיות וארגוניות. במוסד ששם לעצמו למטרה לגדל דור של סטודנטים מעורבים חברתית, פוליטית וכלכלית זהו מהלך נחוץ: סטודנטים הלומדים על החברה מעוניינים לחולל בה שינוי משמעותי. ואכן, כבר משנתה הראשונה של "היזמייה" – המרכז שנפתח כדי לסייע לסטודנטים בפיתוח יוזמות – נרשמו כמה סיפורי הצלחה מרשימים.

אודליה, איך נולך הרעיון של היזמייה?

"כשנכנסתי לתפקיד הבנתי שיש צורך לעזור לסטודנטים בעולם התעסוקה, אבל אחרי תקופה קצרה ראיתי שהרמה של הסטודנטים דורשת יותר מזה: הם היו מלאים ברעיונות ליוזמות חברתיות ועסקיות משנות עולם. ואז עלה לי הרעיון: אם אנחנו מסייעים לסטודנטים בעולם התעסוקה, למה לא לעודד אותם גם ביזמות?"

ומה עם סטודנטים שמובילים פרויקטים בתוך חברה קיימת? גם הם יכולים לקבל תמיכה?

"בוודאי. תוך כדי עבודה הבנו שיש נתח של סטודנטים שעובדים במשרה שגם בה הם מובילים מיזם או פרויקט לא פחות מאתגרים מהמיזמים העצמאיים והתחלנו להציע גם ליווי כזה".

יונתן אלדובי ועובדת נוספת בעבודה

ובכל זאת – האתגרים שעומדים בפני מי שמקים מיזם הם גדולים מאוד, לא?

"זה אתגר, אבל גם הזדמנות אדירה. מי שמתעסק ביזמות בפעם הראשונה או אפילו השנייה מגלה שיש לו הזדמנות להכיר את עולם התעסוקה במאקרו ולא במיקרו. זה משהו שלא קורה בדרך כלל בעולם התעסוקה. הוא או היא מנהלים תקציב, חושבים על חזון ואסטרטגיה, מעמידים תוכנית שנתית, מגייסים משקיעים ועוד. נוסף על כך, מי שיזם או הוביל פרויקט מגלה שזה שריר שאפשר לאמן, ובהמשך הרבה פחות מרתיע להוביל פרויקטים גדולים".

הסטודנטים שמגיעים ליזמייה לומדים איך לעשות את זה?

"חלק מהמטרה היא לתת לסטודנטים להתנסות ב-360 מעלות של עולם העבודה והניהול. נוסף על העזרה בכל התחומים הנדרשים, אנחנו מקציבים להם גם סכום התחלתי לפרויקט שמותאם לתקציב שהם בונים לפרויקט. כמו כן, שניים מחמשת הפרויקטים שנקבל השנה יקבלו תקציב נוסף בסוף השנה, כדי לעזור להם בהמשך דרכם".

"חשוב לנו שהיוזמות בתוכנית יהיו בעלות אפשרויות מימוש גבוהות"

היזמייה היא באמת "הכול תחת קורת גג אחת": סטודנט שמתקבל לתוכנית מקבל ליווי צמוד של מלווים (מנטורים) מומחים בתחום, סיוע בשיווק הכולל יצירת סרטון שיווקי לפרויקט, גישה לסביבת עבודה הנחוצה, כגון חדרי ישיבות וחלל עבודה, וכן השתתפות בהשתלמויות מקצועיות הנוגעות לניהול יוזמות. "בגדול, אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים לעשות כדי שהיוזמה תצליח", מספרת אודליה.

בין ההצלחות שהיא מונה נמצא התיק "ג'ואי" – תיק סטודנטים חדשני שעיצב סטודנט בשנה הראשונה לפעילות היזמייה, ומשיק כבר את המוצר הרביעי או החמישי שלו; "תחרות – התנועה לחירות בתעסוקה", עמותה שמצליחה להשפיע על סדר היום של יחסי העבודה בישראל; וגם: "ישראל 2050" – תנועת צעירים שתומכת בשותפות אזרחית ומעודדת אנשים להיות מעורים יותר בנעשה במדינה, להתפקד למפלגות ולהשפיע על התחום החברתי-כלכלי-פוליטי.

