חדשות

כפר סטודנטים בארמון הנציב? צביקה כהן יספר לכם למה

אחד המאפיינים של הסטודנטים במרכז האקדמי שלם, הממוקם בסמוך לארמון הנציב שבירושלים, הוא הרצון לשנות ולהשפיע. במסגרת הלימודים בשלם משתתפים הסטודנטים בקורס "אתגרים ושסעים בחברה הישראלית" החושף אותם לאתגרים ולבעיות שלא ידעו שקיימים בישראל, לפעמים ממש מתחת לאפם, ומעודד אותם להתנדב וליצור שינוי בסביבתם הקרובה ובארץ בכלל.

1 בנובמבר 2017   |  מאת: מערכת תוכן ועניינים

"המטרה היא ליצור חבורה מגובשת עם עניין משותף מעבר ללימודים"

צביקה כהן, סטודנט המתחיל את שנתו השלישית במרכז האקדמי שלם, מתחיל לרכז השנה כפר סטודנטים בשכונת ארמון הנציב. במסגרת הפרויקט, סטודנטים השוכרים דירות באזור שכונת ארמון הנציב מתנדבים בקהילה במשך ארבע שעות בשבוע ומקבלים מלגה. "המטרה היא ליצור חבורה מגובשת שיש לה הווי משלה. אנחנו מעוניינים לתת לסטודנטים מרחב לעשייה מלבד הלימודים, לגרום להם להסתכל במבט רחב על הסביבה ולשאול את עצמם: 'איך אני יכול לעשות טוב במקום שבו אני חי?'" מסביר צביקה כבר בפתח הריאיון עימו. אבל אנחנו התחלנו עם צעד אחד אחורה.

צביקה, לפני שנשמע על הפרויקט: למה בחרת במרכז האקדמי שלם?

חיפשתי מקום משמעותי שיש בו למידה מעמיקה של היסודות של הדברים. מקום שיכול להוציא אותך כאדם מפותח שיודע לחשוב על נושאים חשובים לעומק ולהביע דעה. לכן ידעתי שאני רוצה ללמד בשלם. אני לומד במסלול לימודי מזרח תיכון ואסלאם.

נחשפת לשכונת ארמון הנציב בעקבות הלימודים?

כן. במקור אני מחיפה, אבל במסגרת הלימודים למדתי להכיר את שכנות ארמון הנציב, וכעת אני גם מתגורר בה כבר שנה. זו שכונה שאין בה הרבה סטודנטים ויש בה הרבה מקום לעשייה.

פגישת צוות אחרונה לפני אירוע ההשקה

פגישת צוות אחרונה לפני אירוע ההשקה במנהל הקהילתי תלפ"ז-ארנונה הצעירה בארמנ"צ

אם אין בה הרבה סטודנטים, למה בכל זאת בחרת לגור בה?

לפני כשנה עברה להתגורר בשכונה קבוצה של בוגרי המכינה הקדם-צבאית של "בית ישראל". זו קבוצה ששמה דגש על השתלבות ופיתוח השכונה בהיבט חברתי וקהילתי בהכוונה ובעידוד של העירייה.

למה לעודד סטודנטים לגור בשכונה?

ראשית, אני מאמין שבן אדם שרוצה לתרום צריך לפעול קודם כול בסביבה בה הוא חי. שכונת ארמון הנציב היא בשכנות למרכז האקדמי שלם, ולכן טבעי לסטודנט משלם שרוצה לעשות עשייה משמעותית לבוא להתגורר בשכונה. שנית, חלק מהסיפור הוא להתמודד עם האתגר של ירושלים של הדור הבא – האם היא תהיה עיר של כלל ישראל, עיר שמובילה את החברה הישראלית?

למה האתגר הזה בא לידי ביטוי דווקא בארמון הנציב?

ארמון הנציב וגילה הן חלק מרצועת שכונות ותיקות ומזדקנות. שאלת הדור הירושלמי הבא מתבטאת בהן חזק. אנו רוצים ליצור קהילה של צעירים ערכיים ופתוחים שחוברים לצעירים שגדלו בירושלים ויוצרים יחד חיי קהילה יוצרת. קהילה שמייצרת סביבה רשת שמשפיעה טוב על מערכת החינוך, על האווירה בשכונה, שיוצרת חיבורים חברתיים, ומכוונת לאחריות כלפי השכבות החלשות.

 

בניין שמח, תחנת קריאה ובית מדרש שכונתי

איזה סוג של פעילויות למען הקהילה אתם עושים?

