בשירות המדינה – המדינה זקוקה לאנשים מצוינים ויצירתיים שיכולים לאתגר את המערכת
שירה גולדברג, בוגרת מחזור א' של התוכנית הבינתחומית בפילוסופיה ובהגות יהודית במרכז האקדמי שלם, וכיום שירה מנהלת תחום מדיניות פנים וחוסן במשרד ראש הממשלה.
שירה, תני לנו סקירה קצרה על דרכך המקצועית.
תמיד התעניינתי בפוליטיקה, רציתי לכתוב עליה ולעבוד בכנסת. לאחר התואר הראשון הייתי הדוברת של חברת הכנסת לשעבר מיכל בירן ממפלגת העבודה. עבדתי בכנסת במשך שנה ובסופה חזרתי לעבוד במדרשת בית פרת עם מיכה גודמן. בהשראת הספר מלכוד 67 הקמתי וניהלתי את הפרויקט "היוזמה לצמצום הסכסוך".
תוך כדי הקמת העמותה התמיינתי לתוכנית צוערים לשירות המדינה, תוכנית הדגל של נציבות שירות המדינה שמיועדת לבוגרים מצטיינים של תואר ראשון או שני. המטרה של התוכנית היא לייצר עתודה ניהולית למשרדי הממשלה, כלומר להכניס אנשים טובים לשירות המדינה בדרגי ניהול ובדרגי ביניים.
ספרי בבקשה על התפקיד שלך היום.
משרד ראש הממשלה בנוי מכמה יחידות. המטה הכלכלי-חברתי שבו אני פועלת הוא גוף שאמון על עיצוב מדיניותה הכלכלית-חברתית של ישראל. במהלך העבודה שלי במטה יצא לי לעסוק בנושאים מגוונים –למשל, החברה הערבית בערים מעורבות והחלטה 550 או המלחמה באוקראינה והיערכות לעלייה מסיבית ושיכון העולים. אחד הפרויקטים המשמעותיים שהובלתי הוא התוכנית לשיקום ארוך טווח לאחר רעידות אדמה. התוכנית שגיבשנו יחד עם שותפים במשרדי ממשלה נוספים מיושמת כעת באופן חלקי ומשמשת תשתית למנהלת תקומה, מנהלת שהוקמה במטרה לשקם ולחזק את חבל הארץ ואת האוכלוסייה שנפגעו במלחמת 7 באוקטובר.
איך העבודה שלך על תוכנית לטיפול ברעידות אדמה מסייעת במצב של המלחמה הנוכחית?
יש אתגרים דומים שצפינו ונערכנו אליהם בתוכנית והם משמשים אותנו כעת בעיצוב ובבניית מדיניות: טראומה של אוכלוסייה, בעיות של אובדן אמון ציבורי במערכת ובמדינה וכמובן שיקום חבל ארץ. בזכות ההיערכות מבעוד מועד ומסקנות התוכנית, היה אפשר להעביר במהירות יחסית את החלטת הממשלה על הקמת מנהלת תקומה.
להיות מהמובילים להחלטת הממשלה להקמת המנהלת ולסייע בהשפעה על עיצוב המנהלת – זאת עבודה קשה מאוד אבל משמעותית ומספקת.
מה האתגרים בעבודה במגזר הציבורי?
המקום שהכי משפיע על החיים של כל אחד ואחת מאיתנו הוא עבודת המדינה והמגזר הציבורי. כשהעבודה שלנו נעשית היטב היא שקופה לאזרחים. מי שנוסעת בכביש או נכנסת לסופר השכונתי לא אמורה לחשוב על פיתוח וסלילת הכביש ולא על הפיקוח על המחירים או סימונם על המוצרים. התפקיד של המדינה ושל אנשים כמוני הוא להסיר מחסומים. אחד הדברים ששמתי לעצמי כמטרה הוא לתת לאדם הפרטי מענה הוליסטי והולם, כך שחלילה לא ייגרר בין משרדים.
אבל העבודה במשרדי הממשלה היא מערכת מסועפת ומורכבת מאוד שבנויה מחלקים שלא תמיד מצליחים לתקשר ביניהם. ובגלל שהמערכת ענקית, מסורבלת לעיתים ובירוקרטית תמיד, כעובדת אני לא תמיד רואה את התוצאות בעיניים שלי ובוודאי אני לא יכולה להיות אמונה על תהליך שלם מאלף ועד תו. ברמה האישית זה יכול להיות מאוד מתיש ומייאש לעבוד קשה כל כך ולא לראות את התוצאות בעיניים, לא להיות בקשר עם השטח.
לכן, אם אני יכולה לנצל את הבמה הזאת שניתנה לי, אני קוראת לכם, האנשים המעולים בכלל ובוגרי המרכז האקדמי שלם בפרט, להתגייס לשירות הציבורי. המדינה זקוקה לאנשים יצירתיים שיכולים לאתגר את המערכת; אנשים שמסוגלים למרות הבירוקרטיה להמשיך ולחשוב כמו אזרחים, לעבוד קשה ולרוץ למרחקים ארוכים. אחרי שעבדתי בתחום התקשורת, בתחום הפרלמנטרי ובמגזר החברתי, אני יודעת להגיד היום שבחרתי בעבודה משמעותית – משמעותית עבור המדינה והאזרחים ומשמעותית עבורי.
האם את חושבת שהלימודים בשלם השפיעו או עוזרים לך במה שאת עושה היום?
הסביבה בשלם היא סביבה מפרה. למדתי עם אנשים איכותיים שאתגרו אותי וחלקם ממשיכים להיות חברים קרובים עד היום. בשלם תמיד העלו בפניי עוד ועוד הזדמנויות להתפתח ותמיד עודדו אותי להתנסות. כשלקחתי סיכונים בשלם זה השתלם לי ויצאתי מתוגמלת. הרגשתי שאם אני מעיזה אז תומכים בי, גם כשיש קשיים. לפני שבאתי למרכז האקדמי שלם למדתי במוסד אחר ולא היה לי עם מי לדבר שם. זה משהו שהייתי צריכה אז – שמישהו יראה אותי. ובשלם ראו אותי.
ובאשר לעבודה שלי היום, אני מרגישה שהערך המוסף שאני מביאה איתי בין השאר הוא היכולת להיות אנליטית ולשאול שאלות שחותרות לליבון המטרה. אלה כלים שקיבלתי מתוך החשיפה לחשיבה פילוסופית. במקומות שעסוקים בפרקטיקה חשוב לאתגר גם את אנשי המקצוע המעולים ביותר, לסייע להגדיר את הבעיה ולהבין אם הפתרון שעלה אכן עונה עליה. הלימודים במרכז האקדמי שלם עזרו ועוזרים לי לעשות את העבודה שלי טוב יותר.