חדשות ואירועים
נועה קימלמן, ראשת מרכז הכתיבה החדשה במרכז האקדמי שלם

ראשת מרכז הכתיבה החדשה: נועה קימלמן

אחד הדברים שמייחדים את התואר בלימודים הומניסטיים, הוא שחלק ניכר מהלימודים מוקדש לבניית ולחידוד מיומנויות הקשורות לרטוריקה, כתיבה והתנסחות. נועה קימלמן, ראש מרכז הכתיבה החדשה במרכז האקדמי שלם, חושפת מה מתנהל במרכז הייחודי

27 באוגוסט 2017  |  מאת: מערכת תוכן ועניינים

אני לא חושבת שיש דרך אחת נכונה לכתוב" מסבירה נועה קימלמן, ראש מרכז הכתיבה במרכז האקדמי שלם בפתח הריאיון. "כתיבה טובה משלבת כמה ממדים: עליה לכלול תוכן איכותי לצד צורת הגשה ברורה, אך עליה גם לפנות אל הרגש ולגעת בלב האדם".

נשמע לכם מסובך? בדיוק לשם כך הוקם מרכז הכתיבה במרכז האקדמי שלם, מרכז ייחודי בנוף תכניות המצטיינים בישראל. כדי להבין קצת יותר מה מטרות המרכז ומה מתרחש בו, שאלנו את נועה כמה שאלות.

נועה, מה הקשר שלך לעולם הכתיבה?

עבדתי מעל לעשור במערכת החינוך הקונבנציונאלית כמחנכת וכמורה למקצועות ההיסטוריה, הספרות והתאטרון. בשנים האחרונות עבדתי במרכז האקדמי שלם כעוזרת הוראה בקורס ספרות המערב וכך התוודעתי למרכז הכתיבה, שהתמניתי לאחרונה לעמוד בראשו.

ומה את למדת באקדמיה?

במקביל לעבודתי בחינוך לא הפסקתי להיות תלמידה בעצמי. אני מאמינה שלימוד הוא דרך חיים, ובית הלימוד שלי כעת הוא האוניברסיטה העברית בירושלים. יש לי תואר ראשון במחשבת ישראל ובלימודי התאטרון, ותואר שני ביהדות זמננו, בחקר השואה. כעת אני עושה את צעדי בדרך לדוקטורט בפילוסופיה של החינוך.

איך כתיבה נקשרת לכל התחומים האלה?

הכתיבה היא כלי למבע אנושי, היא נמצאת בכל מקום ויש משמעות לאופן בו נכתבים הדברים. כל השנים שלי בחינוך האמנתי שהדרך לעבוד עם הנוער היא לא לדבר על חינוך, אלא ללמוד על רוח האדם מתוך היצירות הספרותיות, המחזות, המאמרים, המסמכים ההיסטוריים ועוד. דרך העיון בהם- ניתן גם ללמוד על עצמנו.

אז מה בעצם אתם מציעים לסטודנטים המגיעים אליכם למרכז?

מרכז הכתיבה הוא שירות שמוצע לסטודנטים במהלך כל התואר ואליו מגיעים הסטודנטים באופן וולונטרי. מדובר בשירות שמטרתו לקדם את הסטודנט להביע את עצמו בכתב.

כתיבה טובה משלבת תוכן וצורה איכותיים- הצורה צריכה להיות ברמה גבוהה והתוכן ראוי. מרכז הכתיבה מציע עזרה בשני התחומים הללו: אנו מסייעים לסטודנט לחשוב על נושא למאמרו, לנסח עמו את שאלת המחקר, לסייע לו למצוא מקורות ולהגיע לטענה הגיונית, חשובה ומחדשת. ומצד הצורה- אנו מסייעים לו לכתוב את הדברים בצורה מאורגנת, קולחת, חכמה ומעניינת.

אני מאמינה שעם ההכוונה הנכונה, הסטודנטים שלנו יכולים לתרום למסורת ארוכת שנים של חוקרים, הוגים ואנשי רוח.

האם מטרת מרכז הכתיבה היא רק לצורך מטלות אקדמיות בלבד?

לא רק. בשנה א' מתקיים קורס בכתיבה אקדמית בו אנחנו נפגשים פעמיים בשבוע, פעם אחת לשיעור ופעם לסדנא. במסגרת הקורס, אנו לומדים מהי כתיבה אקדמית ומתנסים בה. בנוסף לכך, אנו מתרגלים חשיבה יצירתית וביקורתית כלפי טקסטים שאנו קוראים, ואיך לבטא את עצמנו בדיון ומול קהל. אין ספק שמדובר בכישורים חשובים לחיים ולא רק לאקדמיה. בנוסף, אנחנו מלמדים גם סגנונות כתיבה השונים באופיים מהכתיבה האקדמית כמו הכתיבה הפובליציסטית והמסה האישית.

האם סטודנטים מנצלים בפועל את שירותי מרכז הכתיבה?

סטודנטים מגיעים הרבה בשנה א', ולאחר מכן מגיעים שוב כשהם נדרשים לכתוב עבודות סמינריוניות. יעד שאני מציבה עם היכנסי לתפקיד הוא שהסטודנטים ייעזרו בנו לאורך כל התואר. ישנם סטודנטים שחוששים להגיע עקב העומס הלימודי – הם חוששים מעודף העבודה שעלול להיווצר כתוצאה מכך שהם מקבלים חוות דעת נוספת ועצות לשיפור ותיקון.

ומה התשובה שלך לטיעון הזה?

אני אומרת להם שבכתיבה, כמו בכל מדיום המכוון לקהל, יש כלל: ככל שיותר עיניים יראו את העבודה שלי, כך היא תשתפר.

האם בכלל אפשר ללמוד איך לכתוב? זה לא כישרון מולד?

שאלה טובה. אפשר להגיד את זה על כל מיומנות: מלאכה, משחק, אמנות ועוד. בתור מורה לתאטרון אני יכולה לומר שבכל שנה ישנם כמה תלמידים שהכישרון שלהם בלט כבר מהשיעור הראשון. אבל לא סתם קיימים בתי ספר למשחק ואמנות, ולא סתם קיימת בארצות הברית מסורת ארוכת שנים של מרכזי כתיבה: מדובר במיומנויות שניתן לרכוש.

בניגוד למשחק, כתיבה זה משהו שכל התלמידים עושים בתיכון, אז מדוע הם זקוקים ללמוד זאת באקדמיה?

בתור מישהי שלימדה הרבה שנים בתיכון והגישה תלמידים לבחינות הבגרות במקצועות שבהן נדרשות מיומנויות כתיבה, אני יכולה לומר שכתיבה היא מיומנות שפחות ופחות שמים עליה דגש בתקופת התיכון. לכן, כשסטודנט מתחיל את דרכו באקדמיה, יש צורך לגשר על הפער. תלמידים רבים מתנסחים יפה מאוד בעל פה, אבל לא בכתב. אני מאמינה שמי שיודע לעשות זאת בעל פה, יכול בעזרת הכוונה לעשות זאת גם בכתב. ואת אלו שהתברכו בכישרון כתיבה, אפשר ללמד להתנסח בצורה טובה אף יותר.

קבלו עדכונים משלם

לקבלת עדכונים מהמרכז האקדמי שלם, מלא/י את פרטיך