אנו נתחיל בפעילות השנה ויש מגוון פעילויות שהסטודנטים יהיו מעורבים בהן: פרויקט "בניין שמח" ליצירת שכנות טובה, בית מדרש שכונתי, ליווי של ילדים ב"בית חם" בשכונה, עבודה עם קשישים, עבודה בפרויקט חונכות (פר"ח) ועוד.

תן לי דוגמה לפעילות שכונתית שתעשו.

ישנם שני פרויקטים שכונתיים. אחד נקרא "בניין שמח". במסגרת הפרויקט, סביב החגים מאגדים תושבים של בניינים בשכונה, וכל בניין עושה אירוע של הבניין במטרה ליצור הווי שכונתי. בחנוכה בשנה שעברה, למשל, הזמנתי את כל השכנים אליי להדלקת נרות בכניסה לבניין, ואז עלינו לדירה, כל אחד הציג את עצמו וישבנו ודיברנו. סביב ט"ו בשבט הייתה שתילה משותפת של צמחי גינה. בכל חג התקיים אירוע אחר שגיבש והפגיש את השכנים.

צביקה כהן עם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת באירוע הפתיחה

צביקה כהן עם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת באירוע הפתיחה

ומה הפרויקט השני?

"תחנת קריאה". תחנת הקריאה ממוקמת בשכונה, ופועלת על בסיס תרומות ומעין "שוק קח-תן". אנשים נכנסים, משאירים ספרים ולוקחים ספרים שמעניינים אותם. במהלך השנה ניצור ונפיק אירועים סביב תחנת הקריאה כדי לעודד את השימוש בה.

נשמע נהדר. יש עוד פרויקטים המערבים תרבות?

כן. יש פרויקט שכבר התחיל השנה הנקרא "בית מדרש שכונתי". במסגרתו, מגיעים מרצים מירושלים ומתארחים בבית של אחד מתושבי השכונה, ויחד מאזינים להרצאה. המטרה היא להפגיש את השכנים סביב נושא משמעותי. לדוגמה, הגיעה הרבנית עדינה בר שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף וכלת פרס ישראל על פעילותה בתחום החינוך האקדמי לבנות חרדיות. הרצאה מעניינת נוספת הייתה של ראובן אברג'יל, פעיל חברתי וממנהיגי תנועת המחאה "הפנתרים השחורים", שהוא גם תושב השכונה ובא להרצות בבית של תושבת אחרת.

 

"אני רוצה שהכפר ימשיך לצמוח גם כשכבר לא אהיה חלק ממנו"

כמה סטודנטים ייקחו השנה חלק בפרויקט?

השנה ישתתפו בפרויקט כעשרים סטודנטים. אתמול בערב התקיים ערב היכרות ראשון של הכפר ושל כל מי שמגיע. הייתה אווירה טובה – אכלנו ארוחת ערב ביחד, קיימנו סבב היכרות עם משחק היכרות והסברנו לסטודנטים על הפעילויות וההתנדבויות הצפויות להם במהלך השנה.

יש כבר מחשבות לאן הכפר יכול להתפתח בעתיד?

אנחנו כרגע עסוקים בבניית הכפר, אבל בהחלט יש מחשבה לעתיד. אנחנו מקווים לפתוח כפר נוסף בעוד אזור בשכונה כיוון שארמון הנציב היא שכונה מאוד גדולה. אבל קודם כול צריך להתחיל עם העשייה היומיומית.

גילה רוקמן, מנהלת הקורס ביחד עם הרכזת מיכל אורבנו והסטודנטיות של שלם בערב החגיגי

גילה רוקמן, מנהלת הקורס ביחד עם הרכזת מיכל אורבנו והסטודנטיות של שלם בערב החגיגי

אתה מרגיש שהלימודים בשלם מובילים אותך להיות קשוב יותר לחברה הישראלית?

בהחלט. בשנה א' סטודנטים בשלם משתתפים בקורס "אתגרים בחברה הישראלית", החושף אותם לבעיות ולאתגרים בחברה. לי, אישית, הקורס הזה גרם לחשוב על כל מיני נושאים מנקודות מבט שלא חשבתי עליהן עד כה. אני חושב שבהחלט יש לסטודנטים בשלם רצון לעשייה משמעותית, לשנות את החברה ולהשפיע.

מה אתה חולם לעשות בעתיד?

אני עוד לא יודע מה ארצה לעשות אחרי הלימודים. אבל לגבי הכפר, אני מקווה שהוא ימשיך לצמוח לאורך שנים. אני רוצה שזה יהיה פרויקט לטווח הרחוק, ושהפעילות בו תהיה עשירה ומשמעותית עבור הסטודנטים והקהילה.

 

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.