21.08

היום לפני – והפעם: ברית המועצות פולשת לצ'כוסלובקיה ב"מבצע דונאי"

היום לפני 54 שנים, פלשו כוחות צבא מארבע חברות בברית ורשה לצ'כוסלובקיה כשהן שמות קץ ל"אביב של פראג". הינה חמישה דברים שאולי לא ידעתם על הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה, ואת הדומה והשונה ביחס למצב כיום באוקראינה תסיקו בעצמכם

מאת: מערכת תוכן ועניינים

האביב של פראג נתקל בדוקטרינת ברז'נייב

צ'כוסלובקיה הקומוניסטית של תחילת 1968 אומנם הייתה עדיין חלק מהגוש המזרחי ומברית ורשה, אך בהנהגתו של אלכסנדר דובצ'ק החלה ביישום רפורמות ליברליות של שיקום חופש העיתונות, זכויות האזרח והחופש הפוליטי במדינה, שכונו "האביב של פראג". ליברליזציה זו עוררה דאגה רבה במוסקבה. נשיא ברית המועצות, ליאוניד ברז'נייב, הנהיג דוקטרינה שלפיה מדינות הלוויין של ברית המועצות חייבות ליישר קו עם האינטרסים של הגוש המזרחי, נועד עם דובצ'ק, אך דובצ'ק עמד על בחירתו להנהיג בצ'כוסלובקיה "סוציאליזם עם פנים אנושיות", למורת רוחו של ברז'נייב.

פלישה צבאית מתוחכמת

קצת לפני חצות הלילה שבין ה-20 ל-21 באוגוסט, 1968, פלשו לצ'כוסלובקיה כוחות צבא מארבע חברות ברית ורשה – ברה"מ, בולגריה, פולין והונגריה, במבצע שקיבל את שם הקוד "דנובה". בסך הכול, 250 אלף חיילי ברית ורשה פלשו למדינה באותו לילה, וכ-2,000 טנקים. בהמשך הגיע מספרם של הפולשים ל-500 אלף חיילים. הכוח העיקרי היה הכוח הסובייטי. רומניה סירבה להשתתף בפלישה, וגם אלבניה, אשר פרשה מברית ורשה בעקבות זאת. בהוראת מוסקבה, שעות ספורות לפני התקיפה, נמנעו חיילי גרמניה, למעט קומץ מומחים, מלפלוש לאדמת צ'כוסלובקיה.

הייתה זאת פלישה מתוכננת היטב שבוצעה היטב. שעות ספורות לאחר הפלישה הצבאית הנרחבת, הגיעו כ-100 סוכנים סובייטים בבגדים אזרחיים בטיסה אזרחית לנמל התעופה הבינלאומי בפראג והשתלטו על נמל התעופה, כשהם מאפשרים נחיתת מספר גדול של מטוסי תובלה גדולים ועליהם כוחות מוטסים, כלי רכב משוריינים וטנקים, אשר השתלטו על העיר. בהוראת דובצ'ק, לא נתקלה הפלישה בהתנגדות צבאית מצד צ'כוסלובקיה.

התנגדות אזרחית מסוג חדש

הציבור הצ'כי התקשה לבלוע את גלולת הכיבוש הצבאי המרה, וסדרת פעולות התנגדות בלתי-אלימה התחוללה ברחבי המדינה. הצ'כים קיבלו את פני הכובשים בוויכוחים ובבוז, שללו מהם גישה למזון ולמים, חיבלו בשלטי הכוונה וריססו כתובות גרפיטי בגנות הפולשים.

ב-16 בינואר, 1969, יאן פאלאך, סטודנט צ'כי צעיר, הצית את עצמו למוות במרכז כיכר ואצלב במחאה נגד הפלישה. הלווייתו של פאלאך הפכה להפגנה סוערת. בעקבות ההתאבדות, החל גל התאבדויות של צעירים בצ'כיה ובמדינות לוויין קומוניסטיות אחרות, שבחרו גם הם לשים קץ לחייהם כאמצעי מחאה פוליטית רדיקלי. אנדרטה לזכרם קיימת בכיכר ואצלב עד היום, מול המוזיאון הלאומי של צ'כיה.

בעקבות האירועים נאלץ דובצ'ק להתפטר מתפקידו והוא הוחלף על ידי גוסטב הוסאק, אשר הנהיג תקופה של "נורמליזציה".

רגע מכריע בתולדות המלחמה הקרה

היסטוריונים רבים דנו במורשת הפלישה הסובייטית לצ'כוסלובקיה, ורבים רואים בה רגע מכריע בקורות המלחמה הקרה. אחת ההערכות המקובלות היא שהפלישה יצרה סדקים בקהילה הקומוניסטית הבינלאומית, שבסופו של דבר הובילו ל"מהפכת הקטיפה" של 1989, ובסופו של דבר לפירוק ברית המועצות ב-1991.

"שיר שחלמתי על פראג": הזווית הישראלית

השיר הנוגה "פראג" שכתב שלום חנוך וביצע אריק איינשטיין לראשונה בפסטיבל הזמר והפזמון של שנת 1969 נכתב על מאורע זה והוא מתאר באופן לירי וסמלי את הפלישה הסובייטית ואת התגובה הצ'כית, ואף מזכיר ברמזים את מעשהו המחריד של יאן פאלאך. היו אלה ימי מלחמת ההתשה בישראל, הצמאה ל"צרות של אחרים", ואף כי לא היה בדיוק שיר "פסטיבלי", השיר התקבל באהדה רבה.


מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.