אילו סוגי מיזמים הגישו מועמדות השנה?

"חמישה עשר סטודנטים ובוגרים הגישו השנה פרויקטים נפלאים, והמיקוד היה בפרויקטים בעלי השפעה חברתית. בין המיזמים שהוגשו הייתה מכינה קדם צבאית לבדואים שמיועדים לעתודה הצבאית. המכינה תקנה להם לא רק כלים של מנהיגות, אלא גם תמיכה בלימודים ועזרה לעבור את מבחן הפסיכומטרי בהצלחה. תוכנית אחרת היא בחסות תנועת "איגי – תנועת הנוער הגאה" לצעירים בשנת הגשמה, כשהכוונה היא לתת ליווי לצעירים להט"בים במכינות ובשנת השירות. עוד יוזמה מעניינת היא מחזה שכתב סטודנט, שבו יוכלו להשתמש כמעבר בין יום הזיכרון ויום העצמאות".

שירה לאורנס במשרד מחייכת עם שתי עובדות יושבות בשולחן

נשמע שהפרויקטים מגוונים להפליא. איך בוחרים?

"ההשפעה החברתית חשובה לנו מאוד. כמו כן, הטיפוח של הסטודנטים חשוב לנו, כלומר, אם יש סטודנטים מנוסים מאוד בעולם היזמות, ניתן העדפה לסטודנטים שזו הפעם הראשונה שלהם, משום שתהליך העבודה והלמידה הוא החשוב. עם זאת, חשוב לנו שיהיו יוזמות איכותיות בסטנדרטים גבוהים ושאפשרות המימוש שלהן תהיה גבוהה".

איך יודעים מה אפשרות המימוש?

"לקבל את התמיכה של היזמייה זו עבודה לא פשוטה", מחייכת אודליה, "זה לא בא בקלות. על הסטודנטים להגיש בקשת השתתפות רק לאחר שעשו מחקר מקיף בתחום. הם מגישים פירוט על המתחרים, על מצב השוק, על התקציב הנדרש ועוד. שלב ההגשה עצמו הוא כבר חלק מהלמידה וההתמודדות עם בניית עסק או מיזם".

חשיבה אינטר-דיסציפלינרית: היתרון של מדעי הרוח

אודליה חושבת שיש קשר הדוק בין לימודי מדעי הרוח, שבהם מתמחה המרכז האקדמי שלם, לבין רוח היזמות של הסטודנטים. "אנשים יצירתיים יש בכל מקום", היא אומרת, "אבל העידוד של הסטודנטים לעשייה חברתית ולחשיבה חדשנית הוא ייחודי לשלם. הכלים שהם מקבלים – יכולת השילוב בין תחומים והחשיבה האינטר-דיסציפלינרית המטופחות בשלם – הם משמעותיים כאן, משום שיזמות עומדת על למידה מתחום אחד והשלכה על תחום אחר. במסגרת הלימודים בשלם, הסטודנטים נדרשים לנתח כמות גדולה של מידע ולהבין מה עיקר ומה טפל. כך זה גם בעולם העסקי-חברתי – צריך לבדוק מה הכי נכון בשטח".

איך את רואה את מדור היזמות ממשיך בעתיד?

"אני מקווה שנוכל ללוות כמה שיותר יוזמות מוצלחות ושנוכל לתת תמיכה כלכלית ליותר יוזמות בהמשך. אני רואה את הסטודנטים שלנו ממשיכים הלאה ומתפתחים, יוצאים עם המצאות חדשות ומשפיעים על החברה, וזה פשוט מרחיב את ליבי".

גם אתם חושבים שיש לכם רעיון מוצלח שהייתם רוצים לממש? הוא לא חייב להישאר בגדר חלום. היזמייה במרכז האקדמי שלם תוכל לעזור לרעיון שלכם לקרום עור וגידים.

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.