חדשות ואירועים

"אנגלית ברמה גבוהה היא לא מותרות": ריאיון עם ראש תוכנית האנגלית בשלם

אנני קנטר בן הלל היא מתרגמת ומשוררת עטורת פרסים – וראש תוכנית לימודי האנגלית בשלם. בעיניה, כל סטודנט צריך ללטש את האנגלית שלו. הרי בסופו של דבר מדובר במנהיגי העתיד, הזקוקים לשפה האנגלית כדי להשפיע על החברה ועל המדינה

25 בפברואר 2019  |  מאת: מיכל סלוסברג

יש לי וידוי. יש לי תואר ראשון ושני בספרות אנגלית. לפעמים אני זוכה למבטי תמיהה ולשאלות מודאגות: "מה עושים עם תואר כזה?" ואני? אני לא מודאגת בכלל. למדתי להנהן ולחייך לשמע השאלות. וזה לא חיוך מזויף – זה חיוך שיודע שיכולות הכתיבה והקריאה ורמת האנגלית הגבוהה שרכשתי בזמן לימודיי הם כלים רבי ערך בעולם של היום.

במרכז האקדמי שלם, השואף לטפח את מנהיגי העתיד, כבר מזמן השכילו להבין משהו שמוסדות אחרים נוטים להזניח – רמת התבטאות גבוהה באנגלית היא כלי חשוב מאין כמותו עבור סטודנטים. על כן, את לימודי האנגלית בשלם לוקחים המרצים והסטודנטים ברצינות מרבית. אנני קנטר בן הלל, משוררת ומתרגמת שירה וזוכת פרס האקדמיה של המשוררים האמריקאים, מובילה את חוג האנגלית בשלם. ישבתי עם אנני לשיחה על מצב הסטודנטים היום, ועל הדרכים שבהן ידיעת השפה מקדמת אותם.

"ללמוד לחשוב לעומק באנגלית"

התוכניות השונות בחוג מתרגלות את מגוון אמצעי המיומנות: שמיעה, דיבור וכתיבה. "הסטודנטים שלנו מגיעים עם יכולות ניתוח ויכולת הבנה טובה מאוד של מבנה הטקסט, משום שהם אנשים שמרבים בקריאה", מבהירה אנני. "מה שהסטודנטים זקוקים לו הוא לא ללמוד לקרוא אלא טקסטים שיגרמו להם לחשוב באופן ביקורתי – טקסטים שמפגישים אותם עם ספרות וכתיבה של הוגים חשובים וטקסטים אקדמיים ועיתונאיים ברמה גבוהה. הרצון שלהם לנהל שיח על ועם הטקסטים האלה הוא מה שמניע אותם להשתפר באנגלית".

למה בשלם שמים דגש על לימודי אנגלית, כשבמוסדות אחרים זה קצת נשכח?

"הסטודנטים שלנו רוצים להיות מנהיגים בישראל ובעולם, ולכך הם זקוקים לאנגלית. מדובר בצורך מהותי. אם הם רוצים לפגוש אנשים שונים ולהכיר אותם לעומק – ולא רק בשיחת רחוב בטיול במזרח – הם צריכים אנגלית ברמה גבוהה, הם צריכים להכיר את הניואנסים של השפה, את הספרות שלה ולתפקד ברמה אקדמית כדי שכל החומרים שקיימים באנגלית יהיו נגישים להם ושיהיו מסוגלים לנהל שיח עליהם, הן בדיבור והן בכתב".

חוץ מהקורסים הנלמדים בכיתות, אנני מפעילה את פרויקט "Speakeasy" – עבודה פרטנית אחד על אחד עם הסטודנטים כדי לשפר את יכולת הדיבור שלהם. כל סטודנט יכול לקבל מפגשים שבועיים עם מתרגל או מתרגלת, שבהם עובדים על שיפור יכולות הדיבור באופן אישי.

סטודנטים באמת מנצלים את האפשרות הזו?

"בהחלט. הם ממש קופצים על זה. כך הם גם יוצרים קשרים עמוקים ומיוחדים עם המתרגלים והמרצים. אני, למשל, לומדת ערבית בשיטה הזו ואני מבינה כמה צורת הלימוד הזו יעילה. מישהו יכול לתקן את הטעויות הספציפיות שלָך, ואת חייבת לדבר במשך הרבה יותר זמן מאשר בשיעור רגיל, אפילו בשיעור שבו מספר הסטודנטים קטן יחסית, כמו בשלם".

תוכנית האנגלית בשלם: לשפר את האנגלית בכל רמה

אנני לקחה על עצמה לשפר את רמת האנגלית של כל הסטודנטים – ואפילו של דוברי אנגלית מהבית.

