חדשות
אסף מלאך מרצה לסטודנטים עם הכנסת ברקע

ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית?

האם ישראל היא מדינה צעירה? כאשר אתה שואל את הישראלי הממוצע, הוא כמעט תמיד יענה לך שכן. אך במבט השוואתי קשה לראות זאת כך. ד"ר אסף מלאך בדברי פתיחה לקורס 'ישראל כמדינה דמוקרטית'

24 באוקטובר 2017   |  מאת: אסף מלאך

כולנו הרי זוכרים את ההצבעה באו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 – 33 מדינות בעד, 13 נגד, 10 נמנעות, ורק תאילנד שנעדרה מן ההצבעה. כיום ישנן 193 מדינות החברות באו"ם ויותר משני שליש קמו לאחר מדינת ישראל.

ובכל זאת יש שיתעקשו – ישראל היא מדינה צעירה ביחס למדינות הוותיקות באירופה המתקיימות כבר מאות רבות בשנים. ובכן, נסו להעלות בדעתכם 12 מדינות החברות כיום באו"ם וקיימות בשם זה כבר 300 שנה. הכישלון מובטח. כמעט כל מדינות העולם בצורתן הנוכחית הינן מדינות "חדשות".

ובכל זאת, הישראלים בטוחים שישראל היא מדינה צעירה. הדבר קשור כנראה למאבק הקיום החריף שחוותה ישראל בעשורים הראשונים לקיומה אך לא פחות לעובדה שהחלק הארי של תושביה הגיעו לכאן בגלי עלייה והגירה שמימשו חזון דורות עתיק יומין ומתמשך של עם בתודעת גלות חריפה המשתוקק לשוב לארצו ולהקימה לתחייה.

הערבוב הזה, של עם ותיק בעל תודעת המשכיות חזקה מן העת העתיקה עם תודעה של רעננות והתחדשות, הוא אולי סוד כוחה של ישראל המודרנית אך הוא גם מקור לתסיסה הרעיונית והציבורית המתמשכת מאז הקמתה בנוגע לשאלה מה מהותה של מדינת ישראל וכיצד היא אמורה להראות.

הקורס 'ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית' נועד ללבן את השאלות הללו בדיוק: מהי בכלל מדינה והאם היא אמורה לעסוק בשאלות של זהות או לצמצם את עצמה לשאלת החירויות והזכויות של אזרחיה? מהי לאומיות ומהי מדינת לאום וכיצד על אלו לבוא לידי ביטוי במדינת ישראל? האם הזהות היהודית היא זהות דתית? אתנית? תרבותית? פוליטית? או שמא הכלאה כלשהי בין אלו? ומה הקשר בין זהות יהודית לזהות ישראלית? ולבסוף, כיצד מתיישבת הזהות היהודית של המדינה עם הדגמים השונים של דמוקרטיות מודרניות? על אלו ועוד – במהלך הקורס. שתהיה שנת לימוד פורייה.

 

ד"ר אסף מלאך הוא מרצה בתכנית ללימודים הומניסטיים ובתכנית הבינתחומית בפילוסופיה ובהגות יהודית

 

מתעניינים בלימודים בשלם? נשמח לדבר

רוצים ללמוד במחזור הבא של המרכז האקדמי שלם? מלאו טופס וניצור אתכם קשר לגבי היום מיון הקרוב.