"אנחנו קשובים לצרכים ולמטרות של כל אחד ואחת כי אני מאמינה שמוטיבציה היא המרכיב החשוב ביותר ללמידת שפה. אני רואה את זה על עצמי בלימודים שאני לומדת וגם בהוראה. אנחנו בונים את התוכנית בהתבססות על המוטיבציה וההתרגשות של הסטודנטים. אנחנו רוצים לכבד את השאיפות של כל אחד ואחת מהם.

"העבודה עם הסטודנטים מתמקדת בכמה מוקדים שונים על פי צורכי ורצון הסטודנט: מדיבור ברמה אקדמית ועד לעבודה על כתיבה ספרותית – סיפורים קצרים ומאמרים בנושאי כתיבה. כך הם גם נחשפים לספרות חשובה ובד בבד לומדים נושאים כמו נקודת מבט, ז'אנרים שונים בספרות, פיתוח דמות וכו'". באחד הקורסים, בין היתר, הם משתמשים בספר שמשתמשים בו באוניברסיטת ייל.

מה עם סטודנטים דוברי אנגלית? גם הם נדרשים ללמוד?

"תאמיני או לא, גם דוברי אנגלית מבית נדרשים ללמוד אצלנו אנגלית. אצל סטודנטים שכבר יודעים לכתוב ברמה גבוהה יחסית התפקיד שלנו הוא ללטש את היכולות ולהביא אותם לשליטה מעולה בשפה. אנחנו רוצים שהם יוכלו לשכנע, לעורר השראה, לרגש, לכתוב מסה אישית או להביע דעה. זה רק מדגיש כמה חשובה לשלם יכולת ההתבטאות באנגלית ברמה הגבוהה ביותר".

כחלק מהמאמץ להטמיע את הרמה הבינלאומית, בשלם מאפשרים לסטודנטים להגיש עבודות באנגלית – גם בקורסים הנלמדים בעברית. "כל סטודנט שרוצה לכתוב עבודה באנגלית לקורס שלו, יכול לעשות זאת באישור המרצה ולקבל ליווי ועזרה מאיתנו. אנחנו עוזרים גם לבוגרים של שלם לכתוב באנגלית כשהם מגישים בקשות לתואר שני בחו"ל".

בשלם מציעים עוד שלל תוכניות לתרגול השפה האנגלית, בין אם זה אימון שבועי לתרגול השפה ובין אם זה קורס העשרה סמסטריאלי הנלמד באנגלית ומוצע לכלל הסטודנטים של שלם. אנני עצמה העבירה קורס העשרה בתחום התרגום הספרותי, שבו היא מתמחה. "באופן זה הסטודנטים יכולים להמשיך ולשפר את האנגלית במשך כל ארבע השנים", היא מסבירה.

ללמוד אנגלית באנגלית בלבד

טוב, אבל איך יודעים אם רמת הסטודנטים השתפרה או לא? רק לפי תחושה?

"קודם כול כן. חלק גדול מלימוד השפה הוא הביטחון העצמי, ואני מתרגשת בכל שנה לשמוע מהסטודנטים שהביטחון שלהם להשתמש באנגלית בכל מיני סיטואציות באקדמיה ומחוצה לה – גדל. מלבד זאת, אנחנו כמובן עושים מבדקים כדי להעריך את רמת הדיבור של כל סטודנט בתחילת הסמסטר, בסוף סמסטר ב' ולאחר תוכנית הקיץ. אנחנו רואים שיפור משמעותי בכל שלב ושלב בממוצע וגם באופן אינדיווידואלי".

תוכנית הקיץ להטמעת השפה האנגלית היא גאוותה של אנני. "מדובר בתוכנית שבמסגרתה הסטודנטים נמצאים בסביבה דוברת אנגלית לתקופה ממושכת. כשהם מגיעים לקורסים שלנו חלק מהם מתים מפחד מאנגלית, אבל בתוך שנה הם מגיעים לקורס קיץ שמתקיים בסביבה דוברת אנגלית בלבד עם מרצים שכלל לא מדברים עברית – ומתפקדים נהדר. זה מוכיח לנו שהתוכנית עובדת".

בקיץ שעבר אנני לקחה את התוכנית צעד קדימה, והוציאה את הסטודנטים של שנה א' לאוניברסיטת ג'ינדל שבהודו. הסטודנטים השתתפו בסמינרים על הודו המודרנית, על משפט וחוקה בהודו ועל תרבות הודו, והכול, כמובן, באנגלית. "זו הייתה פריצת דרך בלתי רגילה. כשהסטודנטים התנסו וחשו על בשרם שהם יכולים לעשות את זה, הם הבינו שהשמיים הם הגבול".

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם?

מלאו טופס ובואו ליום הפתוח הקרוב

אירועים קרובים